Hypnosehuisamsterdam.nl depressie

Depressie En Hypnose

Depressie Verdwijnt Waar Hypnose Verschijnt

Depressie. Zeker in deze tijd van het jaar, als de dagen alleen maar korter en donkerder worden en het weer overgaat in stormen en flinke regenbuien, voelen veel mensen zich somberder worden. Dat wil niet meteen zeggen dat je ook echt depressief bent. Wat hier vooral meespeelt is een tekort aan zonlicht, waardoor het lichaam andere hormonen aanmaakt en anders reageert dan als de zon er wel is. Wat dan helpt is bijvoorbeeld het bijslikken van vitamine D en ook het nemen van een lichtkuur. Maar ook een hypnose sessie kan wonderen doen.

Depressief, hoe voelt dat?
Echte depressieve mensen zijn het hele jaar door somber. Soms in vlagen, soms op een continue schaal. Het is uiteraard heel vervelend om niet lekker in je vel te zitten, geen energie te voelen en niet te begrijpen waarom andere mensen wel zoveel plezier en energie hebben.

Ik heb inmiddels een aantal depressieve mensen mogen ontmoeten. Wat mij daarbij opvalt is dat meestal in het voorgesprek al zoveel “kwartjes vallen”, dat de hypnose sessie zelf misschien niet eens meer nodig is. Ik leer de mensen dan om met een andere blik de wereld in te kijken. Ik vertel de mensen hoe je bovenkamer werkt en hoe deze “computer”, wat het onbewuste eigenlijk is, de controle heeft over alles wat jij voelt. En dus ook over je depressie of je depressieve gevoelens.

Maar ik leer ze ook hoe ze die gevoelens zelf kunnen beïnvloeden. Want een gevoel is altijd het gevolg van een chemisch stofje of een vrijgekomen hormoontje dat door je hersenen, je onbewuste, wordt aangestuurd. En dat doen je hersenen niet zomaar, daar is wel altijd een aanleiding voor nodig. En die aanleiding, die heb je dus helemaal zelf in de hand.

“Wat je zegt, dat ben je zelf”
Dit is een gevleugelde uitspraak. En het is ook meteen precies wat ik bedoel en zoals het werkt. Een gedachte komt namelijk altijd eerst en het gevoel dat daarbij hoort komt daarna pas opzetten. Als bijvoorbeeld een geliefde van je is overleden en je denkt aan alle mooie momenten die je samen hebt gehad, dan krijg je een lach op je gezicht en voel je je even “gelukkig”, ondanks de ontstane situatie van de dood van die persoon. Dat klinkt vreemd, maar iedereen die in deze situatie is geweest herkent dit als geen ander.

Als je dan vervolgens denkt dat je die persoon inderdaad nooit meer terugziet, dan opeens schieten de tranen in je ogen en voel je je ongelukkig, troosteloos en alleen.
Een gevoel wordt dus getriggerd, het ontstaat door een gedachte die je hebt. En die gedachten, die heb je gelukkig veel meer in de hand dan die gevoelens die daar het gevolg van zijn. Dus als je die gedachten weet om te buigen, dan gaat dat gevoel vanzelf mee. En hoe vaker je dat doet, hoe prettiger je in je vel gaat zitten. In de hypnotherapie is een stelling dat als je iets (minimaal) 21 dagen weet vol te houden, het gedrag is geworden. Denk maar eens 21 dagen lang bewust elke dag een paar minuten aan alleen maar leuke dingen. Of zie om je heen de leuke dingen gebeuren. Soms zijn ze heel klein.

Wie bestuurt jouw bus?
Ik vergelijk het wel eens met de volgende situatie: Jouw leven kun je vergelijken met een busrit. Jij zit dus in een bus en jouw leven, zoals het zich afspeelt en zoals jij het waarneemt, is wat jij door de ramen ziet als je naar buiten kijkt tijdens de rit. De busrit is dus eigenlijk jouw leven.

Wat je ziet is volledig afhankelijk van de buschauffeur. Als de buschauffeur een beetje somber en depressief is en van achterbuurten houdt, dan rijdt hij natuurlijk niet naar de dichtstbijzijnde festival vol feestende mensen. Nee, hij rijdt dan voornamelijk door krottenwijken, door sombere arbeidersbuurten, langs vuilnisbelten en begraafplaatsen.
Jouw wereld bestaat dan enkel en alleen uit deze beelden vol somberheid. En daar kunnen dan ook alleen nog maar sombere gedachten uit voortkomen. En die leiden weer tot sombere gevoelens.

Andere buschauffeur
Maar wat als je nu eens een andere passagier in de bus laat rijden? Er zitten wel 50 passagiers in de bus en allemaal kunnen ze rijden. Er zit altijd wel een vrolijke snuiter tussen en als die het stuur overneemt, dan rijdt hij natuurlijk direct naar het Leidseplein in Amsterdam waar hij een jointje koopt en een terrasje pakt. Hij gaat naar winkelcentra, langs het circus en naar de nachtclub. Er zit ook vast wel een leuke dame in de bus en die houdt vooral van rust en natuur. Als zij de bus van jouw leven overneemt, dan rijdt ze zo uit hartje Amsterdam richting de weilanden, de bossen, de meren, het strand en de duinen. Je wereld ziet er dan opeens groen en rustgevend uit. Hierdoor krijg je weer energie en voel je je heerlijk ontspannen, in plaats van midden in die drukke stad. En dat geeft je ook weer de daarbij behorende gevoelens.

De vraag is dus, wie laat jij in jouw bus rijden? Je zou er zelfs aan kunnen denken om zelf de bus te gaan besturen, zodat jij uiteindelijk zelf bepaalt wat jouw uitzicht wordt. Zodat jij bepaalt welke gedachten bij jouw opkomen en zodat jij bepaalt welke gevoelens bij jou worden losgemaakt.

Vorige week heb ik een dame van in de  50 jaar ontmoet die al vanaf haar 15e jaar depressieve buien kent en daardoor ook zeer slecht slaapt. Ze is slechts één keer bij me geweest en ik heb haar gezegd dat zij zelf degene is die bepaalt of ze een tweede of een extra vervolgsessie zou willen doen en wanneer. Uiteraard heb ik haar verteld over de bus en de buschauffeur en ik heb haar nog een aantal andere tips en trucs verteld hoe zij door slechts kleine dingen aan te passen, veel prettiger in haar vel gaat zitten. Ik heb haar gevraagd om op deze leerpunten te oefenen en het te zien als een soort van huiswerk. En natuurlijk heb ik haar met een hypnosesessie nog extra bagage meegegeven, op onbewust niveau.

Vandaag heb ik van haar een email ontvangen. Ik citeer hier even uit:

“Hallo Marcel,

Hartelijk dank voor het toesturen van de leerpunten. De hypnose sessie heeft veel voor mij gedaan en ik kan al aardig wat toepassen. Voorlopig denk ik hier wel even mee vooruit te kunnen. Mocht er toch nog iets nodig zijn voor mij dan kom ik graag bij je terug.”

Kijk en daar doe ik het allemaal voor. Wat is het toch heerlijk om iemand weer een stukje levensgeluk terug te kunnen geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *