Poging Stoppen Met Roken Mislukt?

Is Jouw Goede Voornemen Ook Al Mislukt?

Stoppen met roken. Om de één of andere reden is dat altijd een dingetje zo rond oud en nieuw. Een nieuw jaar inspireert mensen om dingen te veranderen, op te starten, of juist achter zich te laten. “Heb jij nog goede voornemens?” is dan ook een veelgehoorde vraag rond oud en nieuw. En het meest voorkomend is het voornemen om nu eindelijk eens te gaan stoppen met roken. Waarschijnlijk zijn de meeste mensen die zich dat hebben voorgenomen, inmiddels alweer volop teruggevallen in hun oude gedrag. Dat is jammer, want er zijn zeker mogelijkheden om te stoppen met roken. Morgen al. Daarvoor hoef je niet te wachten op 1 januari 2016. Lees hier waarom jouw goede voornemen bij voorbaat al gedoemd was te mislukken.

Stoppen met roken op 1 januari

Een voornemen is makkelijk gemaakt. Zeker als het gaat om stoppen met roken. Mensen voelen zich gesterkt doordat vrienden of familie ook stoppen met roken. Ze kunnen elkaar steunen. En door het te vertellen aan je directe omgeving, heb je ook nog eens wat politie agentjes om je heen die je regelmatig zullen controleren. En gelukkig weet een aantal van deze mensen het ook echt door te zetten. Het is misschien heel moeilijk voor ze, maar ze doen het wel en ze houden vol. Helaas is dit niet zo’n hele grote groep mensen. Na 3 weken heeft al een aanzienlijk aantal mensen hun poging om te stoppen met roken opgegeven. In februari volgt de rest. Na anderhalve maand is nog slechts 6% van de mensen die de poging zijn gestart, van het roken af. Na een half jaar is dit percentage nog maar 3%. Dus als het ook jou dit jaar weer niet is gelukt, dan hoef je je echt niet te schamen.

Stoppen met roken op elke andere dag van het jaar

Ik vraag me altijd af waarom mensen wachten tot 1 januari. Want het kan ook morgen al. En als je wilt stoppen met roken, waarom zou je dan nog langer doorgaan. Waarom is de sigaret die je nu in je mond steekt, dan niet gewoon de laatste. Je wilt toch stoppen?

Als je echt wilt stoppen, dan gooi je gewoon je voorraad sigaretten weg, of je geeft ze aan iemand anders. En vanaf dat moment ben je gestopt. Maar ook dan zal de slagingskans niet veel hoger zijn dan wanneer je op 1 januari stopt. Na 3 weken is slechts 6% nog steeds gestopt, na een paar maanden is dat nog maar 3%.

80% kans op slagen met hypnose

Dat percentage van 3% staat wel in schril contrast tegenover de percentages die ik in mijn praktijk langs zie komen. Bij mensen die uiteindelijk door krijgen dat ze het gewoon niet op eigen kracht kunnen doen. Mensen die al meerdere pogingen hebben gedaan en het maar niet voor elkaar krijgen. Mensen die alle hulpmiddelen al hebben geprobeerd, zoals een e-sigaret, nicotinepleisters, boeken of trainingen. Mensen die bij voorbaat al weten dat ze het uit eigen wil niet voor elkaar gaan krijgen. En die mensen melden zich dan bij mij voor ondersteuning met een hypnosesessie.

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, is roken maar voor een heel klein deel een verslaving. En dat deel (het nicotinegehalte in je bloed) is al na een week niet meer actief in je lichaam. Dus als je het een week hebt volgehouden om niet te roken, dan is de nicotine al volledig uit je lichaam verdwenen en is het verslavingseffect verdwenen. Het enige wat dan nog meespeelt, is je gedrag.

Roken is gedrag, geen verslaving

Je bent namelijk gewoon gewend om die sigaret op te steken op vaste momenten. Na het eten, bij een borrel, met die ene vriend of vriendin, op dat ene plekje op je werk, of in de tuin of op het balkon. Waarom heb je bij de buren waar je nooit rookt, geen trek in een sigaret maar wel altijd direct bij die andere buren waar je wel altijd een sigaretje opsteekt? Inderdaad. Omdat je brein hierop is geconditioneerd. Het is gedrag geworden. Een gewoonte. En zodra je die sigaret hebt opgestoken, geef je de schuld aan je verslaving. Ja, ja, da’s de makkelijkste weg.

Wat wel werkt bij stoppen met roken

Al die mensen die mij contacten voor ondersteuning met hypnose, begrijpen dat ik op onbewust niveau hun rookgedrag aanpas. Ik laat je onbewuste als het ware vergeten dat je altijd rookte op die vaste momenten, waardoor de gedachte aan een sigaret niet meer bij je opkomt. En als je niet aan een sigaret denkt, dan pak je er ook geeneen. Makkelijk toch? En voor de zekerheid koppel ik op onbewust niveau ook nog wat negatieve emoties aan jouw sigaret. Gewoon omdat dat zo krachtig werkt. Want als die eenmaal zijn gekoppeld aan het roken van een sigaret, dan krijg je op bewust niveau nooit meer de behoefte om er eentje op te steken.

Net zoals wanneer je een keertje behoorlijk ziek bent geworden van het eten van vis, of heel erg dronken bent geweest van teveel bier of wijn. Grote kans dat je daarna voor hele lange tijd nooit meer een visje op tafel zet, of dat ene merk bier of die wijn ook niet meer kiest. Gewoon zonder dat je het door hebt. Want je onbewuste weet uit ervaring dat je er behoorlijk ziek van kunt worden. Dat is een krachtig hulpmiddel om te stoppen met roken. Je hebt er in de dagelijkse praktijk namelijk geen last van, omdat je doel al is bereikt. Je bent een niet roker geworden. Gewoon omdat je geen enkele behoefte meer voelt aan een sigaret. Omdat een sigaret je tegenstaat. Je wilt gewoon niet meer, je denk er niet meer aan. Je bent een niet roker.

Morgen is het jouw 1 januari

En het mooie van een hypnose stoppen-met-roken sessie bij mij, is dat de slagingskans maar liefst ligt op 80% na een eerste sessie en zelfs op 90% na een eventuele tweede sessie. Dat is nog eens wat anders dan de schamele 3% als je het zelf probeert, of 6% bij gebruik van andere hulpmiddelen.

Als jij echt wilt stoppen met roken, dan kan dat morgen dus al. Omdat het morgen voor jou gewoon weer 1 januari is. En je vandaag dus weer opnieuw dat goede voornemen kunt maken, maar nu gaat het wel gebeuren. Gewoon door even contact op te nemen en een afspraak in te plannen. En zorg er dan voor dat je niet teveel voorraad sigaretten meer in huis hebt, want dat is pas écht weggegooid geld. Net als die nicotine pleisters en die dure e-sigaretten. Tot gauw. Ik ben nu al trots op je. Jij ook?

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *