Blackout Voorkomen

Vandaag heb ik een geweldig mooie documentaire gezien over de werking van het brein. De lessen die ik daar leer, pas ik altijd weer zoveel mogelijk toe op cliënten die langskomen met bepaalde problemen. Zo heb ik vandaag geleerd hoe je kunt voorkomen dat je blokkeert of een blackout krijgt. En wat blijkt? Door een echt hele eenvoudige opdracht, die je altijd en overal kunt uitvoeren, kun je voorkomen dat dit jou ook gebeurt. Sterker nog, het verbetert je resultaten van wat je moet doen aanzienlijk.

Wat is een blackout?

Een blackout. Iedereen kent het fenomeen. Zeker bij anderen, maar misschien ook wel bij jezelf. Je had dat examen zo goed voorbereid en toch wist je geen antwoord meer te geven op die eenvoudige vragen. Of je staat voor een jury jouw “talent” te tonen en ineens weet je de tekst van het liedje niet meer, of ben je de volgende regels van het gedicht kwijt dat je op moest zeggen tijdens die speech voor je baas. Je bent het totaal vergeten.

In de documentaire “Human Brain: How smart can we get?” wordt dit fenomeen aan de kaak gesteld en uitgelegd. Helaas is de documentaire van YouTube verwijderd, zodat ik de link niet meer in dit blogbericht kan opnemen.

Blackout veroorzaakt door Amygdala

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat op het moment dat het erop aankomt en de stress gaat meespelen, niet alleen de prefrontale cortex heel actief is om te doen wat je op dat moment moet doen, maar dat ook de emotionele centra van het brein (de amygdala’s) overactief kunnen worden. Deze laatste liggen naast de prefrontale cortex en hun overactiviteit verstoort als het ware het werk dat in de prefrontale cortex wordt gedaan om jou je dingetje te laten doen. Die storing zorgt ervoor dat je blokkeert en dus een blackout ervaart. Je weet dan niet meer wat je doet, er komt geen enkele gedachte meer in je op en het liefst zak je ter plekke door de grond.

Maar niet iedereen heeft hier last van. Sommige mensen lijken nooit in de stress te vallen. Zij hebben nooit een blackout, hoe lastig de situatie ook is waarin ze moeten presteren. Hoe doen zij dat dan? Uit datzelfde wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze personen als het ware een muurtje weten op te bouwen tussen beide hersendelen. Het emotionele deel raakt dan wel geactiveerd en overbelast, maar op de één of andere manier kan het dat signaal niet meer verspreiden richting de buurman in het brein. De taak waar je mee bezig bent wordt dus gewoon ongestoord uitgevoerd.

Hoe kan ik een blackout voorkomen?

En daar ligt dus ook de oplossing voor dit probleem. Niet alleen in praktijk, als je examen moet doen of een sollicitatiegesprek moet voeren, maar ook als je met dit probleem bij de hypnotherapeut terecht komt. De hypnotherapeut geeft je brein dan de opdracht om als het ware dat muurtje op te bouwen, waardoor de emotie niet gaat storen op de ratio.

In praktijk is het nog makkelijker. Want wat blijkt uit dit onderzoek: als je een klas met studenten vooraf aan een moeilijke test eerst in 5 minuten tijd op papier laat opschrijven hoe zij zich op dat moment voelen, alles wat er in hun opkomt en op welke manier ze dat in symbolen of kleuren of vormen zouden kunnen uitleggen, dan is het resultaat van de groep die dit inderdaad opschrijft beter dan van de studenten die het niet doen.

Je hoeft dus alleen maar vlak voor je prestatie op te schrijven hoe je je voelt!

Dus heb jij binnenkort een examen of een optreden? Ga je meedoen aan The Voice of Holland of wil je meedoen aan Masterchef Nederland? Heb je straks examen voor je rijbewijs of ga je voor het eerst uit eten met die ene persoon waar je al heel lang verliefd op bent? Pak dan een stuk papier en een pen. Ga vlak voordat het begint naar het toilet, schrijf alles op wat je van binnen voelt op de manier waarop je dat het beste zou kunnen omschrijven en als je klaar bent ga je gewoon je ding doen. Grote kans dat je dan veel minder stress ervaart, dat je veel beter presteert en niet blokkeert.

Wel even doortrekken en je handen wassen voordat je begint uiteraard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *