Hypnosehuisamsterdam.nl stoppen met roken

Kies je Champix of Hypnose

Veel Nederlanders die naar de huisarts gaan voor ondersteuning bij het stoppen met roken, krijgen Varenicline, oftewel “Champix” voorgeschreven. In de Verenigde Staten ligt Champix onder vuur vanwege de heftige bijwerkingen. Ik heb een ook klanten gehad met ervaring met Champix. Lees hier de verbijsterende gevolgen van een “medicijn tegen roken”. Want waarom zou je voor dit medicijn kiezen, als je ook zonder chemicaliën in je lichaam van het roken af kunt komen?

Champix: medicijn met bijverschijnselen

Champix is een medicijn van Pfizer. Het voorkomt de hechting van nicotine aan je hersenreceptoren. Je beleeft daardoor geen plezier meer aan het roken van een sigaret. En dat is natuurlijk heel mooi, want het helpt mensen op die manier om te stoppen met roken.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben absoluut een voorstander van alles wat mensen helpt om te stoppen met roken. Ikzelf zal eerst kijken of er andere methoden zijn dan mijn lichaam volgooien met chemische rommel in de vorm van pillen. Maar iedereen denkt daar anders over.

Het werkzame bestanddeel van Champix, hecht zichzelf aan die receptoren, waardoor de nicotine zelf die kans niet meer krijgt. Die receptoren kunnen dan ook meteen geen Dopamine (gelukshormoon) meer afgeven, waardoor je ervaring van plezier en geluk aan het roken van een sigaret ook nog eens afneemt. Ontwenningsverschijnselen zouden daardoor minder worden en dus zou het gemakkelijker zijn om te stoppen met roken. En uiteraard schrijven huisartsen zo’n middel gewoon voor, zonder verder na te denken.

Een gemiddelde Champix kuur

De eerste 7 dagen van de kuur mag je gewoon door blijven roken. De kuur zelf duurt bij de meeste mensen 12 weken. Je slikt dus 12 weken lang chemicaliën in de hoop dat je daardoor stopt met roken. Om dit even in perspectief te zetten: als je met hypnose je onbewuste inschakelt, dan zijn de meeste mensen (in mijn praktijk in ieder geval) na twee uur van het roken af. Zonder chemicaliën.

De bijverschijnselen van Champix

Veel gebruikers worden een beetje misselijk van het gebruik van Champix. Tot nu toe heb ik dat van meerdere cliënten terug gekregen. Uiteraard niet alle gebruikers, maar het is toch wel opvallend hoe vaak ik dit hoor. Dat kan zelfs al vanaf de eerste pil gebeuren. Maar ook andere bijwerkingen, zoals constipatie, gasvorming, braakneigingen en vreemde dromen komen veelvuldig voor. En de huisarts schrijft het middel gewoon voor. Omdat ze waarschijnlijk niets beter hebben.

Na een paar weken gebruik, melden diverse gebruikers dat slapen en nachtmerries niet meer los te koppelen zijn van de waaktoestand. Met andere woorden, ook als ze wakker zijn, voelen ze zich nog alsof ze in hun droom zitten. Ze houden een vreemd paranoïde gevoel over als ze in de ochtend weer met de dagelijkse routine starten. In Amerika heeft de Food and Drug Administration (FDA) gewaarschuwd voor ernstige psychische problemen door het gebruik van Champix, waaronder zelfmoordneigingen. En dat terwijl deze FDA in februari 2006 het middel gewoon heeft goedgekeurd.

Ervaringen met Champix

Er zijn reportages gemaakt over mensen in Amerika die bizarre hallucinaties kregen van het middel. Google maar eens op de naam Carter Albrecht in combinatie met Chantix, want in Amerika wordt het middel onder deze naam verkocht. Uiteraard is dat maar één voorbeeld, maar deze staat voor een hele grote groep mensen met vergelijkbare ervaringen.

Na een tijdje in de kuur, begon Carter zijn vrouw te slaan. Iets wat hij nog nooit had gedaan. Op een avond had hij alcohol genuttigd en daarna nam hij zijn dagelijkse Chantix pil. De combinatie met alcohol leidde weer tot een woede aanval. Hij rende naar het huis van de buren en hij schopte daar schreeuwend tegen de deur. De buurman raakte zo in paniek dat hij uiteindelijk Carter Albrecht doodschoot. Carter was vanaf dat moment inderdaad gestopt met roken. Ok, een incidentje denk je dan. Dat dacht ik ook. Tot ik verhalen hoorde van mijn eigen cliënten over nachtmerries en zeer onaangename ervaringen tijdens de Champix kuur. Als ik het al meerdere keren van mensen zelf heb gehoord, dan is er toch echt iets aan de hand met dit medicijn.

Een uitzondering? Misschien wel. Maar waar het mij om gaat, is dat je ook kunt kiezen voor iets wat geen bijverschijnselen kent. En hypnose werkt ook niet voor iedereen. 15% van de rokers die bij mij komen, redden het ook niet met hypnose in één sessie. Ook hypnose is niet het wondermiddel dat elke roker kan helpen. Maar het vervuilt in ieder geval niet je lijf met chemicaliën met mogelijk bijverschijnselen.

De resultaten van Champix

77% van de mensen die de Champix kuur wel wisten vol te houden, is na een half jaar gewoon weer begonnen met roken. De voortijdige afvallers zijn ook gewoon doorgegaan met roken. Kies je voor nicotine pleisters of -kauwgom, dan is het succes percentage na een half jaar slechts een schamele 7%. Alleen is dit resultaat niet helemaal eerlijk. In de testen die Pfizer heeft uitgevoerd, hebben ze namelijk een aantal doelgroepen uitgezonderd van gebruik. Deze mensen mogen in de dagelijkse praktijk wel Champix gebruiken. De testgroep bestond alleen uit blanke mannen en vrouwen van gemiddeld 43 jaar. Alle mensen met een voorgeschiedenis in depressies, panische angsten, hartkwalen, nier- of leverklachten, alcohol- of drugsgebruik en diabetes waren volledig uitgezonderd van de testgroep. En juist in deze groep mensen ligt het uitval percentage veel hoger.

Het percentage (23%) gebruikers die de Champix kuur volledig hebben afgemaakt en na een half jaar nog steeds gestopt zijn met roken, ligt in werkelijkheid dus veel lager. Maar dat willen Pfizer en de huisarts natuurlijk niet weten.

Agressie en zelfmoord door Champix een uitzondering?

En voor wie denkt dat het verhaal van Carter Albrecht een uitzondering is, Google maar eens op Champix en zijn bijverschijnselen. De beschreven zelfmoorden zijn talloos. Champix lijkt daarmee inderdaad het ultieme middel om te stoppen met roken. Want als je eenmaal zelfmoord hebt gepleegd, dan ben je daar dus echt wel definitief vanaf.

Het is allemaal niet zo verwonderlijk. Het actieve bestanddeel van Champix zorgt er immers voor dat ook de Dopamine productie in je hersenen bijna helemaal gestopt wordt. Het gelukzalige gevoel dat je kunt hebben als je iets voor elkaar krijgt, dat je vol goede moed de dag weer kunt beginnen, dat je opgewonden kunt zijn door een succes dat jij of iemand anders heeft gehaald, dat is dan allemaal verdwenen. Resteert dus een grijze emotieloze omgeving, waar je je continue afvraagt waar je mee bezig bent en waarom. Pfizer wist dat allang en als de huisarts zijn werk goed doet, dan weet hij het ook.

En uiteraard wil ik hierbij nogmaals aangeven, dat ik ook reacties krijg van mensen die wel zonder problemen door Champix met roken zijn gestopt. Dus ik wil e.e.a. wel even in perspectief blijven plaatsen.

In Amerika is een journalist Champix zelf gaan onderzoeken. Zijn ervaringen zijn desastreus. Google ook maar eens op zijn naam: Derek de Koff in combinatie met Chantix.

Mijn Champix cliënt

Ik kreeg een tijdje geleden ook een klant voor stoppen met roken. Een vijftiger. Hij zat toevallig in een testgroep voor Champix in één van de beter aangeschreven ziekenhuizen hier in Amsterdam. Hij was zo slim om al snel uit het programma te stappen, want ook hij kreeg vervelende bijverschijnselen. In plaats daarvan kwam hij bij mij langs. Eén sessie hypnotherapie was ook voor hem voldoende om hem blijvend van de sigaretten te verlossen. Zonder bijverschijnselen overigens. Zijn hormoonhuishouding is niet door de war geraakt, hij droomt normaal, hij voelt zich prima en bovenal vond het geweldig om in de Champix controle groep aan te geven dat hij definitief van het roken was verlost. Hij is uit het programma gestapt. En zijn huisarts? Die schrijft nog steeds Champix voor.

Overigens komen alle gegevens in dit blogbericht uit dat onderzoek naar Champix. Het is dus niet overdreven. En Pfizer weet dat ook.

22 antwoorden
 1. Ervaring
  Ervaring zegt:

  Hartstikke goed uitgelegd maar waarom worden de percentages van het niet slagen na Hypnotherapie er niet bij vermeld? Zelf Hypnotherapie gehad en na een uur van de 1e behandeling gewoon weer aan t roken geweest. Na 4 behandelingen was ik nog steeds aan het roken. BIG CRAP dus Hypnotherapie. Nu na 20 jaren gerookt te hebben ben ik net champix veel verder gekomen dan welke middel ook. Het gebruik van medicatie en de bijbehorende bijwerkingen is altijd persoonsgebonden dus waarom dan niet bij champix? Ook ik werd misselijk van de medicijnen maar dit kwam door het in te nemen op een lege maag wat dus ook ten strengste verboden wordt. Een ieder die medicijnen gebruikt heeft ook zelf de verantwoordelijkheid de bijsluiter te lezen. Doet dit men niet dan is dit hun eigen verantwoordelijkheid en niet van een ander. Champix is voor velen een wondermiddel.. Ik zou best willen weten hoe jij aan die 77% komt. Op welk onderzoek is dit gebaseerd?

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Beste anonieme reageerder. Mijn slagingspercentage ligt op 85% na 1 sessie. Dus 15% slaagt niet in één keer. Die mensen krijgen een 2e gratis sessie, waarna mijn slagingspercentage op 90% ligt.

   Google eens op wetenschappelijke onderzoeken naar Champix en sta versteld van de resultaten van Champix. Ik heb meerdere huisartsen van het roken afgeholpen en zij hebben mij ook uit hun eigen ervaring vertelt hoeveel problemen Champix geeft bij hun patiënten. En inderdaad niet bij allemaal. Bij sommigen gaat het goed. Mijn probleem met Champix is dat je chemicaliën in je lijf brengt, wat niet nodig is. Want met hypnose bereik je veel gemakkelijker en veel sneller het beoogde doel. Zonder je lichaam te vergiftigen met spul wat niet in het lichaam thuishoort.

   Ik ben blij te horen dat het bij jou wel heeft gewerkt. Gefeliciteerd daarmee. Ik ben ook blij dat ik de Champix gebruikers die er helemaal gek van worden, in één sessie kan helpen hun doel te bereiken: een niet roker zijn.

   Beantwoorden
 2. Ria
  Ria zegt:

  Als je reclame wil maken voor je eigen therapie is dat prima, maar niet door een concurrerend middel af te breken. Zelf heb ik dus goede ervaringen met Champix, en weinig last gehad van de bijwerkingen. Ook in mijn omgeving alleen maar positieve reacties op champix!

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Ria,

   Fantastisch dat jij wel via Champix van het roken af bent gekomen. Gefeliciteerd daarmee. Ik krijg zelf alleen cliënten die slechte ervaringen hebben gehad met Champix en daar bericht ik dus over. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen zoals jij. Mijn punt is dat ik het apart vind dat mensen blijkbaar liever kiezen om chemische rotzooi te slikken. Hierop zitten enorm veel risico’s qua mogelijke bijwerkingen (kijk maar eens op je bijsluiter). Er is dus ook een methode waar je geen bijwerkingen van kunt krijgen. Die methode geeft je 85% kans op succes om binnen 2 uur een niet roker te zijn. Ik zou dus altijd eerst kiezen voor deze vorm (hypnotherapie) en als dat niet lukt (wat ook bij mij wel eens gebeurt uiteraard), dan kun je altijd nog kiezen om je lichaam vol te gooien met chemicaliën. Maar nogmaals, fantastisch dat het jou wel gelukt is.

   Beantwoorden
  • robert
   robert zegt:

   Hoi Ria,

   ik ben nu 5 dagen met Champix bezig maar merk er nog weinig van dat de zin in een sigaret afneem.
   Hoelang heeft dat bij jou geduurd , of wanneer begon het bij jou echt te werken?

   Beantwoorden
   • jeanette
    jeanette zegt:

    Heb geduld. Ik begon op dag 8 minder trek te krijgen en ben op dag 14 gestopt. Nu inmiddels 3 jaar rookvrij. Zet hem op, ook jij kunt het

    Beantwoorden
 3. Patricia
  Patricia zegt:

  Hoi,
  Zoals internet bekend staat worden vooral de horror verhalen online gezet. Anoniem klagen is wat de mens heerlijk vindt. Ik ben na 12,5 jaar 1,5 pakje per dag binnen twee weken gestopt met roken en gestopt met Champix. Een paar grappige dromen gehad maar daar hield het ook bij op. Overigens zitten er ook veel waarschuwingen bij paracetamol, daar hoor je nooit iemand over, mensen gedragen zich ook graag naar wat er staat dus om het op een weegschaal te leggen, lees ik nog altijd meer positieve verhalen en ervaar ik hetzelf ook positief dan de negatieve verhalen. Een klacht blijft langer hangen dan een compliment, ohja en Marcel, 85% van een steekproefomvang van 384 mensen volgens de statistische berekening? 🙂

  Beantwoorden
 4. Roos
  Roos zegt:

  Ik ben op dag 2 van de champix en mijn enige bijwerking op dit moment is dat ik de slappe lach krijg om jou artikel!
  Wat een slechte reclame voor je eigen product. Je kan toch niet op basis van alleen maar slechte ervaringen een middel compleet af zeiken, en je doet me ook nogal wat uitspraken. Voor de een zal het helpen voor de ander niet, zo zwart/wit is het. En dat geld ook voor jou therapie.
  Maar kom met wetenschappelijke onderzoeken en niet met een broodje aap verhaal.

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Roos, dank voor je pittige bijdrage. Op zich apart dat als Champix zo goed voor jou werkt, je toch op mijn site leest over stoppen met roken. Ik begrijp je reactie wel en ben blij dat ik een lach op je gezicht kan toveren. Je zit immers pas op dag 2. Ik hoop dat ook oprecht voor jou dat jij geen bijverschijnselen zult ondervinden en dat je het redt om te stoppen met roken.

   Ik maak hier overigens geen reclame voor mijn eigen product. Ik waarschuw alleen dat er ook methoden zijn om te stoppen met roken, zonder dat je chemicaliën in je lijf moet stoppen die veel bijwerkingen kunnen hebben. En inderdaad, ook hypnose werkt niet bij iedereen. Maar ik zou zelf eerst voor hypnose kiezen, om pas daarna met medicatie verder te gaan. Zeker als die medicatie Champix betreft. 85% van mijn cliënten heeft dan geen medicijnen meer nodig. Ik vraag me af of Champix ook dat slagingspercentage haalt. Volgens de wetenschappelijke onderzoeken die ik erop heb nageslagen niet.

   Uiteraard zijn er ook positieve ervaringen met Champix. Ik heb zelf geen kijk op deze gegevens. Ik zie alleen cliënten bij mij komen waar Champix niet heeft gewerkt. De gevolgen van deze medicatie bij die mensen, die is echter wel echt. En die was niet mis. Mijn boodschap is dus om eerst iets te proberen wat je lichaam geen geweld aandoet. Want vergiftigen kun je altijd nog. En hypnose? Baat het niet, dan schaadt het niet. Er is nog maar één bijverschijnsel bekend van mijn sessies en dat is stoppen met roken. Bij de meesten direct vanaf de eerste sessie, bij sommigen met een uitgesteld effect na ongeveer een week en een enkeling blijft gewoon roken.

   Overigens is dit artikel dus wel gebaseerd op (meerdere) wetenschappelijke onderzoeken. Het is dus geen broodje aap verhaal. Ik hoop oprecht voor jou dat de Champix je zal helpen, want elke roker die stopt met roken is een aanwinst voor deze wereld. Ik wens je dan ook oprecht veel succes aankomende tijd.

   Beantwoorden
   • Irma
    Irma zegt:

    Hallo Marcel,

    Ik sta volledig achter jullie behandeling.
    Jammer, dat mensen zo reageren!
    Ten eerste zouden ze de tabaks-industrie moeten aanpakken,maar dat zal nooit gebeuren want dit levert geld op. Helaas is het zo in de wereld.In tabak zitten meerdere stofjes op ons verslaafd te maken.
    Helaas ben ik zelf een roker,maar ga zeker jullie om hulp vragen.

    Hartelijke groet,
    Irma

    Beantwoorden
 5. yvon
  yvon zegt:

  Na twee keer met Champix geprobeerd te hebben om te stoppen nu toch op zoek naar iets anders. Moet er wel bij vertellen dat ik de laatste keer net geopereerd was aan borstkanker en een en ander in de privesfeer te verduren kreeg waardoor het niet lukte. Mijn ervaring met Champix is dat ik de hele dag suffig ben en veel slaap. In de middag gerust een uur of twee. En dan in de avond in mijn stoel in slaapvallen en om midden in de nacht wakker te worden omdat ik het koud heb. Dan mijn bed in duiken en vervolgens weer als een blok in slaapvallen.

  Beantwoorden
 6. urs
  urs zegt:

  Wat een vreselijke reclame voor hypno therapie Marcel Borst! ook ik heb nu 3x hypno therapie gehad en rook nog steeds! hypno therapie kost een hoop en levert jou een volle portemonnee maar levert de klant helemaal niks, ook niet voor andere doel einden….

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Beste Urs,

   Wat jammer dat hypnotherapie voor jou niet de oplossing was. Het is ook geen wondermiddel dat voor iedereen werkt. En niet alle problemen zijn door één hypnotherapeut net zo goed te behandelen. Zo heb ik een heel hoog slagingspercentage in stoppen met roken, waar collega’s van mij dat nooit voor elkaar krijgen. Andersom geldt dat ook. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een stotteraar goed aan de praat gekregen, maar een collega van mij doet dat uitstekend. Zo past op ieder potje een dekseltje. Dat hypnose bij jou niet heeft gewerkt, betekent dus niet dat hypnose helemaal niet werkt. Als dat zo zou zijn, dan kan de huisarts wel stoppen, want er zijn altijd mensen die niet reageren op wat voor behandeling dan ook. Zelfs op medicijnen.

   Beantwoorden
  • Irma
   Irma zegt:

   Wat een vreselijke reactie is dit!
   Altijd de schuld bij een ander zoeken,misschien wil je helemaal niet stoppen.
   Maar hou op met dit soort onzin en mensen die goede resultaten boeken zo af te kraken.

   Beantwoorden
 7. Ferry
  Ferry zegt:

  Bij mij heeft Champix goed gewerkt, zonder bijverschijnselen, na 25 jaar roken er eindelijk vanaf.
  Ik vind het vreselijk slap om wat rampverhalen van internet te halen en een goed onderzocht medicijn onderuit te halen met als enige reden je eigen praktijk de hemel in te prijzen met waanzinnige slagingspercentages die nergens anders kunnen worden bevestigd dan door jou.
  Het maakt je totaal onbetrouwbaar en onredelijk.
  Zo lees ik dan ook de rest van de informatie die je hier geeft, nergens gaat er bij jou iets mis, je werk levert slechts ongelooflijke en bizar goede resultaten op. Dat een wonderdokter als jij zich aan een paar verhalen uit de krochten van het web vastklampt wekt bepaald geen vertrouwen.

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Ferry, dank je wel voor je reactie. Gefeliciteerd dat je met Champix bent gestopt met roken. Mijn bijdrage is bedoeld om mensen bewust te maken van het feit dat een pilletje veel gevolgen KAN hebben. Maar dat hoeft inderdaad niet. En net als Champix, werkt ook hypnotherapie niet voor iedereen. Ik hoef mijn eigen praktijk gelukkig niet de hemel in te prijzen. Mijn cliënten sturen hun eigen vrienden en familie naar mij toe, waardoor ik voldoende werk heb. En zij weten dat het werkt.

   Er gaat zeker ook wel eens iets mis. Ik kan niet iedereen helpen. Daarom ben ik ook gestopt met bepaalde problemen van cliënten, omdat ik daar niet verder mee kom. Ik verwijs dan door naar collega therapeuten die daar beter in scoren. Mijn talent ligt voornamelijk op het gebied van roken en verslavingszorg. Maar ik ken geen enkel bedrijf dat reclame maakt met producten die niet goed zijn. Ook Pfizer vertelt niet het hele verhaal over zijn medicijnen.

   Ik ben geen wonderdokter, maar er gebeuren wel wonderlijke dingen als je de kracht van je onbewuste inzet. Nogmaals fantastisch dat jij van het roken af bent. Geef anderen, die daar geen medicijnen voor willen gebruiken alsjeblieft de ruimte om bijvoorbeeld voor hypnose te kiezen.

   Beantwoorden
 8. Sander
  Sander zegt:

  Beste marcel.
  Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig geworden na het lezen.
  Ik rook al heel wat jaren en bijna een pakje per dag. Ik wil ervan af maar tja hoe…ik heb de huisarts ook wel is gehoord over champix maar heb al genoeg rommel in me lijf gehad en wil dat liever niet…lasertherapie geloof ik ook eigenlijk niet ..maar toen las ik dit maarja wie zegt dat dit beter helpt? Heb opgezocht dat in emmeloord dit ook kan doen maar wie zegt me dat dit save is en ook echt werkt?

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Sander, als ervaringsdeskundige kan ik je zeggen dat dit werkt. En ongeveer 85% van mijn cliënten kunnen dat bevestigen. Het is ook save. Want hypnotherapie heeft geen bijverschijnselen. Niet zoals Champix bij veel mensen wel heeft. Uiteindelijk is er maar één die besluit om het wel of niet te doen. Ik kan je alleen zeggen dat als je besluit om het te doen, ik mijn voor 200% in zal zetten voor een goed resultaat.

   Beantwoorden
 9. Albert Smit
  Albert Smit zegt:

  Heb gekozen voor hypnose. De eerste twee weken wel af en toe moeite gehad om niet te roken, maar daarna gaat het mij goed af. Tijdens de sessie heb je op een bepaald moment kokneigingen. Deze blijf ik houden bij het ruiken van rook. ben op 17 jan gestopt en ben nu een niet roker. Het voelt als een bevrijding.

  Beantwoorden
 10. Kristel
  Kristel zegt:

  Ik ben na een week champix nemen gestopt met roken en na het starterspakket heb ik de grote verpakking niet gaan halen!had teveel bijwerkingen van misselijkheid en krampen,slecht slapen,dromen.en het lukt mij fantastisch zonder hulpmiddelen!geen zin meer!

  Beantwoorden
 11. Ingeborg
  Ingeborg zegt:

  Voor iedereen die van plan is te stoppen met roken !
  Ik ben met hulp van Marcel een niet roker geworden .
  Van 50 sigaretten per dag naar 0
  Ik voel me te gek trots noem het maar op.
  Echt probeer het ook .
  Groet, Ingeborg

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *