Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Hypnose En Het Onbewuste

Als hypnotherapeut werk ik vooral op onbewust niveau. Want daar gebeurt het allemaal. Recent heb ik een boek gelezen over wat mensen bewust en wat zij onbewust doen. Ik heb mijn mening moeten bijstellen. Ik dacht altijd dat we nog wel wat bewuste keuzes maakten, maar dat blijkt een fabeltje. Is dan echt alles onbewust bepaald?

Het boek dat ik heb gelezen heeft de titel “Het Slimme Onbewuste” en is geschreven door Ap Dijksterhuis. Hij is onderzoeker van beroep en gespecialiseerd in brein onderzoek. Na het lezen van dit boek heb ik inmiddels in praktijk al meerdere situaties meegemaakt, waaruit nu ook voor mij is gebleken dat het onbewuste meer doet dan ik aanvankelijk altijd dacht. En meestal heeft het onbewuste het dan ook bij het rechte eind. Ik geef straks een persoonlijke ervaring van vorige week in Berlijn.

Metafoor

Hypnotherapeuten werken graag met metaforen, omdat deze een beeld oproepen bij mensen. En het onbewuste communiceert nu eenmaal graag in beelden. Zo vergelijkt Ap Dijksterhuis in zijn boek de mens met een steen die wordt gegooid door God. In mijn eigen woorden gaat dat als volgt:

God schept de aarde en staat op het punt om nu ook jou als mens te scheppen. Hij staat op het strand en kijkt voor zich uit. Hij ziet vanaf het land het water en aan de horizon ziet hij mooie luchten. De mens is nu net als een steen op het strand die God opraapt en met een hele krachtige gooi, voor zich uit in de lucht werpt. De steen dat ben jij. Je tijd in de lucht is je leven. De tijd in het water is het leven na de dood.

Vlak na de gooi, als jij al volop snelheid maakt om jouw leven te leiden, bedenkt God zich opeens dat je nog geen bewustzijn hebt. En snel tovert hij nog even een stukje bewustzijn in de steen. Jij als mens hebt vanaf dat moment het idee dat jij bepaalt wat je doet in het leven, welke keuzes je maakt. Maar in werkelijkheid heeft de steen een bepaalde snelheid en een vaststaande baan meegekregen en die bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt en wanneer het stopt. Hoeveel doe jij bewust in je leven?

Experiment

Er is een experiment gedaan. Mensen moesten een bewuste keuze maken tussen twee mogelijkheden. Bijvoorbeeld welk gezicht vind je het aantrekkelijkst op twee foto’s. Of welke kleur vind je warmer. Maar ook vragen die beantwoord moesten worden met een ja of een nee. De linkervinger correspondeerde dan met de linkerfoto die werd getoond en de rechtervinger correspondeerde met de rechterfoto die werd getoond. En wat bleek? De wetenschappers konden al bijna een seconde eerder dan de proefpersoon zelf, een 100% correcte voorspelling doen van de keuze van die proefpersoon. De tijd tussen de bewuste keuze van het antwoord en het antwoord geven is slechts een paar hondersten van een seconde. Ergens in het brein wordt de keuze dus al gemaakt voordat wij ons bewust zijn dat wij die keuze op dat moment maken. Kun je dan nog wel praten over een bewuste keuze, of is het zo dat het onbewuste de keuze die je maakt doorgeeft aan je bewuste, waardoor je er alleen maar bewust van wordt wat je onbewuste keuze was?

Het onbewuste bepaalt misschien wel alles wat je doet.

Eigen ervaring

Vorige week was ik een paar dagen in Berlijn. Ik moest in deze relatief onbekende stad, waarvan ik de metrolijnen en metrostations niet ken, van punt A naar punt B. Uiteraard kijk ik op het perron naar de twee verschillende lijnen die ik moet nemen, naar het station waar ik moet overstappen en naar het station waar ik uit moet stappen en probeer me dat bewust te herinneren.

Ik stap in de metro van de eerste lijn die ik moet nemen. In mijn herinnering moest ik na 5 stations overstappen. De metro gaat rijden en stopt een paar keer. Maar ik let niet op en ik weet eigenlijk niet wanneer ik eruit moet. Opeens gaan de deuren open en ik spring ondoordacht (onbewust) uit de metro. Op het perron begin ik pas na te denken. Ik moest 5 haltes hebben en ik heb er pas 3 gehad. Dus spring ik gauw weer terug in de nog openstaande deuren van de metro. Maar op hetzelfde moment krijg ik het gevoel dat ik er toch uit moet en spring ik er alsnog uit. De deuren gaan dan al dicht en het gaat maar net goed.

Even samenvattend zou je dus kunnen zeggen dat ik eerst onbewust uitstapte, dat ik daarna op het perron bewust het besluit nam dat dit fout was en terugging en dat ik daarna weer onbewust een besluit maakte om er toch uit te gaan. Dat allemaal in slechts 2 seconden tijd. De metro rijdt weg en ik kijk dan pas naar de naam van het station waar ik ben uitgestapt. Inderdaad, hier moest ik eruit. Mijn onbewuste keuze was de juiste keuze.

Voor mij was dit een sterk staaltje van bewijs dat het onbewuste precies weet wat het doet. En dat bewuste beslissingen misschien helemaal niet zo goed zijn als we denken. Want als ik mijn bewuste keuze had gevolgd, dan zat ik weer terug in die metro. Bewust dacht ik dat we 5 stations moesten hebben, maar mijn onbewuste wist dat ik er na 3 stations al uit moest.

Conclusie

Voor mij was dit een goede les om meer intuïtief te worden. Om minder na te denken en te analyseren. Om gewoon je gevoel te volgen. Dat leidt meestal tot de juiste beslissing. Ik ben gewend om met het onbewuste te werken. Nu moet ik nog wennen aan het meer volgen van mijn eigen onbewuste. En als het bovengenoemde onderzoek klopt, dan had mijn brein een seconde vóór mijn bewuste keuze om weer terug te gaan de metro in, dit besluit eigenlijk al genomen. En gelukkig daarna ook direct weer gecorrigeerd. Ik ben onder de indruk van de kracht van mijn onbewuste. Voor zover ik dat niet al was van de kracht van het onbewuste van al mijn cliënten die problemen zagen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *