Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Wetenschap Bewijst Werking Hypnose

Vijf Keer Wetenschappelijk Bewijs Werking Hypnose

Voor veel mensen klinkt hypnose ter bevordering van de gezondheid als iets alternatiefs of het doet ze denken aan tovenaars als Harry Potter. Anderen zeggen dat het ronduit flauwekul is en dat het gewoon niet werkt. Dat gebeurt uiteraard vooral door mensen die ook niet in zichzelf geloven. De vereniging tegen kwakzalverij bijvoorbeeld. Zij hebben alle belang om alleen te geloven in wetenschappelijk bewezen therapieën. En uiteraard is dat in hun geval altijd de farmaceutische oplossing in de vorm van pilletjes. Gelukkig staat de wetenschap niet stil en binnenkort zal ook deze vereniging, schoorvoetend verklaren dat de kracht van het brein inderdaad net zoveel of zelfs veel meer effect op het menselijk lichaam heeft dan tot nu toe werd gedacht. In deze bijdrage een aantal voorbeelden van wetenschappelijk aangetoond effect van hypnose op de gezondheid.


In wetenschappelijk onderzoek is door de American Psychological Association nu ook hypnose toegepast tijdens klinische behandelingen. Dit in combinatie met andere vormen van therapie. Uiteraard uitgevoerd door goed opgeleide en getrainde therapeuten. Zij hebben de hypnose toegepast binnen hun andere vaardigheden. Denk daarbij aan psychologen. Dit alles is overigens na te lezen op de website van deze vereniging.

“De staat van het brein, de mate van het opnemen van informatie, de verhoogde concentratie en de gefocuste attentie die hypnose bij een persoon teweeg brengen, kunnen ervoor zorgen dat ons brein krachtiger wordt en breder inzetbaar is”. Dat stelt de American Society of Clinical Hypnosis. En uiteraard heeft dit een inspirerende werking op diverse onderzoekers en wetenschappers om te kijken waar dan precies de grenzen van de mogelijkheden van hypnose en van het brein liggen.

In plaats van het vooroordeel dat hypnose niet meer is dan een truukje in het gebruik van taal, blijkt nu in toenemende mate dat veel dingen die in hypnose worden gesuggereerd, inderdaad ook werkelijkheid worden. Vanaf 1958 wordt hypnose in Amerika al officieel toegelaten als therapievorm. Verschillende onderzoeken hebben bijvoorbeeld al de volgende harde bewijzen opgeleverd dat hypnose echt werkt:

Hypnose Helpt Mensen Met Het Bereiken Van Diepe Slaap

In studies naar de effecten van hypnose werd in het verleden altijd aan proefpersonen gevraagd om aan te geven hoe diep (of juist niet) ze hun slaap zouden willen classificeren. Dat is natuurlijk nogal subjectief en dus niet voldoende voor bijvoorbeeld de vereniging tegen kwakzalverij.

In Zwitserland hebben ze dit nu gelukkig ook wetenschappelijk aangetoond, door de breinactiviteit objectief te meten van zowel een testgroep als een controlegroep. In dit geval waren het twee groepen vrouwen die een 1,5 uur durend dutje hebben gedaan in de middag. De testgroep deed dit na het beluisteren van hypnotische suggesties en de controlegroep na het beluisteren van een bandje met niet hypnotische suggesties.  En wat blijkt? 80% meer mensen uit de testgroep dan uit de controlegroep meer komt gedurende langere tijd in de diepe slaap terecht. Dit is uiteraard van groot belang voor mensen met slaapstoornissen. Hypnose heeft immers geen bijwerkingen. De medicijnen waar de vereniging tegen kwakzalverij altijd zo’n groot voorstander van is, juist wel.

Hypnose Lost Symptomen Prikkelbaar Darmsyndroom Op

In een studie uit 2003, gaf 71% van 204 patiënten met prikkelbaar darmsyndroom aan dat hun symptomen aanzienlijk waren verbeterd na een 12 weken durende periode waarin ze één keer per week een uur lang onder hypnose waren en suggesties kregen aangereikt. Van de groep die deze verbeteringen aangaf, bleek 81% zich 6 jaar na de laatste hypnosesessie nog steeds beter te voelen.

Meer recent, in een studie uit 2012, gaf 85 % van de patiënten aan dat ze zich na 7 jaar nog steeds veel beter voelden. De conclusie is dus dat hypnose de kosten in de gezondheidszorg aanzienlijk terug kan dringen. Het zou een standaard onderdeel moeten worden van het werk van specialisten in ziekenhuizen en van huisartsen die de eerste zeefwerking hebben op patiënten.

Hypnose Vermindert Opvliegers

En dat is natuurlijk goed nieuws voor dames die in de menopauze zitten. Onder een groep vrouwen die minimaal 50 opvliegers per week rapporteerden, werd dit aantal 12 weken na de behandeling maar liefst met 74% verminderd. De behandeling bestond uit een wekelijkse hypnose sessie die tot 5 keer werd herhaald. Deze studie is in 2013 uitgevoerd. De vrouwen in de controlegroep, die geen hypnosesessie hebben gekregen maar een wekelijks gesprek met een specialist, rapporteerden over dezelfde periode van 5 + 12 weken een vermindering van slechts 17% aan opvliegers.

Hypnose Vermindert Pijn

Dit onderdeel is wellicht het meest onderzocht. Er zijn twee grote meta-analyses geweest naar het bestaan en wegnemen van pijn in combinatie met hypnose. Het ene onderzoek werd gepubliceerd in 2000 en het andere in 2009. Hypnose bleek effectief in het verminderen of volledig wegnemen van pijn geassocieerd met bijvoorbeeld fibromyalgie (pijn in bindweefstel en spieren), artritis (auto-immuun ziekte) en ook van kanker. Slechts weinig specialisten gebruiken dit opzienbarende fenomeen in hun dagelijkse praktijk. Zij kiezen liever voor pijnstillers en zwaardere chemicaliën.

Hypnosis Kalmeert De Zenuwen

Hypnose vergroot de kracht van het brein. Het kan daarom ook angsten wegnemen die gekoppeld zijn aan medische zaken zoals klinische procedures, operaties, scans, bevallingen etc. Dit mechanisme werkt eigenlijk hetzelfde als het placebo effect, waarin de verwachting van de patiënt een belangrijke rol speelt in hoe de patiënt zich op dat moment voelt.

Met hypnose kun je de verwachting namelijk veranderen. Hierdoor verandert ook de gedachte rond het gebeuren en deze gedachte bepaalt altijd weer wat je daarbij voelt. Voorlopig onderzoek is ook opgestart om hypnose te onderzoeken in combinatie met bijvoorbeeld depressiviteit. Maar wetenschappelijk gezien, is vervolgonderzoek hier nog wel gewenst. Ik zal dus maar niet zeggen dat ik zelf goede resultaten heb geboekt in de belevingswereld van een aantal mensen met depressieve klachten, want dan irriteer ik waarschijnlijk weer die vereniging tegen kwakzalverij. Bijkomend voordeel voor hun is echter wel, dat zij altijd wel weer een pilletje ergens in het kastje hebben staan om die irritatie te stoppen. Wat dat probleem voor hun dan weer wetenschappelijk bewezen oplost. En de bijverschijnselen? Die nemen ze dan gewoon voor lief. Ikzelf doe het liever met de kracht van mijn eigen brein. Want als ik gewoon een andere gedachte neem, dan is de irritatie ook verdwenen. Zo simpel kan het dus zijn in het leven.

Lees hier het originele bericht inclusief alle doorverwijzingen naar de wetenschappelijke onderzoeken die worden genoemd (engelstalig).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *