Hypnosehuisamsterdam Jan Kooijman

Jan Kooijman Leert Hypnose

Dwangneuroses Opgelost Door Jan Kooijman

Vandaag kondigt RTL5 aan dat onze grote dansvriend Jan Kooijman een nieuw programma gaat presenteren. En dit keer niet iets wat met dansen te maken heeft (althans, dat moet nog blijken), maar met dwangneuroses. Jan neemt een aantal mensen mee, helemaal naar Thailand en gaat daar “oefeningen doen” om ze te helpen van hun dwangneurose af te komen.

Maar liefst 7 mensen neemt Jan met zich mee. In het vliegtuig naar Thailand. En nu maar hopen dat niemand vliegangst heeft, want anders heeft Jan zomaar een kandidaat minder. En de oefeningen kan hij natuurlijk alleen in Thailand uitvoeren, niet op Schiphol. Of zou Jan een spoedcursus Hypnose hebben gedaan, waardoor hij op Schiphol de eerste dwangneurose of angstaandoening ook al weg weet te nemen? Mensen die perfectionistisch zijn hebben bijvoorbeeld zo’n obsessieve compulsieve stoornis (wat vroeger een dwangneurose heette). Misschien heeft Jan daar zelf ook wel een beetje last van. Gezien zijn keurig nette haardracht, zijn perfect geschoren gezicht en zijn tot in de nopjes verzorgde kledingstijl.

De obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), is een psychische aandoening die is gecategoriseerd als angststoornis. OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd. De OCS-patiënt voert deze handelingen (compulsies) uit als reactie op dwangmatige gedachten (obsessies). Voor anderen lijken deze handelingen overbodig en zij hebben ook geen oog voor de details, maar voor de patiënt zijn deze handelingen van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke smetvrees of mysofobie).

Iedereen kent het wel van vroeger. Je was kind en je speelde op de stoep. Je mocht de randen van de stoep niet aanraken, want anders was je “af”. Dat was toen nog heel onschuldig. Maar hoe meer mensen zich ontwikkelen, hoe meer dwangmatig bepaalde acties kunnen worden. Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Sommige heel onschuldig, anderen echt heel vervelend voor zowel de persoon die de stoornis heeft ontwikkeld als voor zijn omgeving. Denk maar eens hoe het is als jouw partner tot 20 keer moet controleren of het toilet wel goed is doorgespoeld nadat ze is geweest…. En dat is nog maar een heel onschuldige dwangneurose.

Wat ik jammer vind is dat Jan Kooijman straks waarschijnlijk een leuk programma neerzet, waar veel mensen naar willen kijken. Want er is niets leukers dan naar mensen kijken die de vreemdste dwangneurose hebben. En daar gaat het voor mij dan ook mis. Het wordt waarschijnlijk meer “aapjes kijken” met de kijkcijfers tot doel, dan dat ze werkelijk deze mensen van hun stoornis afhelpen. Want waarom zou je zoveel kosten maken, deze mensen helemaal naar Thailand halen met een presentator en een film crew erbij als een dwangstoornis ook heel eenvoudig en waarschijnlijk al in één of twee hypnotherapie sessie weg te nemen zijn?

Daar zijn geen oefeningen voor nodig. Daar hoef je ook geen dansje voor uit te voeren. Gewoon een uur in de stoel zitten, lekker ontspannen en de vragen van de hypnotherapeut beantwoorden doet al vaak het wonder geschieden. Want als jouw brein zo intelligent is dat het zomaar vanuit het niets een dwangneurose tot gedrag kan maken, dan kan datzelfde brein dat ook zomaar vanuit het niets weer wegnemen. Je moet het alleen wel even netjes vragen.

Als Jan Kooijman echt resultaat wil bereiken, dan neemt hij dus een hypnotherapeut in zijn team mee. Zodat hij in de laatste aflevering iedereen in een uur van de neurose heeft afgehaald. En dan is iedereen blij. Nu maar hopen dat Minister Schippers dan ook meekijkt, want die dure therapieën bij psychiaters en psychologen en de medicijnen die sommige mensen slikken tegen hun dwangneurose zijn dan ook niet meer nodig.  En wellicht zien we Jan Kooijman dan wel terugkomen met een wat warrig kapsel, een oude spijkerbroek en een vaal maar wel trendy t-shirt. Hij wordt er zomaar zoveel leuker van.

Ik ben benieuwd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *