Hypnosehuisamsterdam.nl pijnbestrijding

Hypnose Helpt Bij Fibromyalgie

Ook Al Zit Het Niet Meer Tussen De Oren

Volgens Wikipedia is Fibromyalgie een niet-gewrichtsgebonden ziektebeeld dat pijn symptomen heeft. Kenmerkend zijn dan ook de algemene spierpijn en ook specifieke drukpijnlijke punten die verspreid kunnen zijn over het hele lichaam. De spierpijn wordt vaak heviger na een periode van inactiviteit of bij blootstelling aan koude. Het gaat vaak gepaard met algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, spierstijfheid en hoofdpijn. De wetenschap is nu een stap verder gekomen in de verklaring van deze aandoening. Voor hypnotherapeuten verandert er niet veel met deze nieuwe inzichten.

Wetenschappelijk Onderzoek

Neurowetenschappers denken nu de pijnbron bij fibromyalgie patiënten te hebben gevonden. In tegenstelling tot wat toe nu toe algemeen werd aangenomen, hoeven we daarvoor niet meer te zoeken in de hersenen zelf (althans, volgens dit wetenschappelijk onderzoek). Aan het eind van dit blogbericht kom ik hier nog even op terug.

Miljoenen mensen zijn fibromyalgie patiënten. De meerderheid hiervan is vrouw. Deze fibromyalgie patiënten zijn al jarenlang op zoek naar een doeltreffende behandeling. Tot nu toe dachten veel artsen dat fibromyalgie slechts een waanidee of een verzinsel van de geest was. Een puur psychologische aandoening dus. Maar baanbrekend onderzoek wijst nu uit dat deze ziekte wellicht wordt veroorzaakt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten verspreid over het hele lichaam. Een fysieke oorzaak dus, in plaats van een imaginaire oorzaak.

De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op het vlak van mogelijke behandelingen in de toekomst. Het ultieme doel is uiteraard om een permanente oplossing te vinden voor deze aandoening.

De Resultaten Van Het Onderzoek

Het onderzoek dat door Amerikaanse neurowetenschappers is uitgevoerd, onderzocht eerst de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Daarna deden ze hetzelfde onderzoek op de handen van fibromyalgie patiënten. Daar ontdekten de neurowetenschappers een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels gegroepeerd bij elkaar. Deze zenuwvezels zijn de zogenaamde arteriool-venulen (AV).

Tot op heden dachten wetenschappers dat deze vezels verantwoordelijk waren voor een goede doorstroom van het bloed in de bloedvaten. Nu is echter duidelijk geworden, dat deze zenuwvezels een directe link hebben met de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibromyalgie extreem overgevoelige handen en andere overgevoelige delicate zones op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld ook maar eens aan wintervoeten.

“De verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid”, verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice. Nieuwe behandelingen zijn broodnodig. De huidige behandeling leidt namelijk zelden tot een verzachting van de klachten van fibromyalgie patiënten. Zo krijgen ze nu bijvoorbeeld allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het ‘advies’: “slaap gewoon wat vaker en beweeg gewoon een beetje meer”.

Hypnose En Pijnbestrijding

Pijnstillers en antidepressiva zijn nog altijd medicijnen en bestaan voornamelijk uit chemicaliën. Dat wil je eigenlijk niet in je lichaam hebben als het ook maar enigzins niet nodig is. En met deze nieuwste wetenschappelijke inzichten is het wachten op het zoveelste nieuwe medicijn dat duur op de markt wordt gezet.

Hypnose staat al sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw bekend om zijn pijn verminderende vermogen. Volledige verdovingen, waarna zelfs zware operaties kunnen worden uitgevoerd, worden tegenwoordig steeds vaker met behulp van hypnose gedaan. Veel tandartspraktijken zetten hypnose nu al in voor pijnbestrijding in plaats van de ouderwetse verdovingsspuit. Vooral het werk van Dave Elman (1900 – 1967) is baanbrekend geweest in het bestrijden, verminderen of wegnemen van pijnprikkels door middel van hypnose. Elke zichzelf respecterende hypnotherapeut heeft de literatuur van Dave Elman in de kast staan en weet zijn methode ook toe te passen. Ik heb zelf het privilege gehad om een training te volgen in de methodiek van Dave Elman door zijn zoon en schoondochter, Larry en Cheryl Elman.

Uiteraard is het mooi dat de wetenschap nu dit baanbrekende onderzoek heeft uitgevoerd. Hier zullen zeker weer nieuwe inzichten uit voortkomen over de werking van het menselijk lichaam. Ook zullen weer nieuwe en dure medicijnen op de markt komen, puur en alleen gericht op deze fibromyalgie patiënten. Maar uiteindelijk blijft elke zenuwcel, elke zenuwbaan en elke pijnprikkel starten en eindigen in je brein.

Je brein zendt een signaal uit naar de betreffende lichaamsdelen en die reageren met informatie door zenuwprikkels terug te geven. Deze worden door het brein geïnterpreteerd en als die interpretatie kan worden gewijzigd, dan leidt de pijnprikkel niet meer tot de pijnsensatie. Uit dit inzicht blijkt dat het brein bij fibromyalgie patiënten van teveel zenuwvezels tegelijkertijd pijnprikkels terugkrijgt. Daar kan het brein uiteraard op anticiperen, als het die informatie voorhanden heeft. En dat is nu precies wat hypnotherapeuten proberen te bereiken tijdens een hypnotherapiesessie voor pijnpatiënten. Dan maakt het niet uit of die pijn voortkomt uit fibromyalgie, een ontstoken kies of een phantoompijn bij een afgezet been. Alle pijnprikkels zijn wat dat betreft hetzelfde en goed behandelbaar met hypnose. Zolang het onbewuste maar weet wat het met die vele pijnprikkels moet doen, komt alles voor elkaar.

3 antwoorden
 1. Bart van den Oetelaar
  Bart van den Oetelaar zegt:

  Hoi Marcel,

  Mooi hoe je het verwoord en ik ben er van overtuigt dat het werkt. Inmiddels door een aantal hypnose sessies mogen ervaren hoe krachtig hypnose is en wat het onderbewuste in fysieke klachten kan betekenen.

  grt Bart

  Beantwoorden
 2. Janssen
  Janssen zegt:

  Vraag, de andere symptomen zoals niet in delta slaap komen …
  Worden die ook met hypnose methode, verholpen…?
  Wat zijn de kosten worden ze vergoed?

  Beantwoorden
  • Marcel Borst
   Marcel Borst zegt:

   Bedankt voor je reactie. Diverse slaapproblemen kunnen gemakkelijk met hypnose aangepakt worden. De kosten zijn helemaal afhankelijk van welk probleem er speelt. Je kunt kiezen voor losse sessies of voor een serie van drie sessies. Bij die laatste ben je uiteraard goedkoper uit. Maar die keuze hangt dus af van jouw probleem. Het beste kun je een mail versturen naar info@hypnosehuisamsterdam.nl. Als je jouw probleem daar toelicht, kan ik inschatten hoeveel tijd we samen gaan werken en wat de beste keuze voor jou is.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *