Hypnosehuisamsterdam.nl pijnbestrijding

Katja Schuurman Pijnbestrijding Met Hypnose

Katja’s Bodyscan verklaart pijnbestrijding met hypnose

Heb je het ook gezien? Eén of meer afleveringen van het programma “Katja’s Bodyscan” met Katja Schuurman in de hoofdrol? Katja gaat in deze serie op zoek naar het antwoord op de vraag hoe haar lichaam in elkaar zit en vooral hoe het lichaam werkt. Wat je ook vindt van de presentatrice, de inhoud van het programma is zeker zeer interessant te noemen. Gaandeweg blijken namelijk wetenschappers en medici verklaringen aan te reiken voor wat wij in hypnotherapie doen en inderdaad werkt. En dat is altijd mooi om te zien. Dat wetenschappers, misschien wel onbewust, een verklaring geven waarom hypnotherapie zo effectief is.

Pijnbestrijding met hypnose

In de laatste uitzending die ik zelf heb gezien bijvoorbeeld. Het onderwerp was pijn. Wat is pijn en waar voel je pijn nu precies? En wat kun je doen om je pijngrens of pijntolerantie te verhogen. En is het mogelijk om pijn zelfs volledig uit te schakelen? Helaas heeft Katja geen hypnotherapeut opgenomen in haar onderzoek, want anders was ze erachter gekomen dat ze met hypnose heel gemakkelijk haar pijn volledig had kunnen uitschakelen. En toch heeft ze veel goed werk verricht in deze aflevering voor de hypnotherapie.

Conclusies over pijnbestrijding in het programma

Zo concludeert Katja, samen met een aantal wetenschappers, dat afleiding effectief is in het verminderen of laten verdwijnen van pijn. Ook vloeken of het gebruik van andere krachttermen werkt om de pijnsensatie te verminderen. Maar hoe meer je een specifieke krachtterm gebruikt, hoe minder effectief deze is. Daar moet je dus wel selectief in zijn, of juist heel erg creatief! Hypnotherapie maakt hier voor zover ik de meeste technieken nu ken, geen gebruik van. Het verklaart volgens mij wel waarom je in sommige sporten zoveel gesteun en gekreun of geschreeuw hoort. Blijkbaar heeft het een pijn verminderend en daardoor wellicht prestatieverhogend effect.

Een andere natuurlijke manier is de focus op de ademhaling. Door veel zuurstof in je bloed op te nemen, vermindert de pijnprikkel en het bewustzijn daarvan. In hypnose gebruiken we ook ademhalingstechnieken om te ontspannen, je lichaam los te laten, spieren los te laten en daardoor af te zakken in een ontspannen trance toestand, waarin je onbewuste meer toegankelijk wordt.

Het hormoon Endorfine zorgt voor verdoving van pijn of voor een verhoging van de pijngrens. In ieder geval ervaar je bij een hoger Endorfine niveau, minder snel pijn. Endorfine komt vrij in je brein door bijvoorbeeld actief te zijn of door bijvoorbeeld te lachen. Het maakt dan niet uit of dat een spontane lach of een opgewekte of nagemaakte lach is. Je lacht dan dus letterlijk je pijn weg. Een visualisatie die we in hypnose ook gebruiken om pijn te onderdrukken. Visualisaties hebben in je brein namelijk exact hetzelfde effect als wanneer je de activiteit letterlijk zou doen. Dus doe je ogen dicht en visualiseer hoe je actief bent in sport of andere dingen en visualiseer ook dat je veel plezier hebt en veel lacht. Je zult merken dat je pijnervaring vermindert.

Fantoompijnen verkaren hypnose

Een onderdeel van het programma ging ook over fantoompijnen. Een fantoompijn is een pijn die je voelt in een lichaamsdeel dat er niet is. Bijvoorbeeld iemand voelt pijn of een kriebel in zijn linkerteen, maar zijn linkerbeen is al jaren geleden geamputeerd, dus de linkerteen bestaat niet meer. Hoe kan dat? Als je iets voelt op een plek die niet bestaat, dan betekent dat dus dat je die pijn niet voelt op de plek waar je denkt dat de pijn zit, maar in je brein. Je voelt de pijn dus in je brein. De pijn zit tussen de oren! Dit stukje onderzoek door Katja bevestigt dus wat wij hypnotherapeuten al veel langer weten, pijn zit in je brein en niet in je lijf.

Hoe werkt pijnbestrijding dan in je brein?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoont dat bepaalde groepen hersencellen een verbinding hebben met bepaalde delen van je lichaam. Er is dus ook een groep hersencellen die alles registreert wat te maken heeft met je linkervoet. Stel nu eens dat je linkerbeen inderdaad is geamputeerd. Dan hebben deze hersencellen dus eigenlijk niets meer te doen. Het lichaamsdeel waar ze mee corresponderen is namelijk helemaal weg. Deze cellen gaan zichzelf vervolgens bezig houden en worden daardoor actief.

De hersenen interpreteren deze activiteit als pijn in het fantoom deel. Het gevolg is dat je pijn voelt in je niet bestaande linkerteen. Pijn zit dus in je brein en kan dus ook in je brein worden uitgezet. Dat is logisch toch? Ook daar hebben ze een wetenschappelijk experiment mee gedaan. Als iemand met een afgezet linkerbeen, een grote spiegel plaatst waar vroeger het been zat en deze laat aansluiten met de heupen op kruishoogte, dan is het net alsof het linkerbeen weer aanwezig is. De spiegel toont dan het rechterbeen in spiegelbeeld. Als de proefpersoon op deze manier naar zijn eigen benen kijkt, dan interpreteren de hersenen het geheel alsof er weer een linkerbeen is. De hersenen maken geen onderscheid tussen echt en spiegelbeeld. Als de proefpersoon het rechterbeen optilt en in de spiegel ziet dat ook het (zogenaamde) linkerbeen wordt opgetild, dan voelt die persoon ook daadwerkelijk dat het linkerbeen én het rechterbeen worden opgetild.

De persoon kan bijvoorbeeld ook even krabben aan zijn rechterteen, waardoor het in de spiegel lijkt alsof de persoon krabt aan de linkerteen. En vervolgens verdwijnt de kriebel in de linkerteen. Alleen al het zien van een linkerbeen, vermindert direct de pijnsensatie die wordt gevoeld. Immers, het brein ziet dat er niets met het linkerbeen aan de hand is, dus zal het met de pijn ook wel meevallen.

Dit kan dus ook in visualisaties worden gedaan. Op die manier kan pijn worden weggenomen. En visualisaties gebruiken we veelvuldig in hypnose. Doe maar eens net alsof de plek die pijn doet, niet van jou is. Alsof die vinger of arm van iemand anders is. En als je je dat goed voor kunt stellen, dan is de pijn zomaar weg. Of ik geef je in hypnose een knop waarmee je de intensiteit, het “volume” van de pijn kunt aanpassen. Een knop die je ook zonder mij kunt gebruiken om je pijn uit te schakelen. Is dat niet cool? Zo zijn er nog vele andere methoden om met pijn te werken, met of zonder hypnose.

Toch leuk dat Katja in haar programma de ongekende kracht van het brein zomaar even aanstipt. Zonder door te hebben hoeveel meer mogelijk is als je de kracht van het brein eenmaal hebt onderkend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *