Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Rechter Hersenhelft Werkt Met Beelden

Rechter Hersenhelft Verwerkt Razendsnel Beelden

Een paar algemene weetjes en een paar nieuwe inzichten zorgen ervoor dat jouw brein op een gemakkelijke manier nieuwe inzichten, gedachten, gevoelens en ervaringen kan opslaan. Hypnose maakt gebruik van deze algemene weetjes en uiteraard ook van de nieuwste inzichten die er op dit gebied zijn. Soms wordt bevestigd wat hypnotherapeuten in praktijk al jaren zelf constateren. Zoals nu. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het brein in een supersnel tempo beelden herkent en verwerkt. Lees in deze bijdrage wat jij daarmee voor jezelf kunt bereiken.

Hoe jouw hersenen werken

Iedereen weet dat het brein uit twee hersenhelften bestaat. De linker en de rechter hersenhelft. De meeste mensen weten ook dat het linkerdeel zaken ondersteunt als lezen, analyseren, leren, rekenen, taal, woorden, cijfers, logica etc. Dit is het deel van het brein dat vooral bij Westerse mensen het meest is ontwikkeld. Daarnaast doet de rechter hersenhelft vooral taken als creatief bezig zijn, conceptueel werken, dromen, fantaseren, het werkt met gevoelens, kleuren en beelden. Creatieve mensen en vrouwen, maar ook Oosterse culturen die veel meer op gevoel zijn ingesteld in plaats van op de ratio, werken vooral met deze rechter hersenhelft.

Wat veel minder mensen weten is dat het onderscheid tussen bewust en onbewust ook voor een groot gedeelte samengaat met het onderscheid in de linker en de rechter hersenhelft. Het onbewuste deel van je brein blijkt namelijk vooral in de rechter hersenhelft actief te zijn.

En omdat jouw gedrag, jouw problemen, jouw angsten en jouw frustraties vooral door dit onbewuste deel van het brein worden geactiveerd, werken hypnotherapeuten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld psychologen of psychiaters, vooral met deze rechterhersenhelft.

Hoe gebruikt een hypnotherapeut deze kennis?

De hypnotherapeut werkt bijvoorbeeld veel met visualisaties, met verbeeldingen, met gevoelens. Daardoor wordt vooral de rechter hersenhelft getriggerd en heeft de hypnotherapeut snel contact met dit onbewuste deel van het brein. En omdat het onbewuste communiceert in beelden, is het werk van de hypnotherapeut dus ook veel effectiever dan van een coach die alleen maar op bewust niveau (linker hersenhelft) met je communiceert in woorden.

Wat nu is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek, is dat het menselijk brein afbeeldingen veel sneller kan verwerken dan tot nu toe werd aangenomen.

Als mensen een foto 13 milliseconden (0,013 seconden) te zien krijgen, dan kunnen ze het beeld achteraf al herkennen en omschrijven. Dat wordt in ieder geval gemeld door Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Attention, Perception and Psychophysics. Deel een seconde door 1000 en in 13 van die partjes herkennen jouw hersenen, jouw rechter hersenhelft dus al de beelden die het voorgeschoteld krijgt. Tot nu toe werd algemeen gedacht dat het brein hier zeker 100 milliseconden voor nodig had, dus een tiende van een seconde.

Het Onderzoek

Proefpersonen kregen bij dit onderzoek een groot aantal verschillende foto’s te zien. En uiteraard werd gevarieerd met de tijdsduur waarop deze beelden werden getoond. Eerst was dat in 80 milliseconden, daarna in 30 milliseconden en uiteindelijk slechts in 13 milliseconden.

De deelnemers kregen de opdracht om een specifiek beeld te herkennen en dan ook te omschrijven. Als het beeld langskwam, moesten ze op een knop drukken. Uiteraard werd de foutkans alleen maar groter bij een hogere snelheid, maar zelfs bij de 13 milliseconden bleek het aantal herkenningen hoger dan op basis van puur toeval mag worden verwacht. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat ook bij deze snelheid het menselijk brein waarschijnlijk nog steeds beelden waarneemt en verwerkt. Het menselijk brein is blijkbaar zeer bedreven in het toedichten van betekenissen aan beelden.

De praktische toepassing hiervan

Een hypnotherapeut begrijpt dit al jaren. Een spinnenfobie start op het moment dat je schrikt van een spin die je niet verwacht. Hoe klein het spinnetje ook is, als je het plotseling vlak voor je ogen ziet, dan schrik je. Het beeld wordt in 13 milliseconden geïnterpreteerd. Er komt een naar gevoel bij kijken en op hetzelfde moment is een fobie voor het leven geboren.

Niet helemaal voor het leven natuurlijk, want zodra je een hypnotherapeut inschakelt, is die fobie ook zo weer weggenomen. Helaas niet in 13 milliseconden, maar wel heel wat sneller dan de psychiater of psycholoog. Die lichten namelijk eerst je hele doopzeel, om dan na maanden uit te komen op de angst voor dat spinnetje dat je toevallig onverwacht voor ogen kreeg. Een goede hypnotherapie heeft hier niet langer dan één sessie voor nodig.

Hypnose werkt met dus ook veel met beelden. Hypnotherapeuten werken veel met visualisaties. Deze vertellen de rechter hersenhelft precies wat wij bedoelen in een taal die de rechter hersenhelft (jouw onbewuste) begrijpt en ook direct oppakt. Plak daarbij nog wat anderen wetenschappelijk aangetoonde werkwijzen van het brein en wat extra NLP technieken en het truukje is gedaan.

Zelf Voordeel Behalen

Als je weet hoe jouw brein werkt, dan kun jij er zelf ook je voordeel mee behalen. Begin maar eens met het visualiseren van wat je wilt bereiken. Doe dat meerdere keren per dag. Liefst meerdere dagen per week en dat meerdere weken lang. Je zult zien dat jouw brein wordt geprogrammeerd om te behalen wat jij voor ogen hebt. Letterlijk. Net als bij die spinnenfobie. Topsporters werken ook met deze techniek. Visualiseer de uitkomst van de wedstrijd en het gaat je lukken.  Je brein heeft er maar 13 milliseconden voor nodig om te begrijpen wat jij graag wilt. En waarom zou jouw brein nou niet aan jouw wens willen voldoen? Als ik het bij jou kan doen, dan kun jij het zelf natuurlijk ook.

Succes met oefenen.

Klik hier voor meer informatie over de bron van dit bericht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *