Hypnosehuisamsterdam.nl stotteren

Presentatieangst weg met Hypnose

Angsten en fobieën zijn voor mensen die daar last van hebben vaak een groot probleem. Ze kunnen het leven aardig ontwrichten. Zo ook de getuigenis van een cliënt die ik vorige week heb gezien. In dit blogbericht lees je alles over haar angst én de simpele oplossing die daarvoor bestaat: een NLP techniek in combinatie met hypnose. Voor deze cliënt was het op de geboorte van haar zoontje na, de meest imponerende ervaring die zij ooit heeft gehad.

Het probleem: presentatieangst

Een paar weken terug kreeg ik een email van Karin. Zij schreef mij het volgende:

“Allereerst stel ik mij graag even aan u voor. Mijn naam is Karin en ik ben werkzaam bij een Ministerie. Ondanks dat ik deze functie goed bekleed heb ik al jaren enorme last van een presentatiefobie. Zodra ik uitgenodigd word om ergens een presentatie te komen geven, krijg ik een paniekaanval en verzin ik een smoes dat ik niet kan. Soms meld ik me gewoon ziek. Niemand van mijn collega’s en werkomgeving is op de hoogte van mijn presentatieangst omdat ik mij daarvoor schaam. Dit houd ik al jaren zo vol en dus heb ik al jaren geen presentatie meer gegeven.

Ik heb onlangs nog een presentatietraining gedaan, maar dit heeft mijn presentatieangst niet doen wegnemen. Nu start ik binnenkort in een nieuwe functie, waar presenteren een groot onderdeel van uitmaakt. Ondanks dat ik ‘ja’ heb gezegd tegen deze functie zie ik er nu zó tegenop dat ik de neiging heb om nu al ontslag te nemen. Alles om geen presentaties te geven. Toch zou ik graag met veel plezier willen starten met deze functie en deze met vertrouwen tegemoet willen zien. Kunt u mij helpen bij het onder controle krijgen van mijn presentatieangst?”

De afspraak

Ik heb een afspraak ingepland en afgelopen week zat Karin voor het eerst bij mij. Ik begin meestal met een voorgesprek, waarin ik wat meer achtergronden krijg van haar presentatieangst en hoe groot het is. Afhankelijk van wat ik dan te horen krijg, bepaal ik mijn strategie en de in te zetten technieken. Op een schaal van 0 tot 10 zat haar angst voor presenteren op een volle 10. Erger kon dus niet. Zo kreeg Karin hoofdpijn en slapeloze nachten en moest ze zelfs overgeven in de dagen ervoor. Tijdens een presentatie zou ze volledig blokkeren en niets meer kunnen zeggen.

Op mijn vraag wanneer ze weer een presentatie moest geven, was het antwoord de volgende dag om 11.00 uur. En dat ze hoopte dat de angst dan ook meteen na de eerste sessie al weg zou zijn. Nu heb ik veel vertrouwen in hypnose en nog veel meer in mezelf, maar dit was toch ook voor mij wel even een dingetje. Maar waarom niet. Angsten en fobieën haal ik regelmatig in slechts één sessie weg, alleen kan ik dat van te voren nooit beloven. En dan was dit natuurlijk wel meteen een goede testcase.

De oplossing: NLP in combinatie met hypnose

Ik heb bij Karin verschillende technieken gebruikt. Zo ben ik begonnen met een manier waarop ik direct met het onbewuste kan praten, terwijl Karin gewoon bewust nog steeds aanwezig is. Haar hand begint dan opeens “ongecontroleerde” bewegingen te maken. In ieder geval ongecontroleerd door Karin zelf, want zij doet dat niet zelf. Het gebeurt gewoon. En met die handbewegingen krijg ik dan antwoord op vragen die ik stel aan haar onbewuste. Karin was zwaar verrast door alles wat er gebeurde. De antwoorden bleken ook allemaal te kloppen. Het leuke was dat haar onbewuste mij vertelde welke techniek ik kon toepassen om het probleem weg te nemen. Daarna heb ik Karin in een hypnose gebracht en een mooie NLP techniek toegepast. Tijdens die techniek zag ik fysiek al diverse veranderingen in haar energie en in haar uitstraling. Ik wist toen al dat het trucje had gewerkt. Haar onbewuste had het probleem voor eens en voor altijd aan de kant geschoven.

Karin wist dat toen echter nog niet. Zij moest nog worden overtuigd in praktijk. De volgende dag zou de eerste test zijn. Ik kreeg daarna opnieuw een email van Karin:

“Hoi Marcel,
Ik weet niet wat je met me gedaan hebt maar de presentatie welke ik vandaag moest geven ging ontzettend goed. Wat nog belangrijker is, is dat ik voor die tijd geen paniekaanval(len) gehad heb.

Voor jou was gisteren misschien ‘gewoon’ een werkdag maar voor mij was het (op de bevalling van mijn kleine man na) één van de meest bijzondere momenten van m’n leven! Daar wil ik je nu al ontzettend voor bedanken.”

Kijk, en daar doe ik het natuurlijk voor. Ik bedank Karin voor haar reactie en het vertrouwen dat ook zij in mij had. Want met angsten en fobieën hoef je echt geen jaren te blijven zitten.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *