Hypnosehuisamsterdam.nl stotteren

Stotteren en Hypnose

Is Stotteren Met Hypnose Te Behandelen?

Stotteren en hypnose. Vorige week kreeg ik de vraag in hoeverre het mogelijk is om stotteren met hypnose te behandelen. De persoon die de vraag stelde stottert flink en heeft dat nu voor een groot deel al onder controle. Maar af en toe onder stress komt het toch weer terug en hij wil hier uiteraard graag vanaf. Ik vind het leuk om dergelijke vragen te ontvangen en die beantwoord ik dan ook altijd meteen. Naast het directe antwoord aan deze persoon via de mail, vind ik de vraag ook van belang voor andere mensen en dus heb ik hier nu speciaal een item van gemaakt.

Stotteren Kun Je Oplossen Met Hypnose
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Ja, hypnose kan zeker iets betekenen voor stotteraars. Maar het is over het algemeen ook een lastig probleem om aan te werken. Veel mensen hebben last van stotteren. Vaak begint dat al op vroege leeftijd, op de lagere school. Sommigen maken zich daar druk over en anderen niet. Een aantal mensen groeit hier vanzelf overheen naarmate ze ouder worden, bij anderen blijft het stotteren ook als volwassene aanwezig. En als je volwassen bent en je blijft stotteren, dan kan dat heel vervelend zijn.

Stotteren is een vorm van “gedrag” en alle gedrag is door hypnose aan te passen. Het onbewuste heeft als het ware een fout gemaakt in de programmering van spraak, waardoor het in sommige situaties, of bij sommige woorden of letters stotteren veroorzaakt. En dat terwijl dezelfde persoon in andere situaties prima uit de voeten kan met de moeilijkste zinnen of woorden. Vreemd toch?

Twee Soorten Stotteren
Er is sprake van twee soorten stotteraars: De open en de verborgen stotteraar. Tot de eerste groep hoort iedereen waarbij je direct weet dat de persoon stottert. Bij de tweede groep weet de stotteraar de moeilijke woorden waar hij problemen mee heeft te vermijden door hier andere woorden voor te kiezen. Zo is het moeilijker voor anderen erachter te komen dat deze persoon eigenlijk stottert. Het schijnt dat ongeveer 1 op de 100 mensen stottert en meestal zijn het mannen.

Ik ken zelf ook iemand die stottert. Het vreemde is dat ik hem op een zangkoor heb leren kennen en tijdens het zingen heeft hij absoluut geen last van stotteren. Sterker nog: hij was één van de solo zangers van het koor. Ook als hij met zijn hond buiten loopt, kan hij prima zonder stotteren met zijn hond praten. Maar zodra er iemand anders bij is, dan is dat voorbij.

De Oorzaken Van Stotteren
Hieruit blijkt al dat bij stotteren een sociale fobie kan meespelen. Of een angst voor spreken in het openbaar. Beide zijn goed behandelbaar met een hypnose sessie. Ook kan het zijn dat het stotteren ooit is ontstaan in je kindertijd. Het is dan van belang dat je voor jezelf weet op welke leeftijd het ongeveer is begonnen. Misschien dat je dat nog kunt navragen. Vaak speelt dan mee dat er een moment was waarop je iets moest zeggen, wat je liever niet wilde zeggen (denk maar eens aan kattenkwaad met een vriendje of dat je bijvoorbeeld een koekje had gepikt uit de koekjestrommel).

Als je dan eerlijk tegen je moeder of je juffrouw moest opbiechten wat je had gedaan, maar je wilde bijvoorbeeld je vriendje niet teleurstellen en hem verraden, dan zat je op dat moment in een spagaat, waardoor er een kans is dat je vanaf dat moment bent gaan stotteren. Als je één of twee van dat soort momenten hebt ervaren in een korte tijd vlak achter elkaar, dan kan dat aanleiding zijn voor stottergedrag tot op latere leeftijd. Het maakt  je immers onzeker en het gevoel van het dilemma dat je had wordt onbewust weer opgehaald. Je brein heeft de emotie gekoppeld aan het praten en als gevolg daarvan heb je last van stotteren.

Gelukkig kunnen we in hypnose met een regressie prima terug gaan naar dat soort momenten. Omdat je onbewuste precies weet wat er gebeurde en wanneer dat was. En dan kunnen we dat met wat specifieke hypnose en NLP procedures eventueel voor altijd wegnemen. Het is zelfs mogelijk om dit te doen terwijl jij zelf niet eens meer bewust weet wanneer het stotteren is ontstaan.

Ook kunnen we in hypnose werken aan een speciale vorm van therapie, ERT (emotion replacement therapy), waarbij we het onbewuste zelf alle oorzaken voor het stotteren laten traceren en die laten wegnemen. Hiervoor in de plaats zetten we dan een werkbaar “alternatief”. Na deze therapie kan het stotteren dan aanzienlijk minder zijn of zelfs definitief voorbij. Weet wel dat stotteren ook voor hypnotherapeuten tot één van de lastigste problemen hoort om aan te pakken. Stotteren in één sessie definitief en voor altijd wegnemen, is dan ook uitzonderlijk en heb ik zelf nog nooit meegemaakt. Ook niet bij collega therapeuten. Als je aan stotteren wilt werken, moet je ervan uitgaan dat je minimaal 3 tot 5 sessies met mij gaat werken.

Ik hoop dat stotteraars hier iets aan hebben. En als dat zo is, dan zou ik het fantastisch vinden als je dit bericht deelt via de mail met iemand die jij kent die ook last heeft van stotteren. We zijn er op de wereld om elkaar te helpen nietwaar?

4 antwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Beste Henk,

   Ik zie niet helemaal waarom ik dit zou moeten vertellen in combinatie met het onderwerp van het blogbericht waar je op reageert. Zeker ook omdat hypnotherapie vele verschijningsvormen heeft. Je hebt gelijk dat sommige vormen van hypnotherapie bij mensen met antidepressiva of een meervoudige persoonlijkheidsstoornis niet aan te raden is. Maar voor die mensen zijn er dan weer andere vormen van hypnotherapie of NLP technieken, die wel heel goed kunnen werken. Het is dan ook aan mij om tijdens de intake te controleren of iemand medicijnen slikt of andere problemen heeft. En daar stemt een goede hypnotherapeut zijn therapie dan vervolgens op af. En dat betekent inderdaad dat een goede hypnotherapeut ook nee moet kunnen zeggen tegen sommige klanten.

   Maar dat geldt niet voor ALLE mensen die antidepressiva of epileptie hebben, zoals jij veronderstelt. Wist je bijvoorbeeld dat ik in een gewoon gesprek ook al (hypnose en NLP) technieken kan toepassen die ervoor zorgen dat op onbewust niveau veranderingen plaatsvinden? En je kunt mij niet wijsmaken dat mensen aan de anti depressiva of met epileptie nooit meer een goed gesprek met iemand mogen voeren. Toch?

   Toevallig ben ik vorige week nog getuige geweest van een sessie waarin een jongen van 26 jaar in een gesprek van 1,5 uur tijd van zijn depressie is afgeholpen. Een half jaar later hebben ze hem opnieuw opgezocht en bleek de jarenlange depressie volledig verdwenen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *