hypnosehuisamsterdam.nl lichaamstaal

Hormonen en Hypnose

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig mediteren, een aanzienlijk hoger niveau van de rustgevende neurotransmitter GABA. Hypnose heeft eenzelfde effect. Klanten van Hypnosehuis Amsterdam krijgen altijd een MP3 met een begeleide hypnose sessie toegestuurd. Hierdoor kunnen zij  thuis in dezelfde ontspannen staat komen als mediterende mensen. Wat de positieve effecten van meditatie en hypnose zijn op onze hormonen en neurotransmitters, lees je in deze bijdrage.

Hypnose en meditatie

Meditatie is een manier om te “ontsnappen” aan het geconditioneerde, bewuste en kritische denken. Het brengt je in een staat waarin je volledig ontspannen bent, zowel in je lichaam als in je geest. Je rechterhersenhelft wordt actiever en de activiteit in je linkerhersenhelft (de gedachtenstroom) neemt aanzienlijk af. Je komt makkelijk in contact met je onbewuste. Het brengt je in een diepere staat van “zijn”, van ontspanning en van bewustzijn. Vaak gaat dit door de aandacht te brengen naar één punt.

Door te mediteren leer je jezelf om vrij te zijn van gedachten, van gevoel, van emotie en van tijdsbesef. Hypnose heeft exact hetzelfde effect. Bij een hypnosesessie is het daarom ook zeer aan te raden om gewoon eens een tijdje in deze diepe staat te bivakeren. Zonder dat de therapeut verder iets met je doet. Om op die manier alle bovenstaande positieve effecten op neurotransmitters en hormonen te bewerkstelligen. En wie wil dat nu niet.

Gratis hypnose MP3

Maar als je dan toch bij de therapeut bent, dan wil je natuurlijk wel dat er gewerkt wordt aan je probleem. Klanten van Hypnosehuis Amsterdam krijgen daarom altijd een MP3 mee naar huis met een hypnosesessie die je in een diepe trance brengt. En omdat je daar zelf niets meer voor hoeft dan te luisteren, is het veel gemakkelijker om in een diepe trance terecht te komen dan bij een meditatie. Tijdens die diepe trance doet jouw lichaam en jouw onbewuste de rest. Dit is één van de voordelen van Hypnosehuis Amsterdam. Je kunt het zo vaak doen als je wilt, want het kost je helemaal niets.

Welke hormonen en neurotransmitters worden door hypnose beïnvloed?

GABA

Dit staat voor Gamma Aminoburyric Acid. Het is een neurotransmitter. Dat betekent dat dit stofje ervoor zorgt dat een boodschap van de ene zenuwcel aan de andere zenuwcel wordt doorgegeven. Zonder neurotransmitters is er geen communicatie tussen zenuwcellen. De hersenen weten dan niet wat er in het lichaam gebeurt en ze kunnen ook geen emoties of gevoelens meer losmaken bij een persoon.

GABA is een belangrijke remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het stabiliseert namelijk grote stemmingswisselingen. Angsten, spanningen, slapeloosheid, epilepsie etc. zijn waarschijnlijk het gevolg van een tekort aan GABA productie in het brein. In een studie van de Universiteit van Yale, is aangetoond dat mensen met paniekaanvallen 22% minder GABA hebben dan mensen zonder paniekaanvallen. Verslaafden aan alcohol, drugs, tabak, caffeïne, eten, gokken of zelfs aan winkelen hebben allemaal één ding gemeen: onvoldoende GABA. Het is dus een heel belangrijke neurotransmitter. Hypnose en meditatie verhogen dit niveau aanzienlijk.

DHEA

Meditatie zorgt ook voor een drastische verhoging van het niveau van het DHEA (dehydroepiandrosterone) hormoon in het bloed. Een laag DHEA niveau is gekoppeld aan het risico van een hartaanval, diabetes, kanker, osteoporose, reumatische arthritis, obesitas en chronische vermoeidheid. De positieve effecten van DHEA zijn: een verhoging van de werking van het geheugen, verlichting van depressieve gevoelens en een opvallende verbetering in de psychische gesteldheid van mensen. Ook ondersteunt DHEA het immuunsysteem.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat door het brein wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Het wordt vervaardigd uit het aminozuur tryptofaan. Het melatonine niveau in het bloed piekt vlak voordat je naar bed gaat. De functie hiervan is om te zorgen voor een goede nachtrust. Het is ook een krachtige antioxidant. Maar helaas is het ook zo dat stress dit niveau aanzienlijk verminderd. Mensen die mediteren of aan zelfhypnose doen, kennen ook minder stress. Hierdoor wordt melatonine gemakkelijker aangemaakt. Het is dan in hogere mate in het bloed aanwezig, waardoor je moe wordt en naar bed wilt voor een goede nachtrust. Als gevolg daarvan heb je in de ochtend meer energie.

Serotonine

Meditatie en hypnose verhogen ook de productie van serotonine in ons brein. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter en heeft een grote invloed op onze stemming en op ons gedrag.  Een verminderd serotonine niveau is direct gekoppeld aan depressiviteit, obesitas, slaapproblemen, narcolepsie, slaapapneu, migraine, PMS en fibromyalgie. Daarom zorgen medicijnen zoals de alom bekende Prozac, Paxil en Zoloft voor herstel van de serotonine aanmaak in de hersenen. Maar waarom zou je kunstmatige chemische stoffen in je lichaam stoppen als meditatie en hypnose hetzelfde effect hebben?

Endorfine

Endorfine is een categorie neurotransmitters die door het lichaam wordt gebruikt als pijnstiller. Het is verantwoordelijk voor het algemene geluksgevoel dat we zo nu en dan voelen. Het werkt bloeddruk verlagend. Mensen die joggen of hardlopen kennen endorfines heel goed. Het geeft dat euforische gevoel dat we ook wel ‘runner’s high‘ noemen. De beloning die je voelt als je klaar bent met hardlopen. Deze positieve gevoelens komen ook los bij mensen die mediteren en die aan hypnose doen.

HGH

HGH is het menselijk groeihormoon. Diepe meditatie of een diepe hypnose zorgt voor een enorme boost van het vrijkomen van dit hormoon in het lichaam. Het stimuleert de groei en het onderhoud van lichaamscellen en weefsel gedurende je hele leven.  Vanaf je veertigste levensjaar, zal de hypofyse (een kleine klier ter grote van een erwt in je hersenen) steeds minder HGH aanmaken. Hierdoor wordt het verouderingsproces ingezet. Dit betekent verminderde botdichtheid, minder spiermassa, meer lichaamsvet etc. Met meditatie en hypnose verminder je dus dat effect.

Cortisol

Cortisol is het hormoon waarvan je juist minder wilt. En meditatie of hypnose heeft precies dat effect op de hoeveelheid cortisol in je lichaam. Cortisol zorgt voor verminderde botdichtheid, verhoogde bloeddruk, een verminderde schildklierfunctie, verminderde cognitieve vaardigheden, verhoging van chronische stress, vermindering van spierweefsel, vermindering van het immuunsysteem, verhoging van het slechte cholesterol (LDL) en vermindering van het “goede” cholesterol (HDL), wat weer tot andere problemen leidt.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *