hypnosehuisamsterdam.nl lichaamstaal

Lichaamstaal En Hypnose

Lichaamstaal Kent Gelukkig Geen Grenzen

Lichaamstaal en het brein. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit wat wij hypnotherapeuten al lang weten. Lichamelijke reacties die verschillende mensen laten zien bij verschillende emoties zijn niet cultuurgebonden, maar universeel. Het klinkt een beetje vreemd dat “wetenschappelijk onderzoek” dit nu ook aantoont. Voor mij is het een open deur.

Lichaamstaal Is Belangrijk
Mensen die verdrietig zijn, kijken met hun ogen naar beneden. Mensen die in een depressieve periode zitten, kijken ook voornamelijk naar de grond. Mensen die enthousiast en gelukkig zijn, kijken recht vooruit en mensen die nadenken of iets uit hun geheugen halen, richten de ogen naar boven. Al deze lichaamstaal gebruik ik uiteraard tijdens een hypnose sessie. Ze vertellen mij veel over de persoon die ik in behandeling heb en vooral ook over zijn onbewuste reactie op mijn suggesties.

Woede is meestal vooral voelbaar in het hoofd, in de handen en ook in de borstkas. Dit geldt  ongeacht de taal of de cultuur van mensen. Als ik dus vraag waar een bepaald gevoel zit en ze wijzen in de buikregio, dan kan ik woede al aardig uitsluiten. Het zijn maar kleine dingen met een groot effect op de behandeling.

Zo blijkt walging vooral in de onderbuik te zitten. Trots zit daarentegen weer in het hele bovenlichaam. De sensatie van liefde verspreidt zich vaak over het hele lijf, behalve op de ledematen. Het is dan ook makkelijk om gevoelens van liefde ook op deze manier weer groter te maken, waardoor bijvoorbeeld relatieproblemen gemakkelijker op te lossen zijn.

Dit alles wordt nu wetenschappelijk ondersteund door Finse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar lichaamstaal over de grenzen heen. En wat blijkt: over de hele wereld spreekt het lichaam dezelfde taal. Wel zo gemakkelijk voor hypnotherapeuten zoals ik.

Het Onderzoek
Deze wetenschappers hebben een soort van lichaamsatlas van emoties samengesteld. Bij hun proefpersonen riepen ze diverse emoties op. Dit deden ze heel gemakkelijk, door met woorden, verhalen of videoclips verschillende gevoelens op te roepen.

Als de emotie eenmaal aanwezig was, werd de deelnemer aan het onderzoek gevraagd om aan te geven waar in het lichaam deze emotie het meest werd gevoeld. Hiervoor gebruikten de onderzoekers een poster van het menselijk lichaam, waarop de deelnemer zijn emotie kon aanwijzen.

De meest verrassende uitkomst van het onderzoek was toch wel de consistentie van de beoordelingen bij de verschillende individuen uit verschillende taalgroepen en culturen. Emoties worden hier blijkbaar niet door beïnvloed. En dat is maar goed ook, want alleen dan werkt een hypnose therapie voor iedereen, ongeacht je culturele achtergrond of het land waar je vandaan komt. Uiteraard is het dan wel handig als de hypnotherapeut een taal spreekt die de klant ook echt verstaat. En dat de hypnotherapeut de lichaamstaal goed interpreteert.

De resultaten van het onderzoek zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij de behandeling en beoordeling van lichamelijke klachten die vaak gepaard gaan met depressies. En zoals altijd in wetenschappelijke studies, is er ook kritiek op de studie. Alle gegevens zijn namelijk verzameld op basis van zelfrapportage. En sommige wetenschappers geloven dat mensen niet goed in staat zijn om objectief te bepalen welke emoties ze voelen.

Hypnotherapie is wetenschappelijk gezien nog een ondergeschoven vakgebied. Maar ik heb zelf geen wetenschappers nodig als mijn klanten na één of twee sessies geen angsten meer voelen, geen hooikoorts meer hebben, gestopt zijn met roken of andere lichamelijke problemen hebben opgelost, waar hun huisarts niet verder mee kwam. Ik geloof het meteen als ze mij dat terug melden. Want wie ben ik om te zeggen dat wat zij elke dag weer bij zichzelf opmerken, niet echt zou zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *