Placebo effect hypnosehuisamsterdam.nl

Hypnose En Het Placebo-Effect

Placebo-Effect Blijft Een Krachtig Mysterie

Het placebo-effect is misschien wel één van de vreemdste en meest onbegrepen mysteries van de menselijke geest. Wij kennen het meestal van de pilletjes met zetmeel en suiker, die de huisarts wel eens voorschrijft. Problemen verdwijnen vervolgens bij hun patiënten. Maar het placebo-effect is veel groter dan dat. En ik vertel je meteen alles over het duivelse broertje van het placebo-effect, het nocebo-effect. Je gelooft het misschien niet, maar het is allemaal waar.

Wat is een placebo?

Een placebo (in het Latijn betekent het: ‘ik zal behagen’) is een als geneesmiddel voorgeschreven middel dat totaal geen werkzame bestanddelen bevat. Een placebo-effect is dus een positief psychisch effect dat optreedt door het vertrouwen van mensen in de heilzame werking van een behandeling. Het middel zelf (de placebo) geneest echter niets. Echte geneesmiddelen dienen daarom altijd het placebo-effect significant te overstijgen om over “medicinale werkzaamheid” te kunnen spreken.

Eigenlijk houden we ons zelf dus voor de gek, met de wil en de gedachte dat we weer gezond worden. Het brein is gewoon extreem krachtig en dit wordt al eeuwenlang door allerlei volkeren en culturen op diverse manieren gebruikt. Denk hierbij maar eens aan de helende maar ook de destructieve kracht van bidden in de Kerk, wonderen in Lourdes, van VooDoo op Haïti, Zwarte Magie in Afrika of van Guna Guna in Indonesië.

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar het placebo effect, maar wetenschappers zijn er nog steeds niet uit wat het nu precies is en hoe het werkt. Een paar wetenswaardigheden op een rijtje:

Feit: Ook Dieren Kennen Het Placebo-Effect

Bij het testen van medicijnen, moeten farmaceutische bedrijven alles “dubbel blind” testen op het placebo effect. Immers, als alleen al het placebo effect 30% van de mensen “geneest” en het nieuwe medicijn slechts 35%, dan werkt het nieuwe medicijn dus niet echt effectief op de beoogde ziekte. Het zou dan niet op de markt gebracht mogen worden.

Bij K9 medicatie (tegen kanker), worden testen uitgevoerd op zowel mensen als honden. Twee vergelijkbare groepen mensen (of honden) krijgen dan de medicatie toegediend. Eén groep de placebo, de andere groep het echte medicijn. Bij zowel mensen als honden blijkt nu in de groep met de placebo een significante verbetering op te treden.

Een ander placebo effect vindt plaats bij hamsters. Als de hamsters denken dat de winter begint (door kunstmatig hun omgeving aan te passen), dan schakelt hun immuunsysteem over op een meer energie besparende stand. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het opstarten van het placebo-effect. We hebben een invloed van buitenaf nodig om het proces van het placebo-effect op te starten. Of dat nu is door een nep medicijn van de huisarts of door de hoeveelheid zonlicht aan te passen (bijvoorbeeld gordijnen dicht doen als je wilt slapen) of door een hypnotherapeut te consulteren, dat maakt eigenlijk verder niets uit. Het placebo-effect is geactiveerd.

Feit: De Schone Schijn Van Anti-Depressiva

Een depressie is niet leuk. En dat is geen grapje, zeker niet als je regelmatig depressief bent. De gevoelens die dan in je op kunnen komen, zijn zwaar en moeilijk te dragen. Dat wens je niemand toe. Feit is ook dat dit gevoel in je brein tot stand komt. Iets zorgt ervoor dat jij als persoon dit depressieve gevoel krijgt. En het is tegenwoordig mode om daarvoor diverse soorten anti-depressiva voorgeschreven te krijgen. Zelfs jonge kinderen en tieners slikken tegenwoordig al medicijnen hiervoor. Het lijkt wel snoepgoed. En het werkt ook nog!! Daarom wil iedereen ze ook hebben. En dus lopen we allemaal naar de huisarts toe. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat placebo’s exact dezelfde effecten vertonen. Zij doen precies hetzelfde, behalve natuurlijk het feit dat een placebo geen chemicalieën in je lichaam brengt met diverse bij-effecten. En die zijn ook bij anti-depressiva talrijk.

Uiteraard wordt dit volop ontkend door de farmaceutische industrie. Zij zien hun winstmakers niet graag wegvallen. Het is echter wel een opsteker voor iedereen die met angstige of depressieve gevoelens loopt. Want je kunt dus ook de kracht van je brein inzetten om tot hetzelfde resultaat te komen als die chemische rotzooi die de huisarts je voorschrijft!

De inzet van gedachtenkracht

Zo gebruik ik in mijn praktijk altijd de gedachtenkracht en de eigen lichaamstaal om gevoelens te veranderen. Ik leer de mensen die met depressieve klachten bij me komen een paar trucjes die ervoor zorgen dat negatieve gevoelens snel en gemakkelijk overslaan in positieve gevoelens. Ik doe het ter plekke met ze. Zodat ze direct voelen dat het werkt. De gedachte komt namelijk altijd eerst en die veroorzaakt het gevoel. Eerst is er dus een gedachte en het gevoel komt daar razendsnel achteraan. Dat gaat zo snel, dat wij zelf vaak niet doorhebben dat we dat gevoel zelf creëren.

Denk maar eens aan iemand die kort geleden is overleden. Grote kans dat je nu met je hoofd naar beneden gaat en je ogen neerslaat. En er komt een verdrietig gevoel opzetten. Denk nu eens aan dezelfde persoon in het leven. Een mooie herinnering, waar hij blij en vrolijk was. Grote kans dat je nu weer opkijkt en dat het verdrietige gevoel weg is genomen. In 15 seconden tijd heb je zelf bepaald wat je voelt. Het gevoel veranderen doe je dus door je gedachten te veranderen. Want die kun je wel gewoon bewust aanpassen.

Ze zijn vaak zo simpel, dat het een open deur is om ze te delen. Maar als mensen al jaren bij een psycholoog lopen en praten over hun problemen, dan zijn ze blij als ze na een kwartier bij mij al een paar trucjes hebben geleerd, waardoor ze moeten lachen en het leven opeens weer van de vrolijke kant kunnen bekijken.  Sterker nog, ik laat het ze dus op datzelfde moment nog uitvoeren. En als ze dat doen, dan kunnen ze niet meer bij dat neerslachtige gevoel komen. Het placebo effect doet daarna verder zijn werk. En met een hypnose als afsluiter blijven de effecten daarna alleen maar meer en meer hun werk doen, omdat ik ook het onbewuste heb geactiveerd.

Feit: Je Kunt Dronken Worden Zonder Alcohol

Het is echt niet nodig om een dure bar rekening te betalen om een gezellig avondje te hebben. “Maar ik ben verlegen als ik niet heb gedronken en dan durf ik dat meisje of die jongen die ik leuk vind niet aan te spreken…”, of “Ik kan pas losgaan als ik er een paar op heb…”. Dit soort opmerkingen leidt vaak tot dure avondjes uit die eindigen met een kater in bed én in de portemonnee. Ook dat is niet meer nodig. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat testgroepen net zo goed dronken kunnen worden van tonic met citroen (waar zogenaamd ook wodka in zat) ten opzichte van de testgroep die wist dat ze tonic met citroen dronken.

We denken letterlijk dat we dronken zijn en dus voelt het ook alsof we dronken zijn. ook hier maakt de gedachte het gevoel. Net als bij depressiviteit. De onderzoekers hebben aangetoond dat de placebo groep een verminderd oordeelvermogen hadden na het drinken van slechts tonic met citroen waarbij ze dachten dat er wodka in zat, ten opzichte van de controlegroep die ook tonic met citroen dronk en dit ook wist.

Kijk maar eens naar  deze korte video hoe alcoholvrij bier studenten letterlijk stomdronken maakt. Alleen maar omdat ze denken dat het normaal bier is met alcohol. De ervaring aan alcohol en het brein doen de rest.

Feit: Het Placebo-Effect Is Afhankelijk Van Je Locatie

Amerikanen zijn hypochonders. Ze zijn continue bang om een ziekte te hebben. Ze lopen vaak bij een psychiater en ze slikken veel prozac (uiteraard een anti-depressivum). Wat wil je ook met al die reclame voor al die medicijnen tegen al die “ziektes” die iedereen om je heen heeft en die je dus al snel bij jezelf herkent. Daar word je vanzelf ziek van. Over een placebo-effect gesproken.

Amerikanen zijn zelfs het meest hypochondrische volk van alle landen ter wereld. Europeanen reageren daardoor veel beter op het placebo-effect dan Amerikanen. Dit komt waarschijnlijk omdat Europeanen (nog niet) de cultuur hebben om voor alles wat er is een medicijn tot je te nemen. Het effect van de medicijnen wordt in het brein van een Europeaan dan ook sterker gemaakt dan in het brein van een Amerikaan. Ook tussen landen zien we verschillen in het placebo-effect. Een placebo medicijn tegen maagzweren werkt bijvoorbeeld veel beter in Duitsland dan in Brazilië. Maar op placebo medicijnen voor hypergevoeligheid reageren Duitsers weer het minste van alle landen.

Feit: Het Placebo-Effect Werkt Zelfs Als Je Weet Dat Het Een Placebo Is

Niet alleen patiënten die geloven dat ze echte medicijnen krijgen worden genezen door placebo medicijnen, maar ook mensen die weten dat het een placebo medicijn is, worden genezen van hun problemen. En dit is natuurlijk heel onlogisch. Want erin geloven is één ding, maar er niet in geloven en dan toch genezen, dat is hele andere koek. Zo krachtig kan het brein, of het onbewuste zijn. Als je de wil hebt om te genezen en je weet dat je er iets aan doet, dan genees je dus blijkbaar ook. Een effect dat ik in mijn hypnosepraktijk ook vaak terug zie. “Ik geloof niet zo erg in hypnose, maar ik heb alles al geprobeerd…”, hoor ik dan. Ok, maar waarom zit je hier dan, als je er niet in gelooft.

Ergens diep van binnen zit blijkbaar een vurig verlangen dat het wel werkt. En als dat verlangen kan worden geactiveerd dan gebeurt het ook. En inderdaad, ik zie mensen die er niet in geloofden tóch in één sessie van hun probleem afkomen. Zonder twijfel en zonder aarzeling. Niet allemaal, want hoe meer je in hypnose gelooft, hoe effectiever de behandelingen zijn, maar het zijn zeker geen uitzonderingen. Deze niet gelovers sturen later zelfs weer vrienden en kennissen naar mij toe, die weer andere problemen hebben om op te lossen.

Feit: Een Positief Placebo Effect Door Infectie Met Een Ongerelateerde Ziekte

Wetenschappers experimenteren wat af. Deze gaat wel heel ver. Een groep doctoren wilde weten of het placebo-effect ook kan ontstaan door infecties te veroorzaken als medicijn. Bij mensen die last hadden van astma werden haakwormen ingebracht. Deze zouden “bekend staan om Astma symptomen te verminderen”. En inderdaad, dit gebeurde ook bij deze groep patiënten. Maar het gebeurde ook bij de controlegroep die dacht dat ze met haakwormen waren geïnfecteerd, maar die dit in werkelijkheid niet waren. Beide groepen verbeterden hun astma symptomen, terwijl de haakworm hier totaal geen effect op heeft. Het brein en de gedachtenkracht doen weer hun werk.

Feit: Het Placebo-Effect Heeft Een Duivels Broertje: Het Nocebo-Effect”

Net zoals de gedachte dat een medicijn ons beter maakt dit ook daadwerkelijk doet, zo geldt het ook voor de bij-effecten van medicijnen. Een chemo kuur zorgt voor overgeven, misselijk voelen, duizelingen, slechte eetlust etc. De kennis hiervan en de waarschuwingen die patiënten hierover vaak krijgen van anderen en zelfs van hun behandelende artsen, kan ertoe leiden dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Zelfs als je het betreffende medicijn niet eens krijgt, maar een placebo, zoals een zoutwateroplossing.

Zo is er in Italië een studie geweest waar mensen met en zonder een lactose intolerantie producten tot zich namen waarvan ze dachten dat er lactose in zat. In het echt was dat uiteraard niet zo. Maar liefst 44% van de groep met een lactose intolerantie en zelfs 26% van de groep zonder lactose intolerantie, ontwikkelden vervolgens symptomen van de bekende ongemakken in de darmen (gasvorming).

Erectieproblemen

Als je jezelf kunt aanpraten dat je continue diarree hebt, of maagkrampen als gevolg van iets wat er niet is, stel je dan eens voor wat er gebeurt als een man het geloof verliest dat hij gemakkelijk een erectie kan krijgen. Misschien wel omdat de huisarts heeft gezegd dat dat een bijeffect kan zijn van medicijnen of van een operatie. Het nocebo-effect werkt helaas net zo goed als het placebo-effect. Dat geldt bijvoorbeeld voor mannen die medicijnen slikken zoals Finasteride. In de bijsluiter en bij de gesprekken van de huisarts of de specialist wordt diverse malen gesproken over mogelijk disfunctioneren van de penis. Deze waarschuwing alleen al kan dus zorgen voor erectie-problemen! En de gedachtenkracht doet dan dus de rest.

In een onderzoek bij bovenstaand medicijn werd een groep patiënten wel en een andere groep patiënten niet op dit bijeffect gewezen. Ook de bijsluiter was voor het onderzoek aangepast. Van de groep die hier wel van op de hoogte was, bleek 44% ook daadwerkelijk erectieproblemen te hebben. Bij de groep die dit niet wist was dit percentage slechts 15%. Het verschil zit m dus in het nocebo-effect, de mannen hebben zich het hunzelf aangepraat. Hun brein was sterker dan hun erectie. Dus vriendinnen, vrouwen, vriendjes en mannen, leg vooral geen verband tussen een slappe penis en medicijnen, want je bent bezig met een self-fullfilling prophecy. Beter is het om elke keer als de erectie volop aanwezig is te bevestigen dat jouw vriendje of jouw man geen erectie problemen heeft. Dat geldt ook voor de mannen zelf uiteraard. Elke keer als het wel lukt, bevestig je voor jezelf dat het daar goed functioneert en dat je daar trots op bent. De gedachtenkracht doet de rest.

Feit: De Kleur Van Jouw Pil Bepaalt Hoe Effectief Het Is

Mensen houden van kleurtjes en vormpjes. Onbewust worden we hierdoor beïnvloed. De marketing afdelingen maken hier graag gebruik van. Oranje is korting, blauw is vertrouwen. Wel eens een knalroze vierkant pilletje gezien? Of eentje in een driehoek met streepjes of stippen? Een gifgroene dan? De perceptie van de pil bepaalt hoe effectief het zal zijn. En dan hebben we het over de grootte, de vorm en de kleurstelling van de pil.

Bij anti-depressiva blijkt de kleur geel zeer effectief te zijn. Rode pillen maken een patiënt juist meer alert en wakker. Groene pillen halen angsten weg, terwijl witte pillen de maag en darmen rustiger maken dan andere kleuren. En ook het aantal pillen dat je per dag moet slikken blijkt uit te maken. Zelfs als het placebo’s zijn. Vier placebo’s per dag hebben veel meer effect dan 2 placebo’s per dag. Oh ja, vergeet je merknaam niet op de pil te zetten. Dan is het placebo-effect nog groter. Farmaceutische bedrijven maken dankbaar gebruik van dergelijke wetenschappelijke onderzoeken. Het is allemaal gedachtenkracht. Maar bij pilletjes is het vaak ook echte chemicaliën die je je lichaam ingooit. En daar heb ik dus weer moeite mee. Want als de kracht van jouw brein hetzelfde effect kan hebben als dagelijks jaar in jaar uit die pillen die je slikt, waarom zou je dat dan doen? Alleen omdat je huisarts dan weer een mooi volledig verzorgd weekend naar een congres kan gaan van dat farmaceutische bedrijf ergens in een mooi exotisch land?  Nee toch?

Feit: Placebo Operaties Zijn Zeer Effectief

Stel je voor dat je problemen hebt waar een operatie voor nodig is. Maar na die operatie komt het dan ook meteen helemaal 100% goed. De operatie is geslaagd en je mag naar huis. De wond heelt en een maand later zit je bij de chirurg. Hij vraagt je naar de problemen. Die zijn allemaal weg. Geen pijn meer, je kunt alles weer, net zoals de arts vooraf had voorspeld. Dan vertelt de chirurg je dat je niet bent geopereerd. Dat er alleen een sneetje is gemaakt en die is weer gehecht. Het hele genezingsproces was puur gedachtenkracht. Je brein heeft het gefixed. Zover zijn medische testen gegaan voor het placebo-effect. En uiteraard was de nep-operatie aanzienlijk goedkoper dan de echte operatie.

Feit: Het Placebo-Effect Wordt Steeds Krachtiger

De eerste vermeldingen van een placebo-effect vinden we eind 1700. Maar het echte begrip hiervan is pas onstaan rond eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Hoe meer het placebo-effect wordt getest, hoe meer experimenten worden gedaan, hoe krachtiger het placebo-effect blijkt te zijn. Dit wordt verklaard door sociale conditionering: onze westerse wetenschap, onze farmaceutisch chemische aanpak met medicijnen is waar we heilig in zijn gaan geloven. En hoe ouder mensen worden, hoe meer voor ons wordt bewezen dat wij het met onze huisartsen en doctoren inderdaad bij het rechte eind hebben. We zijn het gewend om bij een kwaaltje naar de huisarts te lopen, een recept te krijgen, een medicijn te slikken en het probleem verdwijnt. En hoe meer de wetenschap zich op dit vlak ontwikkelt, hoe meer we hierin gaan geloven. En hoe meer we hierin gaan geloven hoe meer we onszelf genezen met onze gedachtenkracht. Of was het nu toch door dat pilletje?

De oneindige kracht van het brein

Ik weet in ieder geval zeker dat ik tijdens de hypnose sessies ongelooflijk veel baat heb bij het placebo-effect en bij de gedachtenkracht van mensen. En zolang ik meer succes heb met hypnose bij depressies, bij stoppen met roken of bij hooikoorts ten opzichte van de mensen die hiervoor medicijnen gebruiken of jarenlang in therapie zijn, weet ik zeker dat het niet alleen het placebo-effect is, maar dat het onbewuste via hypnose inderdaad stuurbaar is en de problemen in het eigen lijf en in het eigen brein heel goed kan oplosssen. Wat is het toch mooi om met zo’n geweldig fenomeen als hypnose en het menselijk brein te mogen werken. Het menselijk brein met zijn ongekende mogelijkheden tot zelfgenezing.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *