hypnosehuisamsterdam.nl slaaptraining

Beter Slapen Met Hypnose

Ik krijg regelmatig e-mails van cliënten die last hebben van slaapproblemen. Die variëren van totaal niet slapen, tot onrustige nachten. En meestal blijkt dit gemakkelijk weg te nemen met één of twee hypnotherapie sessies. Mijn ervaring is dat hypnotherapie goed kan werken bij deze klachten. Of probeer eens de gratis slaaptraining die ik in deze blogpost met iedereen deel. Daarmee leer je hoe je in één minuut in slaap kunt vallen.

Mijn eerste cliënt met slaapproblemen

Een paar jaar geleden heb ik mijn eerste cliënt met een “slaapprobleem” behandeld. Vaak vragen cliënten mij of ik ervaring heb met hun klacht. Bij hypnotherapie is ervaring met klachten echter niet echt nodig. Hypnotherapeuten laten vooral je onbewuste het probleem oplossen. En jouw onbewuste weet meestal precies en veel beter dan alle andere therapeuten bij elkaar, wat het probleem is en vooral ook, wat de oplossing is. Ervaring is dus niet nodig.

Dat bleek ook zo te zijn bij die eerste cliënt. Waar ik eerst nog voorzichtig aangaf dat we misschien wel meerdere sessies nodig konden hebben, bleek het probleem al na één sessie verholpen. Na een week sliep deze jongeman als een roos en het probleem is nooit meer terug gekomen. Was ik een specialist op dat moment? Nee. Heb ik het probleem op weten te lossen? Ja.

Train jezelf om binnen één minuut in slaap te vallen

Veel mensen kennen slaapproblemen. Het is vermoeiend en het kost ze veel tijd om in slaap te vallen. Als je meer dan een uur tijd nodig hebt om in slaap te vallen, dan besteed je dus een volle 40-urige werkweek per jaar aan een compleet onzinnige activiteit.

Maar gelukkig is er een goede oplossing voor slaapproblemen en die ga ik jou hier in dit blogbericht vertellen. Als je niet kiest voor de snelste oplossing, een paar hypnotherapie sessies, dan kan ik je helpen met een training die ervoor zorgt dat je binnen een minuut in slaap valt. Het is een techniek waarmee jij jouw brein aanleert om binnen een minuut in slaap te vallen. En ja, deze techniek werkt ook voor mensen die niet of heel slecht slapen.

Dieet aanpassing

Zoals met zoveel andere fysieke klachten, is het ook bij slaapproblemen uiteraard slim om eerst even naar je voeding te kijken. Want sommige voedingsmiddelen hebben als effect dat je wakker blijft. Als je bijvoorbeeld in de avond een xtc pil hebt genomen, dan hoef je niet te verwachten dat je de eerste 5 uur daarna een oog dicht zal doen. Zo werkt het ook met andere voedingsbestanddelen, zoals:

  • Koffie
  • Frisdrank
  • Cola of Red Bull en andere energiedrankjes
  • Thee waar caffeïne in zit (groene thee, decaf thee of witte thee)
  • Chocolade
  • Suiker
  • Drugs zoals XTC, speed etc.

Slaap je slecht en gebruik je bovenstaande producten, dan is de eerste stap die je moet zetten om deze producten een tijdje niet meer te gebruiken. Drink in plaats van koffie of cola gewoon eens een tijdje water en kruidenthee.

Caffeïne zit in koffie, thee, cola, red bull etc. Dit beïnvloedt jouw capaciteiten om gemakkelijk in slaap te vallen. Zelfs een kop koffie in de ochtend kan al van invloed zijn op je slaap in de nacht. Maar er is ook goed nieuws voor koffie drinkers. Zodra je de breintraining om snel in slaap te vallen hebt afgerond, mag je weer gewoon koffie drinken. Het is dus niet voor altijd uit je leven verbannen. Want als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om binnen één minuut in slaap te vallen, elke avond weer opnieuw, is het geen enkel probleem om overdag een keer een kop koffie te drinken.

Training om in slaap te vallen

Om binnen een minuut in slaap te vallen, moet je een lange termijn proces doorlopen, waarin je je brein traint om dit te doen. Zoals bij alles, kost het tijd om nieuw gedrag aan te leren. Leren lopen heb je ook niet in één dag gedaan. Zo is het ook met opnieuw leren slapen. Verwacht dus niet een trucje dat jou vanavond al in één minuut tijd in slaap laat vallen, want daarvoor heb je echt een 1:1 hypnotherapie sessie nodig. Nee, deze training richt zich op het verbeteren van jouw vermogen om in slaap te vallen op de wat langere termijn. Maar wel met 100% succes. Als jij doet wat ik je in dit blogbericht vertel, dan gaat dit ook voor jou werken. Zonder enige twijfel en zonder aarzeling.

Uiteraard kan het best wel eens gebeuren dat je toch nog eens een nachtje wakker ligt, ook als je de training succesvol hebt afgerond. Iedereen heeft namelijk wel eens een stressvolle dag, of traumatische gebeurtenissen te verwerken in het leven. Daar lig je dan in de avond van wakker. Zelfs de beste slapers herkennen dit. Vraag het maar eens na in je omgeving. Maar onder normale omstandigheden leer jij nu van mij hoe ook jij succesvol binnen één minuut in slaap kunt vallen.

Lange termijn slaap training

Het trainingsproces neemt dus wel even wat tijd in beslag, maar je weet ook dat je 100% zeker je doel behaalt. De tijd die je erin stopt, komt de rest van je leven terug door alle uren die je straks niet meer wakker ligt, omdat je binnen een minuut al in een diepe slaap valt. Heerlijk toch?

Hoe lang de training duurt, is voor elk persoon anders. Sommigen hebben maar een paar weken nodig, anderen een paar maanden. Ik ga zelf uit van minimaal 3 weken training. En je gaat gewoon door tot het je is gelukt. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. Gelukkig is de training niet moeilijk en kost het ook bijna geen tijd. Het bespaart je juist heel veel tijd, want straks lig je niet meer elke avond wakker. Overdag heb je meer energie en ook dat bespaart enorm veel tijd. De enige uitdaging zit erin om elke dag opnieuw de training toe te passen. Consequent hiermee doorgaan, tot ook jij binnen een minuut in slaap valt.

De stappen van de slaap training

Stap 1. Bewustwording

Ook voor jou is het mogelijk om gemakkelijk en snel in slaap te vallen. Ook voor jou is het mogelijk om een heerlijke diepe nachtrust te hebben en uitgeslapen en vol energie in de ochtend op te staan. Sterker nog, je doet het nu al. Terwijl je een slechte slaper bent. Denk maar eens na wanneer je voor het laatst op de bank in slaap bent gevallen tijdens het kijken van een film of een saai praatprogramma. Of die keren dat je even indutte tijdens het lezen van de krant of tijdens het lezen van een boek. Of in de trein, waar je lekker weg sukkelde op het ritmische tempo van de kadans van het geluid van de rails die onder je weggleed. Iedereen, zelfs de slechtste slapers heeft dit soort momenten. Ook jij.

Het is belangrijk dat je je bewust wordt dat ook jij die ervaring hebt. Je kunt dus al prima in slaap vallen. Je doet het nu al. Alleen nu nog op het juiste moment, als je in de avond in bed ligt. Dit inzicht is belangrijk. Jouw brein weet namelijk al precies welke stappen het moet zetten om jou in slaap te brengen. Het heeft alleen nog een zetje nodig om deze stappen uit te voeren als je in bed ligt na een lange dag. Als je brein dit moment koppelt aan de processtappen dat het nu al vaker uitvoert, dan heb je jouw brein geleerd hoe je gemakkelijk in kunt slapen. We gaan je brein dus trainen om dit consequent te doen. Elke avond weer opnieuw. Tot het een automatisme is geworden en jij elke avond opnieuw binnen een minuut in een diepe slaap valt. Heel eenvoudig omdat je dat altijd al hebt gedaan.

Maar waarom slaap je nu dan niet?

De enige reden waarom dat nu nog niet gebeurt, is omdat je brein nog niet heeft geleerd op welk moment jij wilt dat je brein dit slaapproces activeert. Je brein heeft dus wat conditionering nodig. Noem het maar gedragsregels.

Als jij herkent dat ook jij af en toe best wel eens even lekker wegzakt en slaapt, dan heb je deze stap succesvol doorlopen en kun je door naar stap 2. Zo niet, blijf dan alert op de momenten waarop ook jij af en toe wegzakt.

Stap 2. Inzicht in de reden van de verschillende stappen

Voor deze conditionering, moeten we je brein aanleren om alle andere activiteiten (denken, horen, luisteren, malen, discussies voeren etc.) stop te zetten en onmiddellijk het slaapproces op te starten op het moment dat jij daarvoor kiest! Dat laatste is belangrijk. Want jij bent de baas en jouw brein moet jouw wens om te slapen gewoon uitvoeren. Je brein is van nature liever lui dan moe. Het heeft dus wel een prikkel nodig om tot actie te komen. Zonder die prikkel, blijft je brein liever lui dan moe. Het brein is net een gewoon mens!

Er moet dus een (negatieve ) consequentie zitten aan het niets doen, aan het luie gedrag van het niet in slaap vallen. Als daar een negatieve consequentie aan vast zit, dan krijgt jouw brein vanzelf de prikkel om die consequentie uit de weg te gaan. Zo voeden we ook onze eigen kinderen op. Je beloont ze voor goed gedrag en je straft ze af voor slecht gedrag. En als je die twee optimaal inzet, dan leert niet alleen het kind, maar ook jouw brein heel snel wat het moet leren. In dit geval hoe het jou in slechts één minuut in een diepe slaap kan brengen.

Het brein is altijd actief. Ook als je slaapt. Diverse lichaamsprocessen gaan 24 uur per dag door en vragen 24 uur per dag om breinactiviteit. Sommige processen worden alleen opgestart tijdens de slaap. En die processen zijn essentieel voor de mens. Het onbewuste weet dat en zal er alles aan doen om die processen tijdens de slaap af te ronden.

Deze breinactiviteit gaat in verschillende stadia. We onderkennen vier verschillende stadia. Deze noemen we de bèta-staat (je bent dan gewoon wakker), de alpha staat (ontspannen, lichte trance), de thèta staat (diepe ontspanning, trance of slaap) en als laatste de delta staat. Dit is de diepste slaap. Als je in bed ligt te wachten om in slaap te vallen, dan wacht je dus eigenlijk op het moment dat je brein een switch maakt van de bèta staat naar minimaal de alpha staat en liever nog direct door naar de thèta staat. Dus terwijl wij wakker liggen, gaat je onbewuste brein die dingen doen die nodig zijn om de volgende staat in te gaan.

Maar jouw onbewuste kan ook doorgaan met het continue geven van gedachtes en ideeën aan het bewuste. Je bewuste blijft dan actief bezig en komt niet toe aan ontspanning en wegglijden in een diepe slaap. Je bewuste is dan gewoon te druk om pauze te houden. Zelfs als je bewuste weet dat het nu toch écht tijd is om in te slapen, bepaalt uiteindelijk je onbewuste wanneer dat gaat gebeuren. We moeten je onbewuste dus een zetje in de goede richting geven, zodat je bewuste niet meer zo geforceerd hiermee bezig hoeft te zijn.

Een getraind onbewuste is gehoorzaam en snel. Als het bewuste dan aangeeft dat het wil slapen, dan voert het onbewuste dat ook direct uit. Er is één maar: jouw onbewuste start het slaapproces alleen op als het de noodzaak hiervan inziet. Je moet je dus wel al een beetje slaperig of moe voelen. Als het onbewuste niet inziet dat het beter is om te slapen, dan zal het voorkomen dat dat gebeurt. Tijdens de training gaan wij ervoor zorgen dat jouw onbewuste alle noodzaak hiervan inziet!

Als je deze informatie goed begrijpt, kun je doorgaan met de volgende stap in het trainingsproces om snel en gemakkelijk in slaap te vallen. Dat trainingsproces maakt gebruik van korte dutjes op vaste tijdstippen. Ik zal het in de volgende stappen verder toelichten:

Stap 3 Neem een 20 minuten dutje

Als je een beetje suf en hangerig wordt gedurende de dag, dan laat je jezelf toe om op dat moment een 20 minuten durend dutje te doen. Niet langer en ook niet korter. Je zet dus even de wekker, of de timer van je smartphone op 20 minuten en je gaat op de bank of op bed liggen met je ogen dicht. Je ontspant en je laat jezelf gewoon wegglijden.

Zet de wekker of timer zodra je gaat liggen op 20 minuten. Het maakt niet uit of je wel of niet in slaap valt en het maakt ook niet uit hoe lang het in slaap vallen duurt, maar je doet dit niet langer dan 20 minuten. Echt geen minuut langer. Ook als je in slaap bent gevallen en nog even wilt blijven liggen, sta je toch direct na 20 minuten op en ga je weer over op de orde van de dag. Dit is heel belangrijk in de training. Als je dit doet zul je veel eerder het beoogde eindresultaat bereiken.

Tijdens die 20 minuten hoef je alleen maar te ontspannen. Sta jezelf toe om in slaap te vallen, zoals je dat altijd doet. Niets meer en niets minder. Forceer niets. Alle resultaten zijn goed. Ook als je niet slaapt. Maar blijf wel altijd 20 minuten liggen.

Na die 20 minuten, als de wekker gaat, dan sta je dus direct op, zonder aarzeling. Dit is essentieel. Het bepaalt het succes van de training. Als je de neiging hebt om te blijven liggen na die 20 minuten, leg de wekker dan aan de andere kant van de kamer, zodat je wel op móet staan om deze uit te zetten.

De eerste regel is: meteen na 20 minuten opstaan, geen minuut langer blijven liggen!

Als je nog slaperig of moe bent, dan ga je dus NIET opnieuw even liggen. Je wacht minimaal één uur voordat je een volgende ronde (een volgend dutje) mag pakken. En ook die ronde mag nooit langer duren dan 20 minuten.

De tweede regel is: Er zit altijd minimaal één uur tussen twee dutjes. Hoe moe je ook bent. 

De beste tijd om deze dutjes te doen is tijdens de dag. Maar je kunt ze ook in de avond uitvoeren. Bijvoorbeeld direct na het avondeten. Dat is voor de meeste mensen het meest prettige moment om even een dutje te doen. Je lichaam is dan van nature al gemakkelijker ontspannen. Het zou ideaal zijn als je minimaal één dutje per dag pakt, maar meerdere dutjes per dag of een paar keer per week mag ook. Uiteraard bepaalt de hoeveelheid van deze 20 minuten dutjes de doorlooptijd waarmee jij jouw brein aanleert om gemakkelijk in slaap te vallen.

De derde regel is: Liefst dagelijks één of twee 20 minuten dutjes en minimaal een aantal keer per week.

Stap 4: De wekker in de ochtend

De vierde stap van deze slaaptraining is dat je vanaf vandaag altijd een wekker gebruikt om in de ochtend wakker te worden. Je kiest een vaste tijd waarop je elke dag opstaat. En elke dag is dus ook in het weekend. Als de wekker gaat, dan sta je direct op. Je blijft geen minuut langer liggen, ook al ben je nog steeds moe. Denk eraan dat die vermoeidheid later in de training wegvalt, omdat je jezelf aanleert om in de nacht direct en diep te slapen. Na deze slaaptraining heb je in de ochtend geen wekker meer nodig om vol energie op te staan.

Bepaal nu hoeveel slaap jij normaal gesproken nodig hebt. De meeste mensen hebben 8 uur slaap nodig. Sommige hebben genoeg aan 6 uur slaap of minder. Anderen hebben minimaal 9 of 10 uur nodig. Als jij weet hoeveel slaaptijd jij nodig hebt, dan kun je nu uitrekenen hoe laat jij in de avond naar bed moet. De eindtijd van je slaap staat immers vast op het tijdstip dat je hebt gekozen voor in de ochtend.

Wil (of moet) jij in de ochtend om 7.00 uur opstaan en heb jij 8 uur slaap nodig, dan is de tijd waarop jij naar bed gaat dus ‘s avonds om 23.00 uur. Bedenk hierbij dat elk uur dat je slaapt vóór 0.00 uur, een dubbele impact heeft op de energie die je in de ochtend voelt. Slaapuren vóór middernacht tellen dus eigenlijk dubbel!

Met deze vaste tijden van naar bed gaan en wakker worden, geef je eigenlijk een houvast aan je onbewuste. Het onbewuste gaat dit patroon namelijk herkennen. Eigenlijk zeg je tegen je brein dat de tijd die er is om te slapen beperkt is. Niet alleen bij het dutje van 20 minuten overdag, maar ook tijdens de nachtrust. Er is namelijk een vaste begin- en eindtijd en er is dus een vaste, beperkte hoeveelheid uren die in slaap mag worden doorgebracht. En jouw onbewuste gaat zich daarop aanpassen.

Want als jouw onbewuste vervolgens een uur nodig heeft om in slaap te vallen, dan heeft het een uur minder tijd om alle nachtelijke processen uit te voeren om je lichaam en geest gezond te houden en jou een volledig nachtrust te laten ervaren. En daar houdt je onbewuste niet van. Het ervaart als het ware een negatieve consequentie van het feit dat het onvoldoende tijd in slaap heeft doorgebracht. Je onbewuste gaat inzien dat de tijd die het nu neemt om in slaap vallen, eigenlijk een verspilling van tijd is.

Als je de wekker niet zet en extra lang blijft liggen in de ochtend voordat je weer actief wordt, dan blijft je onbewuste lui en zal er niets veranderen. Maar ook als je in de avond besluit om eerder je bed in te duiken, omdat je moe bent, gaat het fout. Je vertelt dan eigenlijk aan je onbewuste dat het prima is om tijd te verspillen aan het langdurige proces om in slaap te vallen, want je compenseert het met extra tijd in bed. Je onbewuste wordt ook dan niet getriggerd om het slaapproces eerder en sneller in te zetten. Het is net een klein kind. Het moet een beloning krijgen voor goed gedrag om dat goede gedrag vaker te vertonen.

Maar als je je aan de regels van deze training houdt, dan krijgt het onbewuste een hele andere boodschap. Je vertelt het dan dat ongeacht de tijd die het neemt om jou in slaap te brengen, het niet meer tijd krijgt dan beschikbaar is om alle nachtelijke activiteiten (bijvoorbeeld dromen) uit te voeren. Je vertelt je onbewuste dat je altijd op een vast moment naar bed gaat en ook altijd op een vast moment weer uit bed komt.

Dat is wel even andere koek. Je onbewuste gaat dan begrijpen dat het handiger is om de maximale tijd die beschikbaar is om te slapen, ook daadwerkelijk te gebruiken om te slapen.

En omdat het brein inmiddels ook niet meer extra wordt geactiveerd door koffie of cola of chocolade, zal het merken dat de dagelijkse activiteiten vermoeiender zijn geworden dan vroeger. De behoefte om energie op te doen tijdens de slaap wordt daardoor steeds groter. Je brein wil dan alleen nog maar zoveel mogelijk slapen in de daarvoor beschikbaar gestelde tijd. En dus gaat het over op het sneller opstarten van het slaapproces, zodra jij op dat vaste tijdstip je bed induikt.

In plaats van de boodschap dat het prima is om er lang over te doen, geef je nu de boodschap dat dit consequenties heeft. Het brein is gewaarschuwd en past zijn gedrag aan de nieuwe situatie aan. Je slaapt steeds makkelijker en steeds dieper. Dit is namelijk de enige oplossing die je brein kan vinden om de behoefte die het heeft om alle nachtelijke processen uit te voeren, te bevredigen. De behoefte om genoeg energie op te bouwen om de dag zonder risico’s, veilig en vertrouwd door te komen.

Je brein is een krachtige computer die snel leert hoe het jouw systeem optimaal kan ondersteunen. Het enige wat jij doet, is de voorwaarden scheppen waarbinnen je brein mag spelen. En de speeltijd voor slaap is de tijd tussen het moment waarop je altijd naar bed gaat en de tijd waarop je altijd wakker wordt. Meer dan die speeltijd krijgt je brein niet. Daar moet hij het mee doen.

Tijdens deze fase van de training kun je je regelmatig slaperig of moe voelen. Dat is de consequentie van het minder slaaptijd krijgen dan je nodig hebt. Dit is normaal. Het is ook de “straf” die ervoor zorgt dat je brein zijn gedrag gaat veranderen. Want ook je brein heeft hier last van. Je kunt je dagelijkse dutjes blijven uitvoeren, maar je blijft je houden aan de 20 minuten regel en minimaal 1 uur tussen twee dutjes! Alleen dan gaat je onbewuste niet met je aan de loop. Alleen dan weet je onbewuste dat het menens is.

Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de 20 minuten dutjes, dan kun je overgaan op kortere intervallen. Bijvoorbeeld 15 minuten, of 10 minuten. Of zelfs een dutje van zelfs 5 minuten. Je zult erachter komen dat deze kortere dutjes nog meer impact op je energieniveau hebben.

Stap 5: Het opstarten van oude gewoontes

Als je je brein hebt getraind om zo effectief mogelijk om te gaan met de beschikbare slaaptijd, dan kun je langzaam aan weer wat oude gewoontes opstarten. Je kunt de wekker in het weekend wat later instellen dan in de week, waardoor je jezelf beloont met een extra uurtje slaap. Maar als de wekker gaat, dan ga je wel weer meteen uit bed. En daarna probeer je het een keertje zonder de wekker in het weekend.

Ook de koffie overdag mag weer terugkomen. Met mate en blijf je bewust van het effect van koffie op je slaapgedrag.

Als je écht resultaat wilt boeken, dan voer de deze training minimaal een paar maanden uit. Gedurende deze tijd neem je regelmatig een dutje en ga je op vaste tijden naar bed en wordt je op vaste tijden wakker. Elke dag opnieuw. Tot je voelt dat je onbewuste het principe heeft begrepen en het trainingsprogramma ook bij jou het resultaat heeft gebracht wat je voor ogen had. Dan val je binnen een minuut in een diepe slaap.

De vierde regel: Het is van essentieel belang voor het effect van deze training dat je begrijpt dat de strikte uitvoering van de regels de enige weg naar succesvol slapen is. Als je hierover twijfelt, neemt je onbewuste het direct van je over en speelt het weer hetzelfde oude spelletje met je.

Altijd lekker slapen? Het kan!

Waar kies jij voor? Je kunt je slaapprobleem oplossen in één of meer hypnotherapie sessies bij hypnosehuisamsterdam.nl of je kunt deze training toepassen. In beide gevallen weet ik zeker dat je resultaat zult boeken. Want niemand hoeft wakker te liggen. Ook jij niet. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *