Hypnosehuisamsterdam.nl brein

Huilen Heelt

Het onbewuste heeft zijn eigen manier om boodschappen door te geven. Het werkt met beelden, dromen, visualisaties, gevoelens, emoties. Maar ook door problemen of ziektes in het lichaam te ontwikkelen. Goede hypnotherapeuten maken gebruik van emoties om problemen op te lossen. En vooral huilen heeft een helende werking.

Wetenschappelijk onderzoek toont gelijk van hypnotherapie

Nieuwe Nederlandse studies hebben dit inmiddels ook weer aangetoond. Toch wel vreemd dat er studies worden gedaan naar dingen die hypnotherapeuten al heel lang gebruiken omdat ze weten dat het werkt. En als je weet dat het werkt, waarom wil je dat dan nog in een studie aantonen? Waarom zou je een studie willen doen dat je de warmte van de zon kunt voelen op je huid, of dat je de hitte van een kaarsvlam kunt voelen als je dichtbij bent. Sommige dingen kun je uit ervaring nu eenmaal aannemen voor waar.

Emoties verwerken heelt

Ga jezelf maar eens na. Na een huilbui verbetert vaak je stemming. Het zijn emoties die verwerkt worden. Dit positieve effect van het huilen wordt dan wel vooraf gegaan door een klein dip in de gemoedstoestand. Je voelt je eerst ellendig, daarna ga je huilen en dan voel je je weer helemaal top. Huilen heelt in dat geval.

Iedereen kent het wel. Kleine kinderen die aan het spelen zijn tot er opeens iets gebeurt. Hun speeltje valt bijvoorbeeld op de grond en ze kunnen er niet meer bij. Of ze schrikken ergens van. Of een ander kindje pakt iets van ze af. Als je dat ziet gebeuren, dan zie je ook het emotionele proces daarachter. Eerst is het kindje verbaasd, dan heeft het door dat het eigenlijk niet zo blij is met de ontstane situatie en dan pas gaat het huilen. En als het uitgehuild is, het speeltje is weer terug, of de schrik is weer achter de rug, dan kunnen ze zomaar van het ene moment op het andere moment weer lachend verder spelen. Wonderlijk. Huilen heelt.

Het onderzoek: Tranentrekkers

Nederlandse wetenschappers aan de Universiteit van Tilburg hebben hier dus onderzoek naar gedaan. Zij lieten 60 proefpersonen in een laboratorium naar twee films kijken die bekend staan als tranentrekkers. Tijdens de kijken naar deze films moesten 28 deelnemers inderdaad huilen. De overige deelnemers hielden het wel gewoon droog.

Het onderzoek ging uiteindelijk om de stemming van de proefpersonen. Daarom werd ze gevraagd om hun gemoedstoestand een cijfer te geven. Dat moesten ze doen vlak voor de film en na afloop werd dit hen nog drie keer gevraagd: direct na de voorstelling, twintig minuten na de voorstelling en later nog een keer negentig minuten na de voorstelling.

De resultaten: Een achtbaan van emoties

En wat bleek nu uit dit Nederlandse onderzoek? De gemoedstoestand van de mensen die tijdens de voorstelling niet huilden veranderde niet of nauwelijks. Maar de personen die wel emotioneel werden, gingen door een emotionele achtbaan.

Vlak na hun huilbui voelden ze zich gemiddeld genomen namelijk iets minder goed dan daarvoor. Maar na twintig minuten zat hun gemoedstoestand weer op hetzelfde niveau als voor de voorstelling en na negentig minuten voelden ze zich zelfs nog beter.

Positieve impact van huilen

Alleen van mensen is het bekend dat ze kunnen huilen. Over de functie hiervan is echter nog niet zoveel bekend. De nieuwe studie is slechts een verkennend onderzoek dat moet worden herhaald met meer proefpersonen en onder verschillende omstandigheden. Maar volgens hoofdonderzoekers Asmir Gračanin suggereert het experiment dat huilen de stemming van mensen uiteindelijk positief beïnvloedt.

“Na een initiële verslechtering herstelt de stemming van mensen zich na verloop van tijd niet alleen”, aldus Gračanin op nieuwssite EurekAlert. “De gemoedstoestand wordt uiteindelijk naar een hoger niveau getild dan voor de emotionele gebeurtenis.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *