Watervrees opgelost bij Hypnosehuisamsterdam.nl

Waterangst verdwijnt door hypnose

Eind mei heb ik een sportieve dame geholpen met een voor haar acuut en heel vervelend probleem: Waterangst. Waarom acuut? Omdat deze waterangst binnen een paar maanden was ontstaan en de waterangst daarna steeds erger werd. Waarom vervelend? Omdat deze dame al een jaar aan het trainen was voor de triatlon en deze een paar dagen later zou worden gehouden. Lees hier het verbijsterende verhaal hoe ik binnen een uur deze waterangst volledig heb kunnen wegnemen.

Eind mei ontving ik de volgende mail met een korte beschrijving van het probleem van deze dame: Waterangst.

 

“Dag Marcel,

Kan jij mij van mijn waterangst of wat het is, afhelpen? Ik zwem bij een zwemvereniging en zit ook in het bestuur. Mijn naam is Petra.

Waar gaat het over? Af en toe heb ik met name bij zwemmen in open water het idee dat mijn luchtpijp dicht zit en ik geen adem meer krijg.
Ik heb al eerder gedacht om daarover hulp te zoeken. Echter de afgelopen tijd ging het best goed en kon ik met concentratie en gecontroleerd ademhalen weer de controle krijgen en door zwemmen.

Afgelopen week heb ik tijdens een trainingsweek (zwemmen, fietsen en hardlopen) in een baai op Lanzarote 1.500 meter gezwommen zonder probleem.
Gisteren hadden we met een 12-tal mensen een zwemtraining in het Nieuwe Diep en daar ging het helemaal mis. Koud had ik het niet en voor verdrinken hoef ik niet bang te zijn: ik heb een neopreen wetsuit aan en en dito badmuts. Je blijft dan super drijven. En met een safe-swimmer, dat is een oranje opblaasboei, aan mij vast al helemaal niet: die valt op en daar kan je zelfs op drijven.

Na 10 minuten voelde ik de beklemming in mijn luchtpijp opkomen, alsof hij dicht slibte. Ik ontken, ik negeer, let op mijn ademhaling… maar niets hielp.
Uiteindelijk was ik zelfs niet in staat om op mezelf naar de kant te zwemmen.

Ik doe triatlons en hoop begin juni de eerste triatlon van het seizoen te doen in de Sloterplas (750m zwemmen, 20 km fietsen, 5 km hardlopen). Met echter de ervaring van maandag ben ik bang dat het daar weer gaat gebeuren… en dat wil ik niet… niet dat het weer gebeurt en niet dat ik er bang voor ben…

Petra

PS persoonlijke verdere info: ik ben een aardig sportief type met 16 marathons, passie voor bergbeklimmen en nu dus de triathlon…”

Waterangst of is het toch een fobie?

Dat is wel apart. Zo’n sportieve dame die al jarenlang zwemt in zwembaden, op stranden en in open water. En nu opeens bang om te zwemmen? Waterangst. Ze vertelde mij dat ze bij de laatste training in open water zelfs zo verstijfde, dat het niet meer mogelijk was om zelfstandig uit het water te komen. Ze moest door anderen worden begeleid. Haar hele lichaam verstijfde van de angst in het water.

Gelukkig voor haar had net daarvoor een andere cliënt afgebeld. Ik had dus de volgende dag een gaatje in mijn agenda. Nu moet je weten dat wij hypnotherapeuten een manier hebben om een angst van een fobie te onderscheiden. Want een angst is veel minder zwaar dan een fobie. Bij een angst gebruik je ook heel andere technieken dan bij een fobie. Om erachter te komen welke techniek ik het beste kon inzetten op de waterangst van Petra, zodat ik haar nog vóór het weekend van de triatlon kon helpen, heb ik haar een paar testvragen gesteld. Daaruit bleek al snel dat het geen waterangst was, maar het regelrechte paniek. Het was een echte waterfobie geworden. Een waterangst kan zomaar door meerdere ervaringen uitgroeien tot een waterfobie. Net zoals een onweersbuitje zomaar kan uitgroeien tot een tornado. Dat geldt overigens voor alle angsten.

Combinatie van NLP- en hypnose technieken

Ik heb dus direct twee verschillende technieken toegepast die het beste effect hebben bij een fobie. De eerste is een techniek om van het onbewuste meer informatie te krijgen over het ontstaan van de fobie en ook over het nut van de fobie. Daar kwam belangrijke informatie uit naar boven. Hierdoor kon ik gerichter de tweede techniek toepassen. Die techniek bestaat uit een visualisatie, waar eigenlijk niet eens hypnose voor nodig is. Het is namelijk een NLP techniek. NLP technieken werken ook zonder dat de cliënt in hypnose is.

Maar Petra gaat gelukkig gemakkelijk in hypnose. Ik weet dat NLP technieken aanzienlijk beter werken als het brein in een staat van hypnose is. Ik heb heb Petra dus in hypnose gebracht en daarna de NLP visualisatie gedaan. Ongeveer een uurtje later waren we klaar. Ik heb nog wat testvragen gesteld aan het onbewuste en het leek erop dat de fobie inderdaad was verdwenen. Deze was namelijk van het cijfer een volle 10 op de schaal van paniek, tijdens de sessie al afgezwakt tot een cijfer van slechts een 3 op de schaal van paniek. En daarna zwakte het zelfs nog verder af naar een 1 op de schaal van paniek. En een 1 (of zelfs een 2 of 3) zou ik zelf ook voelen als ik het open water in spring om een triatlon te doen. Dus die 1, die vind ik heel acceptabel.

De reactie van Petra na de sessie

Een paar dagen later, in het weekend na de sessie is het zover. In de avond van de zondag krijg ik opnieuw een mail van Petra. Ze schrijft nu het volgende:

 

“Hi Marcel

De 750 m zwemmen in de Sloterplas ging zonder enig probleem !

Geen wetsuit aan vanwege de temperatuur van het water 22,2° boven de 22° is een wetsuit verboden.

Heb nu het gevoel dat ik straks ook in de massa kan zwemmen en aan mijn snelheid kan gaan werken.

Dank!

Met vriendelijke groet,

Petra”

 

En inmiddels zijn we al een paar maanden verder. Vandaag kreeg ik weer een enthousiaste mail, waarin Petra aangaf dat ze nog steeds heel ontspannen in het water zwemt. Zo, weer een dame die een angst (of was het nou toch een fobie?) achter zich laat door een simpele NLP techniek te ondergaan in een staat van hypnose. Ik ben zó trots op haar. Want uiteindelijk heeft zij het zelf gedaan. Omdat zij mijn instructies opvolgde is haar fobie nu voor altijd verdwenen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *