Statistieken hypnosehuisamsterdam.nl

Verzekeringen en Hypnosehuisamsterdam

Ik krijg regelmatig de vraag of mijn sessies vergoed worden door de verzekeringen van de zorgverzekeraars. Voor sommige cliënten lijkt vergoeding door de verzekeringen belangrijker dan een snelle oplossing voor het probleem dat ze al jarenlang hebben. Ik begrijp dat niet. Ik ben namelijk helemaal niet zo enthousiast over onze zorgverzekeraars. Lees hier waarom.

Zwartboek tegen de verzekeraars

Deze week las ik in HP de Tijd een belangrijke bijdrage van een psychiater. In een soort van zwartboek heeft hij geschreven over de manier waarop zorgverzekeraars in de huidige maatschappij hun werk doen. En van het begin tot het einde kon ik mij volledig in zijn zwartboek vinden. Het is één grote aanklacht tegen de macht van de verzekeraars. Hij benoemt de onkunde en de inefficiëncy die het systeem met zich meebrengt. De zorgkosten zijn hierdoor aanzienlijk gestegen.

Deze psychiater heet Bram Bakker en onderin dit blogbericht heb ik een linkje toegevoegd naar zijn bijdrage in HP-de Tijd.

Ik citeer een aantal passages uit het zwartboek:

“Het volgende probleem is dat alleen behandelingen die ‘evidence based’ zijn, in aanmerking komen voor vergoeding. Geheel ten onrechte wordt ervan uitgegaan dat iets wat niet wetenschappelijk is onderzocht ‘dus’ ook niet werkt. Flauwekul: onderzoek is zeer kostbaar, dus partijen die zo kapitaalkrachtig zijn dat ze hierin kunnen investeren, zijn onevenredig in het voordeel.

Inderdaad: de farmaceutische industrie heeft bij veel aandoeningen de standaardbehandeling “gekocht”, terwijl minder kostbare alternatieven gewoon niet onderzocht zijn. Maar in de praktijk van de verslavingszorg blijken dergelijke alternatieven wel heel goed te werken: mindfulness, runningtherapie en zelfs yoga zijn bij veel psychische klachten het overwegen waard, maar bewijs dat het werkt ontbreekt bij de meeste diagnosen, omdat het geld om het peperdure onderzoek te financieren ontbreekt.”

Medicijnen altijd tweede keus

Bram vertelt hier precies waar de schoen wringt. Bij de grote macht en invloed op de overheid van de pillenindustrie die miljarden verdient. Zij kunnen dus ook miljoenen investeren in marketing en lobby groepen rond het parlement en minister(s). Het is aangetoond dat hypnotherapie een heel effectieve manier van behandelen is van vele soorten problemen.

Waar ik bijvoorbeeld in één sessie iemand laat stoppen met roken, vergoeden verzekeraars mij niet. Want de werking van hypnose “is niet wetenschappelijk onderbouwd”. Om dat voor elkaar te krijgen moeten wij een miljoenen kostend onderzoek laten uitvoeren. Verzekeraars vergoeden wel een langdurig traject met wekelijkse begeleiding op de anti-rook poli van een ziekenhuis. Uiteraard wordt dat traject ondersteund met medicijnen zoals Champix. Hoezo de zorgkosten stijgen de pan uit?

Voor mij geldt altijd het advies: Kies eerst een oplossing waarmee je je lichaam niet vol gooit met chemicaliën. Zeker als het een probleem betreft dat effectief kan worden verholpen door alternatieve manieren van werken, zoals hypnotherapie. En als je zelf geen honderd euro overhebt voor de oplossing van jouw probleem, dan heb je misschien ook niet echt een probleem.

Medici werken mee aan het systeem

Bram Bakker stelt ook nog het volgende:

“De complicaties van veel psychiatrische pillen kosten ons kapitalen (denk bijvoorbeeld aan overgewicht ten gevolge van medicatie voor harten vaatziekten), maar die behandelen we pas als ze zich voordoen.

Andersoortige behandelingen worden niet vergoed. De preventie van vermijdbare bijwerkingen evenmin; daarmee worden die bijwerkingen door de patiënten en de artsen op de koop toe genomen. Dat de dokters, die beter zouden moeten weten, zich zo laten ringeloren, is en blijft verbazingwekkend. In de eed van Hippocrates staat toch dat je moet zorgen dat jouw patiënt de best denkbare behandeling krijgt?”

Ook dat is mijn ervaring. Mensen worden bijvoorbeeld boos op mijn blogbericht dat het stoppen-met-roken medicijn Champix vele bijverschijnselen kent. Uiteraard is dat niet bij iedereen, maar bij vele mensen doet het meer kwaad dan goed.  Zij begrijpen niet dat ik ze er alleen maar op wijs dat er ook behandelmethoden bestaan, die geen bijverschijnselen kennen. En dat die behandelmethoden het probleem wel (of ook) of net zo goed oplossen. Vaak zelfs in één keer, zoals bij mij met stoppen met roken, maar ook bij een angst of fobie. Hoeveel cliënten heb ik al gezien die tientallen sessies bij psychologen hebben gehad en nog steeds last van hun angst hadden. Ongelooflijk. Ik doe het in hooguit drie sessies. Meestal is er maar eentje nodig.

Ervaring met verzekeringen van zorgverzekeraars

Ik heb ooit een paar jaar lang ondersteuning geboden aan een grote ARBO dienst in Amsterdam. Zij wilden hun activiteiten vergoed krijgen door verzekeraars. Om dat voor elkaar te krijgen moesten ze voldoen aan honderden eisen en regels. Daar heb ik met een team van huisartsen, bedrijfsartsen en andere specialisten, in een project van een jaar doorlooptijd aan gewerkt.

Elke verzekeraar (37 verschillende partijen) heeft andere eisen aan de manier waarop je een declaraties indient. Waar bij de ene partij de voorletters van een naam met puntjes moesten worden gescheiden, eist de andere partij dat dit spaties moeten zijn en weer een andere partij wil dat je de voorletters in één veld achter elkaar invult. Om nog maar te zwijgen over het wel of niet gebruik maken van hoofdletters. En als een declaratie op één onderdeel foutief was ingevoerd, dan kreeg je de declaratie gewoon weer terug met een foutcode die niemand begreep.

Eigen praktijk: geen verzekeraars

Toen ik eenmaal startte met mijn eigen hypnotherapie praktijk, heb ik mezelf één belofte gedaan. Ik ga nooit samenwerken met verzekeraars. Dan moet ik ieder jaar opnieuw 37 partijen aflopen om je contract te verlengen. Maar ik moet ook elk jaar opnieuw andere regels naleven om tot 40 euro vergoeding voor een cliënt te regelen. En wat dacht je van elke 2 jaar opnieuw examen moeten doen in een basisopleiding voor huisartsen (1.200 uur inspanning) om vergoed te worden? Daarbovenop krijg ik dan ook nog elk jaar nieuwe, strengere eisen vanuit de overheid omdat ik “het alternatieve traject” ben. Dit wordt uiteraard gevoed door de pillen lobby bij de overheid. Ik pas ervoor. Ik ben dan meer bezig met de administratie dan met het wegnemen van problemen van cliënten.

Geen aansluiting op verzekeringen

Ik doe er dus niet aan mee. Een cliënt die bij mij komt met de vraag of het voor de verzekering kan, krijgt de keuze: of je komt snel van je probleem af of je zoekt een andere therapeut die wel aan bovengenoemde eisen wil meewerken. En gelukkig heb ik inmiddels veel cliënten zonder tussenkomst van verzekeraars, van hun probleem afgeholpen in maximaal drie sessies. Daarom krijg ik tegenwoordig steeds minder deze verzekeringsvraag en hoor ik steeds meer: “Ik wil graag bij jou terecht want dan weet ik dat het goed is.”

Nee mensen, ik ben niet aangesloten bij verzekeraars. Sommige van mijn cliënten krijgen evengoed nog een vergoeding als ze mijn factuur indienen, anderen krijgen dat niet. Dat is helemaal afhankelijk van de polis en de maatschappij, maar daar bemoei ik mij verder niet mee.

Mijn advies is dus altijd: nee heb je, ja kun je krijgen. Maar als je ervoor kiest om snel en effectief te werken aan je probleem, dan ben je bij een hypnotherapeut altijd goedkoper (in tijd en geld) uit dan bij een arts die medicijnen voorschrijft en je gewoon door laat modderen. En niet alleen jij als patiënt, maar ook de maatschappij is veel goedkoper uit. Laat de politiek zich daar eens mee bezig houden.

Klik op de volgende link om het hele zwartboek van Bram te lezen. http://www.hpdetijd.nl/2017-03-01/bram-bakker-zorgverzekeraars/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *