Hypnosehuisamsterdam.nl stoppen met roken

Slaap Probleem Stopt Met Roken

Slaap Als Probleem Opgelost Met Hypnose

Een klant die langskwam om te stoppen met roken, kon daarna niet meer slapen. Althans, dat dacht hij. Na een analyse van zijn probleem bleek dit eigenlijk altijd al een probleem te zijn geweest. In deze bijdrage lees je hoe beide problemen in twee aparte sessies definitief verleden tijd voor hem zijn geworden.

Rookverslaving en slaapstoornis
Michel is een neef van mij en hij is een echte regelneef. Hij is mede eigenaar van en heeft een managementfunctie in een druk restaurant. Hij is nu een jonge vent van 28 jaar. Vanaf zijn 13e jaar rookt hij al sigaretten. Uiteraard is het ooit begonnen als geintje met wat vrienden, een beetje stoerdoenerij. Maar al snel was hij eraan “verslaafd”. Na een aantal mislukte pogingen om eraf te komen, belde hij mij op of ik hem kon helpen.
En uiteraard kan ik dat. Mijn trackrecord op dit vlak ligt immers hoog.

Twee weken geleden is hij langs geweest voor zijn eerst hypnose ervaring. Het doel was dus om van de sigaret af te komen, zonder dat hij nog behoefte zou voelen om een sigaret op te steken. Het ultieme doel voor iedereen die wil stoppen met roken.

Michel rookte de hele dag. Hij stond er letterlijk mee op, want het eerste wat hij na het opstaan deed, was een sigaret aansteken. En hij ging er ook weer mee naar bed. Het laatste wat hij deed was namelijk zijn peuk uitdrukken voordat hij zijn bed instapte. Alleen tijdens de nachtelijke uren zelf, rookte hij niet en had hij daar ook geen enkele behoefte toe. Zoals bij iedereen die rookt. Toen ik hem er op wees dat dat wellicht betekent dat zijn roken geen “verslaving” is, maar gewoon aangeleerd gedrag, viel bij hem het kwartje. Want als je lichaam acht of negen uur zonder een sigaret kan in de nacht, dan ben je dus niet verslaafd! Je wordt immers niet badend van het zweet wakker omdat je een sigaret MOET hebben, zoals bij bijvoorbeeld een heroïne verslaving wel het geval is. Sigaretten roken is dus geen verslaving, het is gewoon aangeleerd gedrag. En wat je jezelf kunt leren, kun je ook weer afleren. Hypnose versnelt dit proces alleen maar.

Het onbewuste moet namelijk alleen nog even inzien dat dit nachtelijk patroon ook heel eenvoudig kan worden doorgezet naar het dagelijkse patroon, waardoor je de hele dag door niet meer rookt. Zo eenvoudig is het.

Zo gezegd, zo gedaan. Na het standaard voorgesprek van een klein uurtje, ging ik met hem aan de slag. Weer een uur later reed hij terug naar huis, vol verwachting. Dat laatste overigens ook bij mij, want het is altijd weer spannend om te zien of een sessie wel of niet bij iemand aanslaat. Daar kan ik zelf verder niets aan doen, dat is aan de persoon en dan vooral aan zijn onbewuste zelf.

Slaap Michel Slaap
Na een week kreeg ik een telefoontje van hem. Hij heeft geen sigaret meer aangeraakt en hij voelt ook absoluut geen behoefte meer. Hij dénkt niet eens meer aan een sigaret. Hij was helemaal blij. Alleen sliep hij ook niet meer. Hij dacht dat dit door de hypnose kwam. Hij lag inmiddels al een week de hele nacht slapeloos te zijn om elke nacht pas rond half vijf eindelijk in te slapen. Maar om half acht was hij dan ook weer klaar wakker. Na een week eiste dit natuurlijk wel zijn tol.

Ik gaf hem aan dat dit niets met de hypnose te maken heeft, maar dat ik hem er wel mee kan helpen. Wellicht dat het afnemen van het nicotine niveau in het bloed een aanleiding kan zijn geweest, maar bij rokers is het nicotine gehalte meestal na ongeveer 4 dagen volledig uit het bloed verdwenen en dus heeft ook dat geen invloed meer. Ik heb ook nog geen enkele andere klant gehad die dit als bijverschijnsel had. Ik gokte dus op toeval.

In het gesprek daarna bleek echter dat hij al zo lang hij zich herinnert, slecht slaapt. Meestal slechts een uurtje en dan is hij weer klaar wakker. Dan misschien later weer een uurtje en weer klaar wakker. Meestal slaapt hij niet meer dan een uur achter elkaar om dan vervolgens af te wachten tot het volgende uur slaap zich aandient. Hierdoor raakt hij natuurlijk volledige uitgeput. Hij komt nooit in een diepe slaap terecht, de slaap die je nodig hebt om allerlei zaken in je lichaam en in je geest aan te pakken. Voor mij verklaarde dit dan ook meteen waarom hij vaak letterlijk met zwarte wallen onder zijn ogen rondliep. Uit navraag bij zijn moeder bleek inderdaad dat hij als baby ook al weinig sliep en altijd klaar wakker was.

Dus precies een week na zijn eerste sessie zat hij weer bij mij op de stoel voor een tweede sessie. Nu om het probleem van het slapen op te lossen. We hebben in een uur tijd gewerkt aan diverse manieren om zijn onbewuste duidelijk te maken dat het toch wel heel prettig is als hij de hele nacht gewoon doorslaapt en een heerlijke diepe ontspannende slaap en nacht weet te maken, waardoor hij zijn energiepeil weer volledig weet op te laden.

Na de eerste nacht belde bij mij op. Hij ging direct na thuiskomst eerst nog even met de hond lopen, om vervolgens om half twaalf zijn bed in te duiken. Hij kwam er om half acht pas weer uit. Aanvankelijk duurde het wel even om te slapen, maar na een uur was hij helemaal vertrokken. In de tussentijd is hij slechts één keer wakker geworden, Michel heeft toen wat water gedronken en vier minuten later viel hij weer als een blok in slaap.

Ik  kan me voorstellen dat zijn lichaam zó moe was al die tijd bijna helemaal niet slapen, dat dit een “inhaal” avond was. Maar vandaag belde hij me weer op. Ook vannacht duurde het een uurtje voordat hij in slaap viel. Daarna heeft hij verder weer de hele nacht doorgeslapen op één kort intermezzo van een paar minuten na. Ook nu weer precies een uur nadat hij in slaap was gevallen. Ik ben benieuwd wat dat betekent. Michel is al heel blij dat het slapen nu definitief doorzet. Maar ik kan zelf niet rusten voordat het uurtje dat hij nodig heeft om in slaap te vallen en ook het intermezzo na een uur slapen, definitief verleden tijd zijn.

Een tweede sessie met deze doelstelling ligt dus in het verschiet. En dat gaat zeker lukken. Zijn missie om te stoppen met roken heeft er dus uiteindelijk toe geleid dat hij nu voor het eerst in 28 jaar ook eindelijk een paar hele nachten heeft doorgeslapen en vooral dat hij een diepe slaap heeft bereikt. Hij heeft nog heel wat jaartjes voor de boeg om daarvan te genieten. Zeker nu hij ook nog eens een niet roker is en daardoor nog vele extra jaren aan zijn mooie leven heeft toegevoegd. Onbetaalbaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *