Hypnosehuisamsterdam.nl slangenfobie

Slangenfobie Weg Met Hypnose

In eén sessie 20 jaar fobie voor slangen opgelost

Het klinkt ongelooflijk en toch kan het. En ik kan het inmiddels weten, want ik ben er afgelopen week zelf getuige van geweest. Vorige week nam een spontane dame van 34 jaar contact met mij op. In de mail vroeg ze mij of ik haar kon helpen om van haar angst voor slangen af te komen. Eigenlijk had ik nog geen ervaring met een slangenfobie, maar voor hypnotherapie maakt het niet zoveel uit waar je bang voor bent. Wij weten namelijk precies hoe het brein een fobie “aanleert” en dus kunnen wij het ook je eigen brein snel weer “afleren”. In deze bijdrage vertel ik je meer over de verbijsterende sessie die ik deze week heb gehad.

De dame in kwestie had ik voor de sessie al even aan de telefoon gehad. Ze vertelde me dat ze werkelijk helemaal in paniek raakt als ze ook maar even het idee heeft dat er een slang in haar buurt is. Ik zei nog dat ze daar in Amsterdam dan gelukkig geen last van heeft. Ik woon zelf al jaren in Amsterdam en heb hier echt nog nooit een slang gezien. Niets bleek minder waar. Ook in Amsterdam ziet zij regelmatig slangen. En dan bedoel ik niet tussen de oren (waar anderen dan weer last van kunnen hebben), maar in het echt. Kronkelend over paden, op de wegen, in het gras en in weilanden. Ze komt ze overal tegen. In Diemen, in Amsterdam Noord, in het Amsterdamse Bos. Zelfs op de locatie waar zij wekelijks haar hobbie uitvoert, is jaarlijks een slangennest aanwezig.

20 jaar slangenfobie opgelost

Haar probleem was nu niet eens zozeer de slangenfobie zelf, want die had ze al 20 jaar en daar was ze dus wel aan gewend geraakt. Ze wilde over een paar weken heel graag met haar vriend op vakantie naar haar vader. Maar die woont al jaren op de Phillipijnen. En ja, daar kom je ze dus echt wel tegen. Sterker nog: de buren van haar vader vangen ze in de tuin van haar vader en dan eten ze ze op. Niet echt een prettige omgeving om een relaxte vakantie te houden als je continue in de stress schiet omdat je weet dat die slangen er zijn. Dat was uiteindelijk voor haar de reden om nu hulp te zoeken middels hypnose.

De afspraak was snel gemaakt. Afgelopen week was ze dus bij me. Ik was heel benieuwd of ze haar angst ook op kon halen, gewoon door eraan te denken. Dus vroeg ik haar hoe erg het zou zijn als ik zou zeggen dat er een slang in mijn kast zat. Binnen een seconde zat ze volop in haar fobie. Ik zag haar hele lichaam veranderen van ontspannen naar totale paniek. Haar gezicht trok helemaal weg en ze was volledig overstuur. Dit was een echte fobie. Ik was zwaar onder de indruk. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt.

Geen angst maar een slangenfobie

Voor hypnotherapie is er een verschil tussen een angst en een fobie. Wij hebben daar een speciale meetschaal voor, waarmee we dit kunnen uittesten. Deze dame had echt een slangenfobie, dat was wel duidelijk. De test was niet eens nodig. Op een schaal van 0 tot 10, zat ze met haar angst tussen een 8 en en 9. Er zijn meerdere mogelijkheden om met een slangenfobie om te gaan. En het hangt helemaal af van de oorzaak van de slangenfobie of de ene of de andere techniek moet worden toegepast. Zelf ben ik voorstander om een probleem het liefst zo snel mogelijk oplossen, dus als het even kan in één sessie. Daarom combineer ik wel eens verschillende oplossingsrichtingen. Dat deed ik dus ook bij deze dame met haar slangenfobie. En gelukkig heeft de combinatie ook bij haar goed gewerkt.

Na de sessie probeerde ik het angstgevoel weer bij haar op te halen. Door haar te laten denken aan alle situaties die we vooraf hebben besproken en die haar toen direct in haar angst brachten. Ze voelde helemaal niets meer. Zelfs een slangenkuil waar de slangen over elkaar heen krioelen, deed haar helemaal niets meer. De slangenfobie was volledig verdwenen. Op een schaal van 0 tot 10 zat ze nog maar op een 2. En dat is een hele gezonde mate van angst voor slangen. Want al zou je er helemaal niet bang voor zijn, het is toch altijd beter om ze niet echt op te zoeken. Zeker als je geen verstand hebt van slangen en dus niet weet wat de precieze risico’s zijn. Een 2 was ik dus heel tevreden mee.

The proof of the pudding is in the eating

Uiteraard is het ook hier weer zaak dat de praktijk moet uitmaken of het inderdaad is gelukt. Kan ze straks zonder te stressen, zonder continue waakzaam te zijn en angsten te voelen gewoon weer door Amsterdam fietsen, of door de weilanden lopen en in de parkjes genieten van de zon? En hoe voelt ze zich straks in de Phillipijnen als ze bij haar vader op vakantie is. Ik weet het al. Ze voelt zich daar relaxed en moet heel hard lachen om de eerste slang die ze misschien gaat zien. Gewoon omdat ik haar heb geleerd hoe ze die slang in haar hoofd een feestmutsje op kan zetten, met een feesttoeter in zijn bek. En dan doet ie ook nog eens een gek dansje voor haar. Als dank voor al die jaren waarin ze volledig onterecht bang was voor alles wat ook maar enigszins op een slang leek. En ze gaat dan enorm genieten van een heerlijke relaxte vakantie.

We hebben afgesproken dat ze wat van zich laat horen. Ik wacht rustig en vol vertrouwen af.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *