Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Tomtom Navigatie In Het Brein

Navigatie is niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Niet alleen een Tomtom in de auto, maar ook Google Maps of andere apps in je smartphone helpen je oriënteren op waar je bent en hoe jij je doel bereikt. Ook je brein heeft een Tomtom. Door deze Tomtom van je brein te begrijpen, is het veel gemakkelijker om gedrag te verklaren. Hypnotherapeuten gebruiken die Tomtom van je brein maar al te graag. Om jouw doelen te herprogrammeren en op de automatische piloot je bestemming in het leven te bereiken.

Tijdens een sessie voor bijvoorbeeld Stoppen Met Roken Via Hypnose leg ik de Tomtom van je brein altijd in het voorgesprek even uit. Dat helpt mensen die bij mij na één sessie al een niet-roker worden, om dit ook te blijven. Want zij trappen dan niet meer in de valkuil die de Tomtom van je brein voor jou klaar heeft staan. En juist déze kennis helpt mijn cliënten enorm na de sessie. Ik krijg altijd leuke reacties terug als ze de valkuil van hun Tomtom zijn tegengekomen, maar er niet zijn ingevallen. Zonder deze uitleg vooraf, weet ik zeker dat ik veel minder dan de huidige 90% van mijn cliënten in één of twee sessies definitief van het roken af weet te krijgen.

Hoe werkt de Tomtom van jouw brein?

Je weet vast wel dat het brein bestaat uit allemaal zenuwcellen die elkaar signalen doorgeven. Je hebt vast wel eens zo’n mooie animatie gezien in een documentaire. Onderin dit blogbericht heb ik hier een kort voorbeeld van geplaatst. Daar zie je al dat er allemaal verbindingen zijn tussen hersencellen, die uitkomen op knooppunten en van daaruit weer verder gaan naar andere hersencellen. De lichtflitsen zijn de signalen die de hersencellen elkaar geven en het resultaat van een specifiek afgelegd pad is een bepaald gedrag bij de persoon. Dat kan zijn een gedachte, een emotie of een handeling.

Jouw brein is een ingewikkelde wegenkaart

Die signalen kun je zien als de vervoersmiddelen van de bedoeling van jouw brein, van jouw onbewuste. Al die autootjes rijden door dit netwerk van hersencellen. Het zijn de wegen in je brein. Hoe drukker een weg wordt bereden hoe groter deze weg wordt. Net als in het echt. Een dorpsweggetje is smal, een drukke provinciale weg is al veel breder en op de snelweg zijn meerdere banen aanwezig. Aan een drukke snelweg wordt ook altijd gewerkt met uitbreidingen en vergroting van de capaciteit. Zo werkt het ook met de paden die de signalen in je hersenen afleggen.

Hoe vaker je iets doet, hoe vaker dat specifieke pad wordt bewandeld. En hoe vaker dat pad wordt bewandeld, hoe groter het wordt. Hoe groter het wordt, hoe meer het aanwezig is in je brein en hoe krachtiger het gedrag aanwezig is dat daaruit voortkomt. Daarom is het zo moeilijk om achteraf iets “af te leren” wat je ooit verkeerd hebt aangeleerd. Het pad is dan al volop aanwezig. Maar als je een goede leraar hebt en hij leert je vanaf de start de snelste en meest effectieve weg, dan heb je geen probleem meer. En die goede leraar is in dit geval dus de hypnotherapeut die jouw brein nieuwe paden leert aan te leggen om een speciaal doel te bereiken.

Hypnotherapeut zorgt voor nieuwe snelwegen

Zo is het ook met het gedrag waar je vanaf zou willen. Wat wij hypnotherapeuten dan doen, is in je brein als het ware een nieuw pad activeren, een pad met als bestemming het gedrag wat jij wél graag wilt hebben. Bijvoorbeeld iemand met vliegangst de ervaring geven dat je ook heel rustig in je vliegtuigstoel kunt zitten en genieten van je maaltijd, van de rustige vlucht en van de gratis drank. Of iemand die bang is van slangen de ervaring geven dat die reptielen eigenlijk heel lui zijn en het liefst gewoon op een rolletje liggen te slapen. Daardoor hoeven ze niet meer bang te zijn en is een nieuw pad met een nieuwe ervaring in het brein aangelegd.

En als de persoon in kwestie dat nieuwe pad in het begin nu maar vaak genoeg zelf doorloopt of activeert, bijvoorbeeld door op een hele plezierige manier te denken aan de leuke aspecten van vliegen of van slangen, dan wordt het oude pad niet meer gevolgd, maar elke keer weer het nieuwe pad. En de bestemming daarvan is niet meer de angst, maar de ontspanning en een neutrale reactie. Het nieuwe doelgedrag is bereikt.

Tomtom bij rokers

Ook bij rokers gebruik ik deze techniek. Rokers doen hun rookgedrag vaak al jarenlang. Veel cliënten die ik zie zelfs al 30 jaar of langer. Dus al meer dan 30 jaar lang wordt in hun brein dat specifieke pad in hun interne Tomtom geactiveerd door bepaalde situaties of triggers. Bijvoorbeeld als ze altijd na een kop koffie een sigaret nemen, dan gaat het signaal vanaf de “kop koffie hersencel”, via de Tomtom op de automatische piloot zo door naar het pad voor het aansteken van een sigaret. Dat pad is al 30 jaar lang op die manier doorlopen en is dus heel sterk aanwezig in dat brein. Het is geen pad meer en ook geen snelweg meer, het is een startbaan voor een Airbus 380 geworden. Die startbaan ligt daar en wordt elke keer weer opnieuw gebruikt.

Nieuwe voorkeursroute via hypnose

Totdat ik onder hypnose een nieuw pad aanleg. Een kleintje, dat is waar. Maar in jouw persoonlijke Tomtom zet ik ‘m wel even bij de voorkeursroutes. Dus als jij een kop koffie pakt, dan ziet jouw brein, jouw Tomtom eerst deze nieuwe voorkeursroute. En die neemt ie dan ook. En die voorkeursroute leidt vervolgens tot een nieuwe bestemming, tot nieuw gedrag. Bij mij is dat meestal het drinken van een glas water in plaats van het pakken van een sigaret.

Hoe vaker de cliënt dit nieuwe pad nu bewandelt, hoe sterker het pad wordt. Eerst is het bospaadje, daarna een dorpsweg, dan een provinciale weg en na een jaartje ofzo is het ook al een aardige snelweg geworden. Na een paar jaar ligt de nieuwe route er net zo stevig bij als de originele startbaan van die oude Airbus.

En die originele startbaan? Zolang die niet meer wordt gebruikt, zal het langzaam aan verwaarlozen. Het raakt overwoekerd door de natuur eromheen. Het beschadigt en kent slijtage door regen en zonlicht en na een paar jaar is deze oude route niet meer begaanbaar. Tot het moment dat de persoon in kwestie bewust besluit om weer eens een sigaret op te steken. Niet omdat hij die behoefte voelt, maar omdat hij benieuwd is. Of gewoon even gezellig met iemand anders wil meedoen. Hij is immers toch al heel lang een niet roker, dus die ene sigaret die kan dan wel een keer. Omdat hij inmiddels is vergeten dat hij een kettingroker was en hoeveel problemen dit ooit gaf.

De valkuil voor ex-rokers

De oude route wordt dan door hemzelf weer geactiveerd. Opeens blijkt het voor je brein heel eenvoudig te zijn om de rotzooi op de oude startbaan op te ruimen en deze weer volop te gebruiken. Het oude gedrag is weer terug. Maar dan ook volledig. Opeens leiden alle oude wegen weer tot deze oude startbaan. De persoon is weer een kettingroker geworden. De nieuwe route was nog niet sterk genoeg om de oude route definitief te overrulen. En dat is dus de valkuil van jouw Tomtom. Want die oude route blijft wel aanwezig. Maar zolang de cliënt de oude route niet activeert, zal het ook nooit meer terugkomen omdat de Tomtom dan altijd via de voorkeursroutes de nieuwe weg zal rijden.

Wil jij ook jouw voorkeursroutes aanpassen en jouw probleem omzetten in een mooie nieuwe manier van leven? Neem dan contact met mij op. Want deze truc werkt niet alleen bij angsten en fobieën of bij rokers, maar bij vele andere fysieke of emotionele problemen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *