Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Denk Jij De Juiste Gedachten?

Veel cliënten die bij mij komen, geven als één van hun problemen een onprettig gevoel aan. Dat kan van alles zijn uiteraard. Depressief, neerslachtig, angstig, gehaasd, gestresst en ga zo maar door. Al die cliënten gaan naar huis met het inzicht dat hun leven (en hun gevoel) verandert door wat ze denken. Wist jij al dat jouw gedachte bepaalt wat jij voelt?

Stel je voor:

In een woonkamer ligt een hondje op de grond. Het is een pup van laten we eens zeggen een Golden Retriever. Dus een wat grotere harige hond. De pup is inmiddels al een paar maanden oud en begint al echt een hond te worden. Daar ligt ie dan. Op de grond, in het zonnetje, te genieten van de warmte die hij voelt. Hij heeft plezier, zijn staart kwispelt een beetje op en neer. Hij ligt daar met zijn ogen dicht, mond half open en zijn tong hangt er een beetje uit. Je ziet zijn scherpe tanden en ook zijn poten kun je duidelijk zien.

Als je dat beeld voor ogen hebt, dan ga ik een stapje verder. Een jongen en een meisje van een jaar of 8 zitten in diezelfde woonkamer. Ze zijn op visite. Ze kijken naar de hond. Het meisje denkt: “Och, wat een schatje, wat een lieverd. Die wil ik zo graag aaien en knuffelen!”. Het meisje voelt een en al blijdschap en enthousiasme en liefde in zichzelf. Het jongetje kijkt naar de hond en denkt: “Oh jee, wat een grote hond zeg. Kijk eens die staart heen en weer klappen. Hij is vast boos. En ik zie ook dat ie erg scherpe tanden heeft, misschien gaat hij me straks wel bijten. En kijk eens naar die poten, wat een grote scherpe nagels.” En het jongetje voelt zich bang en angstig worden.

Wat is jouw perceptie van de wereld?

Twee kinderen, op hetzelfde moment kijken naar dezelfde situatie. Beiden interpreteren ze de situatie totaal anders. Ze hebben beiden een totaal andere perceptie van “de werkelijkheid”. De werkelijkheid is niet anders dan dat er een hondje op de grond in de zon ligt te slapen. Maar het meisje ziet een groot knuffeldier en de jongen ziet potentieel gevaar. Ze voelen beiden totaal andere gevoelens in de buurt van de hond. Het meisje wordt verliefd, de jongen wordt bang.

Hoe kan dat nou? Wat is het verschil?

Wat je denkt is wat je voelt

Het verschil is wat ze beiden denken dat ze zien. Aan elke gedachte is namelijk een specifiek gevoel gekoppeld. Of liever gezegd: elk gevoel komt voort uit een gedachte. Dat kan een bewuste gedachte zijn, maar dat kan ook een onbewuste gedachte zijn. Het mooie van ons brein is dat een gedachte altijd maar één gevoel op kan roepen. Als je net een overlijden hebt meegemaakt in de familie en je denkt aan die persoon, dan wordt je waarschijnlijk treurig en verdrietig. Als je denkt aan die avond dat je met de overleden persoon in de bar ontzettend veel plezier maakte en ontzettend veel hebt gelachen, dan moet je opeens lachen en is het verdriet verdwenen. Je brein kan maar één gevoel per keer activeren. Het ene gevoel sluit dus het andere gevoel uit.

Verander je gedachte en je verandert je gevoel

En dat principe gebruik ik ook in mijn hypnotherapiesessies. Verander je gedachten en je verandert je gevoel. Zo eenvoudig is dat. En sommige mensen kunnen dat direct toepassen op hun bewuste gevoelens. Anderen moeten daar even een paar dagen in oefenen. Omdat het grootste deel van de gedachten onbewust worden geactiveerd, zorg ik er zelf ook altijd voor dat het onbewuste dit trucje ook begrijpt en dus ook gaat toepassen. Het gevolg is dat mijn cliënt zich direct veel prettiger gaat voelen en vaak is het probleem dan helemaal geen probleem meer.

Zo had ik afgelopen week twee mooie voorbeelden van cliënten die hun problemen opgelost zagen in slechts een paar sessies. Onder andere omdat we dit principe van het veranderen van gedachtes hebben opgepakt en onbewust geinstalleerd.

Depressief, pleinvrees of burnout

Eén dame loopt al jarenlang depressief te zijn en had grote angst om naar buiten te gaan (pleinvrees). Ze liep voor haar depressies al jaren bij een psychiater.
De andere dame heeft al een zestal keer van baan moeten wisselen omdat ze elke keer weer in een burnout terechtkwam. Bij haar nieuwste baan wil ze dit graag voorkomen en daarom kwam ze bij mij.

De depressieve dame is drie keer bij me langs geweest. Ze denkt nu veel vaker spontaan aan alle positieve dingen in haar leven. Zowel bewust als onbewust. Aan haar zoon, haar huis, haar creaties (ze is kunstenares), haar contacten, het lenteweer, het zonnetje enzovoorts. Afgelopen week gaf ze mij een groot compliment. Ze zei dat ze “jarenlang honderden euro’s aan eigen bijdrage had betaald in alle therapieën die zij al heeft genoten, maar dat ze nu voor het eerst voelde dat ze daadwerkelijk is veranderd”.
Dat haar omgeving haar weer een gezellige vrouw vindt, dat ze daarom weer spontaan visite krijgt en vooral dat haar gevoel daarbij zo prettig is geworden. Ze komt ook weer buiten. Ze heeft inmiddels al meerdere tramlijnen in de stad verkent en vindt het heerlijk dat ze daar geen angstig gevoel meer bij heeft. Daar waren slechts drie sessies voor nodig.

De dame met de burnout vertelde me dat ze zich de laatste weken helemaal niet meer druk maakt om de stapel werk op haar bureau. “Wat ik nu niet kan doen, doe ik morgen wel”, denkt ze dan gewoon. En als het echt teveel wordt, zegt ze tegen de collega’s dat ze zelf ook even wat moeten bijspringen. Ze voelt zich daar heerlijk rustig bij en vooral ook heel zelfverzekerd. Want ook zij heeft van mij geleerd hoe je door je gedachten te veranderen, je gevoel kunt veranderen. En ook heeft slechts drie sessies gehad om haar probleem definitief vaarwel te zeggen.

Herken jij jezelf en wil jij ook leren hoe jij je gevoel kunt veranderen? Ik hoor het graag van je.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *