Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Angsten En Hypnose: Wetenschappelijk Onderzocht

Angsten Kunnen Erfelijk Zijn

Angsten en angstige herinneringen kunnen mogelijk genetisch worden doorgeven aan kinderen. Als ouders een angstige ervaring (trauma) hebben gehad, dan is het mogelijk dat dit via het genetisch materiaal wordt doorgegeven aan de volgende generatie(s). Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek bij muizen dat gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdblad Nature Neuroscience. Lees hier meer over dit uitzonderlijk interessante onderzoek.

Dat angsten en fobieën een oorzaak kunnen hebben buiten onze eigen herinnering, is voor hypnotherapeuten geen nieuw inzicht. In de hypnose praktijk werken we al jaren met dit inzicht. Het is natuurlijk fantastisch dat deze inzichten, waar veel mensen in eerste instantie niet in geloven, uiteindelijk toch een keer ook wetenschappelijk worden onderzocht. En dan is het helemaal tof als deze inzichten ook nog eens wetenschappelijk worden bewezen.

Angsten Oplossen: Kies Je Medicijnen Of Hypnose?
Wat voor hypnotherapeuten al jarenlang in praktijk goed blijkt te werken, wordt dan wellicht ook nog eens door de reguliere gezondheidszorg geaccepteerd en gebruikt. Het betekent in ieder geval de kans op een aanzienlijk goedkopere gezondheidszorg in de toekomst. Want waar zou jij voor kiezen als je een trauma hebt of een fobie die je dagelijks leven volledig in zijn grip houdt? Kies je dan voor één of twee hypnotherapie sessies, waarbij je alleen maar gedurende anderhalf uur heel erg ontspannen hoeft te zijn om vervolgens volledig verlost te zijn van je trauma of fobie, of ga je toch liever naar je huisarts om je verdere leven aan de Prozac en/of andere dure medicijnen te zitten, waarmee je je lichaam volpropt met allemaal lichaamsvreemde chemische rotzooi? Ik zou het wel weten.

Angsten En Fobieën
De Amerikaanse onderzoekers denken nu dat de resultaten belangrijk zijn voor onderzoek naar fobieën. Zij denken het, wij weten wel beter. Het IS belangrijk voor onderzoek naar fobieën. Maar waar de reguliere gezondheidszorg nog steeds niet weet hoe ze een fobie of trauma snel kunnen oplossen, doen wij hypnotherapeuten dit al jarenlang met veel succes. Waar de reguliere gezondheidszorg dergelijke patiënten doorstuurt naar de psycholoog of psychiater voor een traject wat gemakkelijk een jaar of langer kan duren, hebben wij vaak al na een paar sessies het hele probleem getackeld.

Maar de experts zijn ook sceptisch omdat het biologische mechanisme achter de overerving nog niet precies bekend is. Wat maakt mij dat nou uit. Als bij mij in praktijk blijkt dat de behandeling bij zeker 80% van de mensen aanslaat, dan hoef ik echt niet af te wachten tot dit onderdeel van hun studie wel duidelijk is. Mijn cliënten hoeven namelijk niet (meer) aan de medicijnen en zijn na een paar sessies voor altijd van hun probleem af.

Het Onderzoek
Wetenschappers hebben in dit specifieke onderzoek muizen getraind om bang te zijn voor een bepaalde geur. Mannelijke dieren kregen continue kleine elektrische stroomstootjes toegediend als ze deze specifieke geur roken. Op den duur associeerden ze deze geur zo sterk met pijn dat ze ook zonder stroomstoten al beginnen te trillen als ze deze geur ruiken.

Het nageslacht van deze muizen blijkt in dit onderzoek ook angstig te zijn bij deze geur. Maar nu is het dus een aangeboren angst. Ze hebben er namelijk nog nooit eerder kennis mee gemaakt. Zelfs de derde generatie blijkt overgevoelig te zijn voor deze geur.

Het is al langer bekend dat dit ook bij mensen zo kan werken. Bij mensen kunnen ervaringen van de ouders de genen van hun kinderen beïnvloeden. Dit zijn de zogeheten epigenetische aanpassingen. Zij zouden er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor zijn dat kinderen van ouders die de oorlog hebben meegemaakt en heel specifiek de hongerwinter, meer kans hebben op diabetes en hartfalen. Ook de derde generatie blijkt beïnvloed te zijn, wat wijst op een genetische afwijking. Maar om het wat dichter bij huis te zoeken, denk maar eens aan bijvoorbeeld de angst voor slangen en spinnen. Ook dit is een angst die bijna iedereen wel herkend en die bij de meeste mensen op geen enkele eigen ervaring kan rusten. Ook deze angst is door de evolutie heen vastgezet in ons systeem. Het is een overlevingsmechanisme uit de vroege jaren van ontwikkeling van de mens.

Wat Doen Hypnotherapeuten Hiermee?
Hypnotherapeuten werken met de energie van deze ervaring uit het verleden. En omdat het hier meestal een ervaring betreft van de ouders, gaan wij vaak via een regressie terug naar een vorig leven of naar de tijd dat de cliënt bijvoorbeeld nog niet was geboren of nog in de baarmoeder zit. Het hele principe van regressie naar een “vorig leven” kan hier dus ook voor worden ingezet.

Of de cliënt dan ook daadwerkelijk teruggaat naar een “vorig leven” blijft natuurlijk de vraag. Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat uiteindelijk door één of twee van deze sessies het probleem van de klant volledig is opgelost en niet meer bestaat. En dat is dus de kracht van hypnose, de kracht van het eigen onbewuste.

Nu alleen mijn huisarts nog overtuigen, maar daar wordt inmiddels door Amerikaans wetenschappelijk onderzoek ook hard aan gewerkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *