Hypnosehuisamsterdam.nl pijnbestrijding

Pijn Bestrijden met Hypnose

Deze week kwam ik een interessante TED talk tegen van Elliot Krane. Hij vertelt daar in een kwartiertje tijd hoe chronische pijn in het lichaam ontstaat en wat wetenschappelijk onderzoek momenteel doet om chronische pijn op te  lossen. Elliot ziet chronische pijn als een ziekte. In deze bijdrage vertel ik graag zijn verhaal en ook hoe hypnotherapeuten naar pijn kijken.

Is pijn een ziekte?

Veel mensen zien pijn als een symptoom van iets dat niet goed zit in je lichaam. Het is een waarschuwingssignaal. Bijvoorbeeld als je een ontstoken kies hebt, dan krijg je kiespijn. Of als je je arm breekt, dan voel je pijn in je arm. Maar Elliot Krane gaat een stuk verder. In zijn ogen is pijn, zeker in het geval van chronische pijn, een ziekte en geen symptoom.

Hij laat in een kleine animatie zien hoe het pijnsignaal normaal gesproken via het zenuwstelsel door het lichaam naar het brein gaat. In het brein wordt het pijnsignaal geïnterpreteerd en je “voelt” het vervolgens op de plek waar het signaal vandaan komt. Bij chronische pijn is er meer aan de hand. De signalen die de zenuwen aan elkaar doorgeven worden opeens niet alleen doorgegeven aan de eerstvolgende zenuwcel richting brein, maar ook naar de daarnaast gelegen “glia” cellen. Op elke zenuwcel (neuron) zijn er ongeveer 10 gliacellen actief in het lichaam.

Glia is oud Grieks en staat voor “lijm”. Het zijn cellen die in het zenuwstelsel voorkomen en ze verzorgen de neuronen. Gliacellen zijn ook in staat om zich te delen. Neuronen niet. Gliacellen vervullen een aantal functies:

  1. Ze zorgen voor stevigheid en behoud van hersenweefsel
  2. Ze scheiden groepen neuronen van elkaar
  3. Ze ruimen afval op als neuronen afsterven of gewond raken
  4. Ze geven tijdens de ontwikkeling van de hersenen aan in welke richting hersencellen moeten groeien
  5. Ze voorzien de zenuwcellen van voedingsstoffen

Al met al dus belangrijke cellen in ons lichaam. Maar onderzoek heeft nu uitgewezen dat neuronen soms hun signaal niet alleen naar de eerstvolgende neuron doorgeven, om op die manier de hersenen te informeren dat er iets niet goed is in het lichaam, ze geven hun signaal dan ook wel eens af aan de daaromheen liggende glia cellen. En deze glia cellen kunnen dan zomaar hetzelfde gaan doen. Ook zij geven het signaal dat er iets niet goed is in het lichaam door aan alle neuronen en andere glia cellen in hun omgeving. En die doen dat dan ook weer. Opeens krijgt het brein via diverse kanalen door dat er iets mis is in het lichaam, maar het brein weet niet meer waar dit signaal echt vandaan komt.

Opeens voelt de persoon in kwestie een chronische pijn die overal zit. De lichtste aanraking voelt alsof er een gasbrander op de huid is gezet. De pijn is ondraaglijk geworden.

Medicijnen tegen pijn

Elliot Krane geeft aan dat wetenschappelijk onderzoek tot nu toe eigenlijk alleen maar het symptoom van de pijn heeft weten weg te nemen. Verdoving. Medicijnen werken vooral op het doorgeven van het pijnsignaal tussen de verschillende neuronen, waardoor dit proces als het ware wordt stilgelegd. De neuronen vuren het signaal nog wel af, maar het signaal wordt niet meer ontvangen door de volgende neuron. Het komt niet meer in de hersenen terecht en de pijn is weg.

Maar de oorzaak van de pijn, de reden waarom het pijnsignaal wordt afgevuurd, bestaat dan nog steeds. Nu we meer inzicht hebben in de werking van glia cellen bij pijn, verwacht Elliot Krane dat we in de toekomst nieuwe medicijnen zullen ontdekken die de echte oorzaak van pijn wegnemen. Medicijnen die bijvoorbeeld voorkomen dat neuronen in het wilde weg hun signaal wegsturen i.p.v. gericht naar de eerstvolgende neuron. Medicijnen die ervoor zorgen dat de Glia cellen niet meer mee gaan doen met dit hele verhaal. Maar goed, medicijnen blijven natuurlijk chemicalieën die je in je lichaam stopt. En dat je dat maar beter kunt vermijden begrijpt iedereen die de bijsluiter van medicijnen wel eens leest.

Hypnose tegen pijn

Hypnotherapeuten kennen twee verschillende interpretaties voor pijn. Bij beide interpretaties gaan zij ervan uit dat uiteindelijk het pijnsignaal in het brein wordt “gevoeld”. Hoe anders kun je verklaren dat er fantoompijnen bestaan? Bijvoorbeeld een stekende pijn aan de linkervoet van een persoon waarbij het linkerbeen al jaren geleden is afgezet. De man voelt dan duidelijk pijn in zijn linkervoet, maar dat kan helemaal niet, want die bestaat niet meer! Pijn voel je dus in je brein!

Pijn kan ook worden veroorzaakt door je onbewuste. Een emotionele gebeurtenis kan leiden tot veel fysieke klachten. Spontaan overgeven, diarree, hoofdpijn of migraine. Als de emotie is verwerkt, is de pijn ook meestal verdwenen.

Maar pijn kan ook worden veroorzaakt in je lichaam, bijvoorbeeld bij een gebroken arm of een ontsteking. Uiteindelijk voel je al deze pijn in je brein. En daar hebben hypnotherapeuten dan weer alle controle over. Want jouw onbewuste weet precies welke prikkels het moet uitschakelen om die ene pijn tijdelijk of voor altijd niet meer te voelen.

Beide “soorten” pijn kun je dus via hypnotherapie aanpakken. Je kunt het verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Je kunt de cliënt controle geven over hun eigen pijngevoel. Net alsof je aan een volumeknop kunt draaien voor meer of minder pijn. Want sommige pijnen hebben een signaal functie en die wil en mag je niet zomaar helemaal wegnemen. Een rotte kies moet immers uiteindelijk worden getrokken om te voorkomen dat je hele kaak verrot. Zonder het pijnsignaal van die verrotte kies weet je niet of het probleem er nog is of niet. Maar als je eenmaal een afspraak met de tandarts hebt ingepland, dan is het een onnodige pijn geworden, die volledig kan worden verdoofd met hypnose. De signaalfunctie is dan verleden tijd.

Een goede hypnotherapeut zal altijd om toestemming vragen van je huisarts of behandelend specialist als je wilt werken aan pijn met hypnose. En dat is maar goed ook. Als de reguliere wetenschap nu ook wat vaker in gesprek gaat met hypnotherapeuten, dan hoeven we veel minder vaak pijnstillers en morfine uit te schrijven dan nu gebeurt. Ik zie weer een goede mogelijkheid voor een bezuiniging in Den Haag. En dan nu een bezuiniging die niemand zal treffen, want het is voor iedereen pijnloos geworden.

Klik hier voor de link naar de TED Talk van Elliot Krane.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *