Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Voeding: Bepaal Zelf Waar Je Naar Verlangt

Misschien denk jij ook wel dat de keuzes die jij maakt in je levensstijl, niet zo’n hele grote impact op je hebben. Maar een nieuwe studie toont aan dat het oppakken van een gezonder dieet je brein kan herprogrammeren. De kracht van het brein is dus opnieuw aangetoond met wetenschappelijk onderzoek. In hypnotherapie gebruiken we deze kracht ook om je bijvoorbeeld snel en gemakkelijk kilo’s overgewicht kwijt te laten raken.

Bepaalt zelf waar je naar verlangt

Wetenschappers hebben nu aangetoond wat velen van ons intuïtief allang weten. Als we bewust keuzes maken over onze levensstijl, bijvoorbeeld over een gezonder dieet, dan kun je je brein zo trainen dat het gaat verlangen naar deze gezonde voeding in plaats van naar zoetwaren en junkfood. We zijn geconditioneerd om voedingsmiddelen lekker te vinden die zoet en vet zijn. Voedingsmiddelen met veel suiker, veel koolhydraten en veel vet, vallen meestal in de categorie “junk food”. De McDonalds, de febo, de bagels, de gebakjes en de cheesecake. Maar ook de slagroom, de volle melk en de volle yoghurt. En wat dacht je van een heerlijk vol romig ijsje zo nu en dan?

Nu blijkt echter dat deze “behoefte” helemaal geen vaststaand feit is, maar dat het mogelijk is om de reactie van het brein op deze voeding te veranderen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een verandering in het voedingspatroon en wat meer kennis over de werking van voeding op je lichaam. We moeten dus eigenlijk onderwijs krijgen in “voeding”. Wist je dat huisartsen in hun hele opleiding niets leren over gezonde voeding?

Volgens een studie is nu aangetoond dat mensen hun leven niet beginnen met een “aangeboren” wens voor frietjes of pizza. De behoefte hieraan groeit tijdens ons leven door conditionering, door eraan gewend te raken. Dus door regelmatig vette en suikervolle voeding tot je te nemen, ga je hier vanzelf meer en meer naar hunkeren. Doordat we dit al ons hele leven doen, is er in ons brein een soort van neuraal netwerk ontstaan dat deze voeding associeert met genot en plezier en voldoening. En dat netwerk is lastig af te breken. Daardoor is het voor zoveel mensen een bijna onmogelijke opgave om te stoppen met hun ongezonde eetgewoontes. Daarom ondergaan ze allemaal de lange termijn consequenties hiervan: overgewicht, hoge bloeddruk, hartfalen etc.

Hypnose koppelt het los

Hypnose kan uitstekend worden ingezet om de “prettige” neurale patronen die zijn aangelegd rond het voedingspatroon te doorbreken. Wat een hypnotherapeut dan doet is op onbewust niveau een associatie maken met iets wat minder prettig is. En als die associatie sterk genoeg is gemaakt, dan kan het brein niet anders dan ervoor zorgen dat je die voeding niet meer lekker vindt. Dat je er geen behoefte meer aan hebt. Zo maak ik bijvoorbeeld van een roker een niet-roker. En in show hypnoses eten mensen op deze manier ook een citroen, alsof het een zoete perzik is.

Het is overigens een hele gewone reactie van je lichaam. Denk maar eens na wat er gebeurt als je een keer goed dronken bent geweest van wijn of bier. Lange tijd daarna heb je absoluut geen behoefte meer aan alcohol. Het staat je gewoon tegen. Of als je een keer bedorven vis hebt gegeten. Grote kans dat je daarna (soms jarenlang) absoluut geen vis meer kunt eten. De associaties die het brein heeft gemaakt met de negatieve ervaring zijn dan zo sterk, dat het je eetgewoonte direct heeft veranderd. Diezelfde “truc” passen wij dus eigenlijk ook toe tijdens een hypnotherapie sessie voor stoppen met roken of voor afvallen.

Ik heb zelf een keer zo’n ervaring gehad. Ik at toen regelmatig broccoli. Tot ik één keer de pan opende nadat ik de broccoli had gekookt en onderin de pan tientallen dode groene rupsen lagen. Ik vond dat zo ontzettend vies dat ik er bijna van moest braken. In mijn brein werd deze negatieve associatie vastgelegd en gekoppeld aan het concept broccoli. Het gevolg daarvan was dat ik jarenlang nooit meer broccoli heb gegeten.

Het wetenschappelijk onderzoek

Om uit te zoeken of het mogelijk is  om de verslavingspatronen voor ongezonde voeding in het brein te doorbreken, is door het onderzoeksteam van Tufts University een MRI scan ingezet. Dit apparaat scande de activiteit van het beloningscentrum in het brein van twaalf personen met overgewicht. Uiteraard waren dit zowel mannen als vrouwen. Acht van deze mensen, waren onderdeel van een studie van 6 maanden naar de effecten van een specifiek programma om af te vallen dat speciaal was gericht op het veranderen van de reactie van mensen op bepaalde voedingsmiddelen. Onderdeel hiervan was bijvoorbeeld onderwijs over de invloed van voeding op het lichaam. Vier personen vormden de controlegroep en kregen geen extra onderwijs in de werking van voeding op het lichaam.

De deelnemers aan het onderzoek kregen een MRI scan aan het begin van de studie en een tweede scan een half jaar later bij de afsluiting van de studie. Tijdens de MRI scan kregen de deelnemers beelden te zien van voedingsmiddelen met veel calorieën, maar ook met weinig calorieën. Ook kregen ze beelden te zien van neutrale, niet voeding gerelateerde beelden. De reactie in het beloningscentrum van het brein werd hierbij gemeten. De conclusie die getrokken kon worden was dat het beloningssysteem in het brein na zes maanden radicaal was gewijzigd. Er was een verhoogde gevoeligheid voor de gezonde voedingsmiddelen en een verminderde gevoeligheid voor de ongezondere voedingsmiddelen. De deelnemers in de testgroep verloren ook meer gewicht dan de deelnemers in de controlegroep.

De conclusies van het onderzoek

De conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat de “verslavende” gedragspaden in het brein lang niet zo vast staan als altijd werd gedacht. Ze zijn aan wijziging onderhevig. Uiteraard is een grootschaliger onderzoek vereist om verdere conclusies hard te maken. Het veranderen van je levensstijl in voeding en van de kennis over voeding kunnen je interne reactie op voeding veranderen, waardoor je minder afhankelijk bent van suikers en vetten dan je tot nu toe dacht te zijn. Het onderzoek wijst op de veerkracht van het brein om te herstellen van een ongezond voedingspatroon door de jaren heen. Het is dus nooit te laat om iets te doen aan overgewicht. Een bewuste beslissing hierin kan je leven een drastisch andere wending geven. En hypnotherapie kan je hierbij helpen om het makkelijker te maken.

Klik hier voor het wetenschappelijk onderzoek waar dit blogbericht op is gebaseerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *