Watervrees opgelost bij Hypnosehuisamsterdam.nl

Verander Je Gevoel

Gevoelens zijn rare dingen. Emoties. Soms zitten ze ergens vast, soms komen ze volop naar buiten. Zoals bij boosheid. Maar je kunt ook gevoelens hebben van onmacht, rusteloosheid, ongemak. Je kunt een brok in je keel voelen of een steen in je maag. Die voel je dan ook letterlijk daar zitten. Of er rust een zware last op je schouders. Je voelt je ongemakkelijk.

In dit blogbericht leer ik je hoe je hoe je zelf in een paar minuten tijd een negatief gevoel kunt omdraaien. Zodat je iets totaal anders voelt. En het werkt echt wonderbaarlijk goed.

Veel klanten komen met problemen waar een gevoel aan is gekoppeld. Dat gevoel pak ik dan meestal dankbaar op, want daarmee kan ik heel veel doen. Ik leer mijn cliënten altijd graag dit soort kleine trucjes, omdat ze heel veel effect hebben en ze kosten je helemaal niets. Alleen een paar minuten van je tijd. Zo ook de NLP techniek om je gevoel te veranderen. In de NLP staat deze techniek bekend als de Gevoel Omdraai Techniek of GOT.

NLP is Neuro Linguistisch Programmeren. Het is een stroming die in de jaren 80 van de vorige eeuw is ontstaan. Door menselijke gedrag te analyseren en uit te zoeken “hoe” iemand precies “een probleem doet”, is men erachter gekomen dat het brein bepaalde vaste paden bewandelt om gedrag te ontwikkelen. Deze werkwijze kan ook worden ingezet om diezelfde problemen aan te passen of te veranderen. Want als het brein in een paar seconden een fobie of een angst kan ontwikkelen, dan moet het toch ook mogelijk zijn om in een paar minuten diezelfde angst of fobie weer weg te nemen!

De Gevoels Omdraai Techniek (GOT)

De GOT is zo’n techniek. Vanuit de NLP weten we dat het onbewuste voornamelijk communiceert in kleuren, gevoelens, emoties, vormen, visualisaties en creativiteit. Dat komt omdat het onbewuste voornamelijk in de rechterhersenhelft is gezeteld. Daarom droom je in de nacht ook in deze taal van het onbewuste. In de nacht is de linker hersenhelft (logisch redeneren, analyseren, taal, rekenen) grotendeels uitgeschakeld, waardoor dromen volledig onlogisch kunnen zijn.

Stel je hebt een onprettig gevoel, bijvoorbeeld een brok in je keel of een zwaar gevoel in je maag. Het kan van alles zijn en het kan overal in je lichaam zitten. Sommige mensen krijgen een slecht gevoel als ze ergens aan denken. Of als ze in bepaalde omgevingen zijn, bijvoorbeeld bij bepaalde mensen. Dan voelen ze dat ergens in het lichaam.

Negatieve gevoelens willen we graag veranderen. Positieve gevoelens willen we graag houden. De GOT passen we dus alleen maar toe op negatieve gevoelens. Dat is logisch toch? Want waarom zou ik een positief gevoel willen omdraaien? De GOT doet namelijk precies wat de naam al zegt: het zorgt ervoor dat je gevoel wordt omgedraaid, dat een negatief gevoel opeens verandert in een positief gevoel.

Maak de GOT tot een automatisme

Om dat voor elkaar te krijgen moet je een aantal stappen doorlopen. In het begin is het slim om elke stap bewust uit te voeren, inclusief handbewegingen en gebaren. Als je de GOT vaker toepast, dan zul je merken dat je op termijn de GOT zelfs met je ogen dicht kunt uitvoeren, zonder dat iemand anders doorheeft dat je ermee bezig bent. Met andere woorden: je kunt hem dan overal uitvoeren waar het nodig is. Op je werk, in de trein, in een restaurant, op een terras etc. Maar in het begin raad ik je aan om het te doen als je alleen bent, zodat je de techniek volledig kunt toepassen zonder dat je je hoeft te schamen voor de bewegingen die je daarbij maakt.

Hoe vaker je de GOT doet, hoe sneller jouw onbewuste gaat begrijpen wat je wilt, hoe effectiever de GOT wordt. Je zult zien dat als je deze techniek vaak toepast, de eerste gedachte alleen al zal leiden tot het wegvallen van het gevoel. Gewoon omdat jouw onbewuste dan al weet welke vervolgstappen jij wilt zetten en hij zet deze dan al voor je.

De stappen van de GOT

 1. Je bent je bewust van een niet prettig gevoel in je lijf.
 2. Doe je ogen even dicht en concentreer je op de plek in je lichaam waar je dit voelt (kan overal zijn).
 3. Stel je voor dat dit gevoel een ronddraaiende energie is (in de vorm van een bal) op die plek daar in je lichaam.
 4. Stel je dan voor hoe groot die ronddraaiende bal van energie is (pingpongbal, tennisbal, volleybal, voetbal….).
 5. Stel je vervolgens voor in welke draairichting deze bal van energie ronddraait.
 6. Geef de bal van energie nu eens een kleur die daarbij past. Gewoon het eerste wat bij je opkomt.Nu weet je waar de bal van energie zit, hoe groot het is, welke draairichting het heeft en welke kleur het heeft.
 7. Doe nu je ogen weer open en visualiseer het volgende:
 8. Doe net alsof je met beide handen het gevoel (de bal) uit je lichaam wegneemt vanuit de plek waar het zit.
 9. Visualiseer dan die draaiende bal tussen je handen en breng deze een stuk van je lichaam af.
 10. Beweeg met beide handen mee in de draairichting die jouw bal van energie heeft.
 11. Kijk naar de draaiende bal tussen je handen in die draairichting en zie de kleur van die bal.
 12. Rem nu de draaisnelheid af met je handen door steeds langzamer mee te draaien.
 13. Zie hoe de kleur van de bal verandert terwijl je de draaisnelheid steeds meer afremt tot de bal stil staat.
 14. Draai dan langzaam de beweging van de bal de tegenovergestelde draairichting in. Doe dit steeds sneller.
 15. Zie hoe de kleur van de bal verandert in een prettige heldere kleur die past bij het tegenovergestelde prettige gevoel.
 16. Als de kleur van de bal stabiel is veranderd in een prettige kleur, dan beweeg je je handen terug naar de plek waar het vandaan kwam en dan stop je dit nieuwe gevoel terug in je lichaam op de plek waar het vandaan kwam.
 17. Doe je ogen dicht en concentreer je nu weer op deze plek in je lichaam en voel hoe anders het voelt nu.

Toelichting op enkele stappen

Stap 1: Soms voel je gewoon een gevoel in je lichaam. Soms kun je dit gevoel oproepen door eerst terug te denken aan een bepaald persoon of een bepaalde situatie.

Stap 3: Een gevoel is een levend iets. Een energie die beweegt. Zodra een energie stopt met bewegen, is het dood en kun je het niet meer voelen.

Stap 5: Dit doe je door je voor te stellen (af te vragen) of deze bal naar voren draait, of naar achteren, naar links of naar rechts. Bij één van deze vier draairichtingen “klopt” het gevoel dat je daarbij hebt. Doe dit altijd met alle vier de draairichtingen en bepaal dan welke richting het beste past bij jouw bal van energie. Er blijft er altijd ééntje over die “het beste” past.

Stap 6: Dit is meestal de kleur die als eerste bij je opkomt. Vaak is dat een donkere, sombere kleur (omdat het een negatief gevoel is).

Stap 16: Bedenk welke kleur de bal in de nieuwe draairichting krijgt. Vaak is dit een heldere, prettige, vrolijke kleur, of een transparant wit licht.

Het resultaat van de GOT

Als je na de GOT het gevoel dat je had weer probeert op te roepen, dan zal je dat niet meer lukken. Het is namelijk veranderd. Als het negatieve gevoel toch nog een beetje aanwezig is, dan doe je de GOT nog een keer, met dit keer met het nu al verminderde negatieve gevoel.

In het begin raad ik je aan de GOT volledig stap voor stap uit te voeren, inclusief de arm- en handbewegingen. Na een aantal keer kun je de arm- en handbewegingen visualiseren en kun je met je ogen dicht het hele traject in gedachten doorlopen. Als je dat ook gewend bent, dan zul je merken dat je brein bij de eerste stappen al meteen weet wat het moet doen en is het gevoel al veranderd voordat je eraan begonnen bent. Zo krachtig is deze techniek, zo krachtig is ook jouw onbewuste. Het enige wat jij moet doen, is de techniek toepassen.

Heel veel succes en plezier toegewenst met het eigen maken van deze krachtige techniek om ook jouw negatieve gevoelens om te zetten in positieve gevoelens.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *